USA: ”Vi har en vision for os selv i denne verden og vi spørger ikke om lov”

Interview med Lynn French
om kvinders rolle i Black Panther Party og om partiets moderne arv. 
Hun var bla. med til at grundlægge en række børnepasningscentre i Berkeley og Oakland.

 • " I dag findes der et sted i Chicago, hvor politiet inde-spærrer fortrinsvis mandlige afroamericans og latinos for at torturere dem og banke tilståelser ud af dem "

* En aktuel kommentar af Angela Davis (video)

(Forstør ved at klikke på billedet)

 • Interviewet med Lynn French er ført af Salamishah Tillet (2016)

Lynn French var mange år aktivt medlem af Black Panther Party og var bla. med til at grundlægge en række børnepasningscentre i Berkeley og Oakland.
Hun er i dag administrerende direktør for ”Håb og et hjem”  et hjælpeprogram for hjemløse familier med lav indkomst, der støtter bestræbelserne på at skabe billige boliger og rimelige alternativer til gentrificering.

 • Hvordan blev du medlem af Black Panther Party og hvad tiltrak dig ved Panthers i Chicago? 

 Lynn French: Da jeg gik ud af gymnasiet i 1963 så verden meget anderledes ud, end den gør i dag. Det så ud til, at de eneste muligheder for afro-amerikanske kvinder var at gøre rent i andres hjem, blive skolelærer eller at gifte sig med en, der ville tage sig af dig.

- Men dette var ikke ligefrem den vision, jeg havde for mig selv og mit liv. Jeg kommer fra en familie, hvor kvinderne kender sit eget værd og siger deres mening, så det var simpelthen ikke min koncept.
På det tidspunkt jeg tilsluttede mig Black Panther Party, boede jeg i Chicago. Jeg var studerende og mødte Bobby Rush og Fred Hampton, da de var igang med at organisere Illinois afdelingen.
Jeg havde allerede været med i forskellige organisationer, men denne var den første, som sagde: ” Vi har en vision for os selv i denne verden og vi spørger ikke om lov”.
Jeg oplevede også, at kvinderne i partiet havde den samme status som mænd. Det gik ikke engang op for mig, at det var en feministisk aktion, at vi kæmpede for os selv, så vi kunne skabe den verden, vi gerne ville give videre til vores børn.

 • Da du tilsluttede dig Black Panther Party i 1968 var mere end 2/3 af medlemmerne kvinder. Men det billede vi stadig har af Black Panther Party er afro-amerikanske mænd med læderjakker og baretter. Hvad tror du, er årsagen til denne diskrepans mellem realiteten dengang og offentlighedens forestillinger? 

Lynn French: Vi blev anset for at være en enorm trussel mod The United States og mod status quo. Medierne beskrev os aldrig dybdegående. Derfor var det billede, som aviserne malede af os sorte mænd med geværer, som ville udrydde alle andre. Men det var ikke sådan, vi så os selv.
Hvis du kigger gamle numre af Black Panther avisen igennem, vil du se positive omtaler af kvinder over det hele. 

 • Kan du beskrive den undertrykkelse, I blev udsat for fra statens side i de år Nixon var præsident ?

 Lynn French: I december 1969 blev Fred Hampton myrdet, da han lå og sov. Mange forlod partiet, fordi de var bange. Jeg har gemt et foto fra dengang, politifolk bærer Freds lig ud af hans lejlighed. Politifolkene griner. Den dag i dag hænger dette foto på væggen hos Chicago Police Department. Så de fejrer altså stadig de ’gode gamle dage’, da de myrdede Fred og slap fra det.          
        ______________________________  

” Chicago Police Department var ligesom Ku Klux Klan. De holdt folk nede, så hvad har forandret sig ?” 

- I dag findes der et sted i Chicago, hvor politiet indespærrer fortrinsvis mandlige afro-americans og latinos for at torturere dem og banke tilståelser ud af dem. Fordi politiet officielt endnu ikke har arresteret dem, er der ingen som ved, hvor de befinder sig. Så du kunne lede efter en og ringe til politiet i Chicago og spørge: “ Ved I hvor Joe er?” og de vil svare : “Nej, vi ved ikke, hvor Joe er”.  Altimens Joe tilbageholdes og bliver tortureret.
Dette er blevet afsløret i offentligheden og alligevel fortsætter det.
For mig at se er det en fortsættelse fra tiden med den store migration, hvor folk tog fra Mississippi til Chicago. Chicago Police Department var ligesom KKK, de holdt folk nede, så hvad har forandret sig ?

 • Black Panther Party var også unik pga. de mange sociale aktiviteter: Gratis morgenmad, sundhedsklinikker etc. ...

