"Ende Gelände" – alliancen i ny offensiv mod kulindustrien

I tre dage blokerede ca. 6000 klimaaktivister den tyske kulkoncern RWEs anlæg og formåede at standse rovdriften.          ________________   

Ende Gelände anklager politiet for at have anvendt massiv vold mod klimaaktivisterne.

(Forstør ved at klikke på billedet)

  • Stor tilslutning til blokade-aktioner og demoer mod kulindustrien 

Ifølge klimaaktivisterne fra “Ende Gelände“ deltog mellem fredag, den 21. juni og søndag den 23. juni 2019 omkring 6000 mennesker i blokadeaktionerne mod brunkulslejet Garzweiler. 

Her måtte RWE-koncernens (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG) gravemaskiner standse deres videre drift, efter aktivisterne havde besat området. Derudover blev jernbanetransporten* til to brunkulskraftværker  blokeret i næsten 48 timer.                                                                           ______________________________________________

* Hambach-banen, som RWE-koncernen betegner som ”Brunkul-områdets arterie”, transporterer kul fra brunkulslejet til de omkringliggende elværker. Ifølge RWEs egne oplysninger kører der kultog flere gange i timen. Disse tog transporterer omtrent 9000 tons kul per time.  

  • Billeder fra weekendens blokadeaktioner (Forstør ved at klikke på billedet) 
  • ”Fridays for Future” i Aachen

Sideløbende med besættelsen gennemførte den nye klimabevægelse ”Fridays for Future” i fredags en demonstration i byen Aachen med 40.000 deltagere, samtidig med aktioner i næsten 800 byer på globalt plan. 

Den nedrivningstruede bydel Keyenburg
Den nedrivningstruede bydel Keyenburg

I lørdags deltog omkring 8000 klima-aktivister i byen Aachen i en støttedemo med ”Ende Gelände” – initiativet.            Derudover gennemførtes en  cykel-karavane samt en sitdown-blokade i den landlige bydel Keyenburg nær brun-kulslejet Garzweiler II. RWE har planer om at tvangsforflytte beboerne fra bydelen pga. udvidelsen af kuldriften i området.

Efter ”Ende Gelände” – aktionen officielt sluttede i søndags, besatte en gruppe klimaaktivister tidlig mandag morgen en stor gravemaskine i brunkulslejet ved 'Hambacher Forst' nær byen Köln. Ifølge politiets pressetalsperson blev de syv aktivister ved middagstiden hentet ned fra maskinen og anholdt.

RWE fastholder planerne om at fælde store dele af den århundrede gamle skov "Hambacher Forst" for at udvide området til udvinding af brunkul fra skovens under-grund. Indtil videre er dette blevet standset af domstolsafgørelser. 

Den århundrede gamle skov "Hambacher Forst"
Den århundrede gamle skov "Hambacher Forst"
  • Massiv kritik af politiets adfærd 

"Ende Gelände" – initiativet retter efter weekendens vellykkede blokade-aktioner og demonstrationer en skarp kritik af politiets ”uforholdsmæssigt hårde overgreb”. 

Særlig hårdt gik det ud over de flere hundrede aktivister,  der besatte brunkulslejet Garzweiler.

Ved denne lejlighed anvendte politiet - som overvejende blev udstationeret fra den nærliggende by Aachen – peberspray og knipler mod aktivisterne. Flere aktivister måtte derefter behandles på hospitalerne. 

Denne brutale fremgangsmåde bliver bl.a. dokumenteret på en video på twitter, hvor en politimand slår en aktivist fuldstændigt umotiveret med knytnæve i ansigtet  (kan ses her ).

Politiets pressekontor i Aachen kommenterede dette konkrete tilfælde med, at politiledelsen " ... vil undersøge denne og andre klager og derefter afgøre videre-formidlingen af sagen til en anden politi-instans." 

Samtidig påstår Aachens politiledelse , at mindst et dusin politifolk blev såret i forbindelse med sammenstød med klimaaktivisterne i løbet af weekendens blokadeaktioner . Politiet har indledt undersøgelser af det optagede billedmateriale i forbindelse med befrielsesaktioner af anholdte aktivister samt modstand mod politiet. Ifølge politiet blev 50 klimaaktivister midlertidigt anholdt.                                                (folk fra autonom infoservice)

 links                                           Twitter - Ende Gelände  * Ende gelände News  * klimakollektivet.dk  

Ende Gelände Goes Europe: 

Relateret

Pressemeddelelse fra ”Ende Gelände“ , af den 23. juni 2019 er oversat til dansk og kan læses på forsiden af autonom infoservice under ”Korte INFOs”.

autonom infoservice