Nicaragua: Ortega-regeringen kriminaliserer oppositionen fem måneder før valget

"Folket kræver retfærdighed"
"Folket kræver retfærdighed"

Nicaraguas regering under ledelse af præsident Daniel Ortega er ved at skabe sig optimale betingelser for et genvalg den 7. november. 
Dette iværksættes ved at fængsle oppositionens talspersoner og aktivister, eller ved at sætte dem i husarrest med mundkurv på. 
Deriblandt Hugo Torres (73), en oppositionel sandinista, der under Somoza-diktaturet befriede en politisk fange: Daniel Ortega 

             ______________________________

"Sandinisternes forhenværende socialrevolutionære samfundsvisioner er idag intet andet end nostalgiske minder... "
Gioconda Belli , nicaraguansk forfatter og feminist 
 

 

  • Oppositionens kandidater kriminaliseres ved hjælp af ny gummiparagraf

Søndag den 13. juni 2021 anholdt en politienhed næsten hele ledelsen af den oppositionelle Unamos bevægelse (1), der består af tidligere sandinistas.

Protester i Managua imod statslig repression
Protester i Managua imod statslig repression

Deriblandt de populære Sandinista-Comandantes Dora María Téllez og Hugo Torres samt den tidligere sandinista viceudenrigsminister Víctor Hugo Tinoco.

Disse kendte veteraner fra den sandinistiske revolution i 1979 (2) bliver nu anklaget for at have forbrudt sig mod den nyligt vedtagne lovparagraf 1055 ”forsvar af folkets ret til uafhængighed, suverænitet og selvbestemmelse for freden”.

Ifølge en presseerklæring fra politiet blev de oppositionelle sandinistas anholdt på grund af mistanke om ”at have opfordret til udenlandsk intervention i landets indre anliggender”,  at have forberedt ”terroristiske aktioner ved hjælp af udenlandske magters økonomiske støtte” og at have ”hilst sanktioner mod den nicaraguanske stat og dets statsborgere velkommen”.
Ifølge en ligeledes ny lovbestemmelse i retsplejen kan mistænkte nu istedet for tidligere 48 timer blive varetægtfængslet i 90 dage uden formel anklage.

Daniel Ortega og hans kone vicepræsident Rosario Murillo Zambrana
Daniel Ortega og hans kone vicepræsident Rosario Murillo Zambrana
  • Opstiller for 6. gang

Præsident Daniel Ortega, som d. 7. november opstiller igen som kandidat, var præsident i Nicaragua i perioden 1985-90 og blev valgt til posten igen fra 2007. Alt tyder på, at han agter at undgå alle riscici, der kunne forhindre, at han for 6. gang bliver valgt til landets præsident.

Den 2. juni lod han avisudgiveren Cristiana Chamorro sætte i husarrest på grund af angivelig pengevask. Hendes mor er den neoliberalistiske politiker Violeta Barrios de Chamorro, der privatiserede flere hundrede statsejede virksomheder og institutioner. Hun vandt i 1990 præsidentvalget med en bred alliance i opposition til Daniel Ortega.
Det er en sådan situation, Ortega nu frygter i tilfælde af, at de forskellige oppositions-alliancer danner et fælles kandidatur. 

Daniel Ortega og Violeta Barrios de Chamorro, mor til den anholdte Cristiana Chamorro (th.) 

Flere andre repræsentanter fra den borgerlige opposition er ligeledes blevet kriminaliseret. Arbejdsgiverforeningens præsident José Adán Aguerri og den forhen-værende præsident for det nicaraguansk-amerikanske handelskammer Mario Arana blev anholdt for 14 dage siden.
De regeringstro medier beretter, at samtlige anholdte oppositionelle bliver finansieret af CIA for at forberede et kup mod regeringen.
Denne anklage baserer på den kendsgerning, at de fleste oppositionelle medier og organisationer næppe ville kunne overleve uden støtte fra udenlandske fonde og organisationer. 

  • Nicaraguas venstreorienterede opposition 

Hugo Torres (billeder nedenfor) nåede at optage en kort video, før politiet søndag, den 13. juni voldsomt trængte ind i hans hus og anholdt ham. I optagelsen fortæller han, at han ved et officielt festarrangement i 1974 med livet som indsats tog en tilstedeværende minister fra Somoza-diktaturet som gidsel og dermed fik presset den politiske fange Daniel Ortega fri.

Også en anden anholdt - Dora María Téllez (billederne nedenfor) – var en fremtrædende sandinista i kampen mod Somoza-diktaturet (3) og derefter engageret i udformningen af det nye Nicaragua.