Lynn French: Vi tog udgangspunkt i folks behov. Morgenmadsprogrammet var vores første store sociale program. Dengang var der ingen steder sådan noget som gratis morgenmad til børn i skolerne. 
Jeg har hørt unge feminister sige: “Altså, at servere morgenmad, er det ikke typisk kvindearbejde?” Men det var nu både mænd og kvinder, som lavede maden og serverede den, fordi børnene havde brug for det. Set fra vores perspektiv lavede vi ikke ”kvindearbejde”, for mændene deltog også i det ansvar, vi havde for børnene.

 •  Vil det sige, at selv om jeres image udadtil var heteronormativ, så var praksis meget mere flydende? 

 Lynn French: Ja.

 • Der er også sorte kvinder, som er blevet dræbt af politifolk ...

Lynn French: Ja, blandt andet Sandra Bland. *

 • Og der var også Rekia Boyd, som blev dræbt af en politiofficer i Chicago i North Lawndale. For nyligt fik drabene på Sandra Bland og Rekia Boyd en del opmærksomhed, men det sker sjældent, når sorte kvinder eller piger myrdes af en politiofficer. Er der en klar forbindelse mellem racisme og sexisme? 

Lynn French:  Jeg har netop læst en artikel i ‘Washington Post’ om en ung kvinde, der blev voldtaget, da hun var teenager. Hun kendte voldtægtsmanden og gik til politiet  Det hele endte med, at hun blev anklaget for at lyve for politiet. Hun blev tvangsfjernet fra sin familie.
Der er blevet skrevet om dette nu, hvor hun er voksen. Politiet har indrømmet, at de tog fejl og vil genåbne sagen. Men det er skræmmende at tænke på, hvad dette har betydet for kvindens liv. Der er så meget sexisme indenfor politiet. 
                    __________________________________________

* Sandra Bland var en 28-årig afroamerikansk kvinde, der blev fundet
hængt i en fængselscelle i Waller County, Texas, den 13. juli 2015, tre dage efter at hun blev arresteret under et påskudligt trafikstop. Hendes død blev af myndighederne betegnet som "selvmord".

 • For nyligt offentliggjorde Ms. Foundation en rapport om, at seksuelle overgreb er hovedårsag til, at sorte og farvede kvinder og piger bliver fængslet. Ser du dit nuværende arbejde som en udvidelse af dit arbejde i Black Panther Party? For nyligt udkom en rapport om afro-amerikanske mænd, der mister deres hjem, fordi de er blevet fængslet. Men det gælder også afro-amerikanske kvinder. De risikerer i lige så høj grad at blive hjemløse, hvis de fængsles.... 

Lynn French: Ja, i den grad og det er derfor, jeg arbejder med hjemløse kvinder. Deres problemer eksploderede, da boligmarkedet i Washington DC. gik amok og ejendomme, der aldrig havde været noget værd, pludselig fik en værdi på en million dollars. Mange nætter i træk blev huse sat i brand.
- Fordi loven i Washington DC. foreskriver, at hvis en husejer ønsker at ændre
brugen af bygningen, så skal lejerne opsiges med en vis frist og have udbetalt penge. For at undgå dette, blev der sat ild til en masse huse med lejeboliger. Mange blev hjemløse. 

Washington DC. There Are Nearly 565,000 Homeless People in the U.S. (2017)
Washington DC. There Are Nearly 565,000 Homeless People in the U.S. (2017)

- Jeg så en masse sorte kvinder med børn, som blev ofre for dette. Pludselig stod velfungerende familier uden bolig og mange endte på herberger for hjemløse. På en måned eller to kunne familier gå helt i opløsning, fordi de havde mistet fundamentet i deres familieliv.
Det er blevet til normen i Washington i dag. Og det handler om kvinder, som arbejder men ikke tjener nok til at kunne betale de tårnhøje huslejer i byen. Så derfor arbejder jeg for billige boliger til alle.  

 • - Er det ikke netop på denne måde, at Black Panthers socialpolitiske platform var så brugbar?

Lynn French: Ja, den satte fokus på de forskellige måder, hvorpå familier, individer og communities påvirkes af systemets racistiske vold, kønsdiskriminering og kapitalisme – og de kom med forskellige former for løsninger på disse problemer.
Det er næsten som en hydra med mange, mange hoveder. 

- Vi har brug for så mange forskellige strategier, programmer og revolutionær holdning. Det er derfor Black Panthers er så vigtige, for de gav os mange svar.
______________________

(Interviewet er lavet af S. Tillet, Public Books, 2016. Oversat og let forkortet af autonom infoservice) 

 • Angela Davis: ‘This moment holds possibilities for change we have never before experienced' (10. juni 2020)