Polen: Vrede protester mod abortforbud

I flere byer blev der mobiliseret til demoer mod det abortforbud, som trådte i kraft onsdag d. 27. januar.

På trods af det pandemibetingede forsamlingsforbud samledes tusinder af demonstranter på gaderne i mere end 50 polske byer. Deriblandt i Warszawa, Kraków, Łódź og Stettin.

  • I de kommende dage fortsætter protesterne.

I onsdags har Forfatningsdomstolens omstridte abortkendelse af d. 22. oktober 2020 passeret den sidste hyrdel, idet den blev juridisk lovfæstet ved offentlig-gørelse i den polske stats Lovtidende. 

  • ”Dette betyder krig”

Samme dag det skete, gik mange mennesker på gaden i over 50 polske byer for at demonstrere mod den yderligere skærpelse af abortlovgivningen.

I Polens hovestad Warszawa gik demonstranterne med fakler og regnbuefaner fra Forfatningsdomstolen til hovedkontoret for regeringspartiet PiS (”Ret og Retfærdighed”) og tilbage til Forfatningsdomstolen, hvor demoen sluttede.
Demonstranter bar plakater, hvorpå der stod ”Dette betyder krig”, ”Jeg tænker, jeg føler, jeg beslutter“ og ”Kvindernes helvede”. I de kommende dage fortsætter protesterne.

  • ”Abort af misdannede fostre er ”uforenelig” med den polske forfatning...”

Tidligere var abort tilladt, hvis graviditeten var resultat af incest eller voldtægt, hvis der var fare for den gravide kvindes liv og helbred eller i tilfælde af alvorlige misdannelser i fostret.
Denne sidste undtagelse har Forfatnings-domstolen nu ophævet: 
Abort af misdannede fostre er ”uforenelig” med den polske forfatning, hed det sig i doms-afgørelsen, som blev afsagt allerede i oktober sidste år.
I den domsbegrundelse, som nu foreligger skriftligt betones det, at ”alle liv er lige meget værd” og at ”retten til liv begynder med undfangelsen”. 

  • 200.000 kvinder i Polen får hvert år foretaget abort illegalt eller i udlandet

Abortforbuddet er et angreb på kvinders ret til at bestemme over deres egen krop. Amnesty International betegner lovens ikrafttrædelse som en ”mørk dag” for polske kvinder: ”Denne farlige domsafgørelse er den seneste i en koordineret og systematisk bølge af angreb på kvinders rettigheder” skriver Amnesty i en pressemeddelelse.

Forbud mod abort forhindrer ikke, at de finder sted, men er en trussel mod kvinders helbred, fordi aborter så må foretages illegalt under usikre forhold eller det tvinger kvinder til at rejse til udlandet for at få foretaget abort.
Kvindeorganisationer skønner, at omkring 200.000 kvinder i Polen hvert år får foretaget abort illegalt eller i udlandet. Nu vil dette antal formodentlig stige markant.

I Polen er der næppe tale om mere end ca. 1.000 legale aborter om året.
2019 var det ifølge den officielle statistik 1.110, heraf blev 1.074 begrundet med misdannelse eller sygdom i fosteret.

  • Kritik af den katolske kirke

Da Forfatningsdomstolen i oktober 2020 besluttede at indskrænke abortretten yderligere, udløste det dengang heftige masseprotester i Polen og solidaritetsaktioner i andre lande, herunder i Danmark.
I Polen var protesterne ikke kun rettet mod den nationalkonservative regering under ledelse af  partiet PiS, men også mod den katolske kirke, der er medansvarlig for domsafgørelsen. En lang række biskopper kræver et totalt abortforbud uden undtagelser og har lovprist det seneste angreb på kvinders ret til selv at bestemme over deres egen krop.    (ikh./autonom infoservice)

Warszawie (27.01.2021)

Katowicach 27.01.2021