Såvel Hugo Torres som Dora Marís Téllez skiltes i 1994 fra Ortega og dannede venstrefløjsalliancen ’Sandinistisk Fornyelsesbevægelse’ (MRS), fordi Ortega-klanen blokerede ethvert forsøg på at nedbryde de  hierarkisk-bureaukratiske strukturer i Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN).

Skønt den sandinistiske oppostionsbevægelse fik støtte fra især intellektuelle og kunstnere, lykkedes det ikke at opbygge en massebasis, der for alvor kunne have udfordret Ortegas magtbasis. I starten af året skiftede partiet navn til Unamos, fordi betegnelsen ”sandinistisk” senest siden den folkelige opstand i 2018 (4) er blevet for belastende.

  • Regeringstro bureaukrater kontrollerer det centrale valgudvalg 

Mange kommentatorer i latinamerikanske medier spørger, hvordan det kan være, at Ortega-regeringen fængsler oppositionelle hele fem måneder før valget, skønt valg-proceduren er rettet ind på præsidentens genvalg, idet bl.a. det centrale valgudvalg består af regeringstro bureaukrater. Således er valgudgangen under alle omstændigheder allerede givet på forhånd.
Nogle formodninger går i retning af, at Ortega-klanen trods forebyggelser, kunne være usikre på valgets udgang. Andre kommentatorer konkluderer, at valget af den grund muligvis ud fra et eller andet påfund bliver aflyst.
Altimens den nationale TV-kanal ’Canal Cuatro’ i sidste uge (13.juni) melder, at den borgerlige oppositionskandidat Cristiana Chamorro i husarrest godt nok havde ytret ønske om at blive opført på kandidaturlisten, men endnu ikke er anerkendt som officiel kandidat til valget”. Valgmaskinen kører på skinner for Ortega-klanen.    (folk fra autonom infoservice)

Selv i de værste perioder under Somoza, mindes jeg ikke nogen form for repression, der var så brutal eller vilkårlig, som det vi ser nu” skrev tidligere sandinist commandante og dissident Luis Carrión på twitter i søndags d. 20. juni 2021.” Somoza gik efter medlemmer af FSLN og deres sympatisører, men nu er alle fjender, der fortjener død, voldtægt og fængsel.”

Noter

1) Unamos (“Unión Democrática Renovadora“) er det nye navn på den sandinistiske oppositionsbevægelse Movimiento de Renovación Sandinista (MRS). Denne alliance bestod af forskellige progressive organisationer og bevægelser og blev dannet af tidligere medlemmer af det sandinistiske parti Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), der spillede en central rolle under og efter den sandinistiske revolution. Så som Ernesto Cardenal, Sergio Ramírez, Dora Marisa Téllez, Herty Lewites, Edmundo Jarquín, Gioconda Belli, etc. Ved præsidentvalget fik sandinist-oppositionens kandidat Edmundo Jarquín i 2006 kun 6,4 procent, mens Daniel Ortega vandt valget med 38 procent af stemmerne.  

2) FSLNs opråb til generalstrejke og opstanden i maj 1979 fandt stor genklang i befolkningen. Den 8. juni kontrollerede sandinisterne allerede 25 småbyer i det nordlige Nigaracua samtidg med, at kampene med Somazas militær og efterretningstjeneste rasede i hovedstaden Managua. De militser, der var blevet dannet under generalstrejke-opstanden overtog kontrollen over større dele af Managua, før FSLNs guerilla-kolonner nåede ind i byen. Somozas ”Guardia Nacional” blev nedkæmpet og opløste sig i panik under den vilde anstorm af de væbnede folkemagtsmilitser og FSLN-militserne. Somoza-klanen flygtede til USA. Den borgerlige stat gik efter Somoza-diktaturets fald i opløsning. I juli indtog sandinisterne Managua. Den 19. juli 1979 fejredes sejren over det USA støttede Somoza-diktatur. Sandinisternes ”Comités de Defensa Civil” (civile forsvarskomitéer) dannede en forform af rådsdemokratiske strukturer, der bl.a. overtog forvaltningen af byerne.

 

Sandinistfronten FSLN ved indtagelse af hovedstaden Managua i juli 1979
Sandinistfronten FSLN ved indtagelse af hovedstaden Managua i juli 1979

3) Autonom infoservice: tidsdoku. ”Væbnet opstand i Nicaragua 1979 - interview med en sandinista”  (offentliggjort i Venstresocialisternes avis ’Solidaritet’ nr. 7 - 1980). 

4) Autonom infoservice, august 2018: Nicaragua: ”I de aktuelle protester har kvinderne generobret sig en aktiv samfundsmæssig rolle” 

- Badische Zeitung, d. 31. maj 2018: ”Wieder Tote bei Protesten” – die Schriftstellerin Gioconda Belli über die politische Krise in Nicaragua


Relateret

Kommentar schreiben

Kommentare: 0