Chile: Anholdte demonstranter blev tortureret, voldtaget og dræbt

Ifølge FNs ’Højkommisariat for Menneskerettigheder’ har de chilenske sikkerhedsstyrker tortureret, voldtaget og dræbt demonstranter, som er blevet anholdt i forbindelse med den protestbølge, som i de seneste måneder har rystet Chiles  neo-liberale regime.                    Mere end 12.700 mennesker er blevet såret under protesterne.

"Der er gode grunde til at antage, at der siden den 18. oktober 2019 er sket utallige brud på elementære menneskerettigheder", hedder det i en beretning, som Højkommissariatet, offentliggjorde den 13. december 2019. 

Feministisk protest mod patriarkatet, staten, politiet og landets korrupte gangster- regering (Santiago de Chile, Estadio Nacional, d. 4. december 2019):   

  • 26 mennesker mistede livet under protesterne 

Rapporten er bla. udarbejdet på basis af næsten 300 interviews med ofre og politifolk. Politi- og militærfolk er direkte ansvarlige for drab på mindst fire personer.  Alt i alt har 26 mennesker mistet livet under protesterne i oktober og november måned. 

Siden protesterne startede i oktober er hundredevis af demonstranter blevet kvæstet med alvorlige øjenskader. Fordi politifolk målrettet skød efter demonstranternes hoveder. To demonstranter  er blevet blinde.

Ifølge hospitalsrapporterne er mere end 12.700 mennesker i hele landet blevet såret under protesterne. Mere end 28.000 demonstranter er blevet anholdt. De fleste mere eller mindre tilfældigt. 

Claudia M. efter hun blev løsladt fra politiets varetægt 21. oktober 2019 ...
Claudia M. efter hun blev løsladt fra politiets varetægt 21. oktober 2019 ...
  • Oprøret fortsætter på trods af statsapparatets massive repression:

Den offentlige anklagemyndighed har indledt mere end 2.670 undersøgelser baseret på beretninger om tortur, seksuel vold og kvæstelser forårsaget af skydevåben. Størstedelen af disse undersøgelser er rettet mod politifolk.

Siden det brutale militærdiktaur under Pinochet faldt, har de skiftende chilenske regeringer ikke været i stand til via parlamentet at skaffe sig af med alle diktaturets love. Derfor er politiet stadig en uhyre magtfaktor i det chilenske samfund og mange korrupte og brutale politiofficerer viderefører den dag  i dag arven fra Pinochet-regimet. (shaggie/autonom infoservice)

Augusto Pinochet og generalerne
Augusto Pinochet og generalerne

Relateret

autonom infoservice