Afghanistans regering er brudt sammen – Taliban erobrer Kabul

Præsident Ashraf Ghani er flygtet ud af landet.

Ifølge det schweiziske dagblad ’Neue Züricher Zeitung’ har kampen søndag formiddag bevæget sig i retning af Kabuls centrum. Søndag aften har Taliban-styrker erobret Kabuls centrum og erklæret deres sejr i præsidentpaladset (tv.)  

  • * Talibanernes første generation * Interview med kvindebevægelsen RAWA og med ”Afghanistans Revolutionære Venstre” * Aktuelle video-beretninger om situationen i Kabul * Call for Assistance from Anarchists in Afghanistan 

                         - Taliban indtager Kabul, søndag, d. 15. august 2021 -

  • Byen Jalalabad: Talibanerne afvæbnede regeringens soldater og sendte dem hjem

Taliban-bevægelsen* har lørdag morgen lokaltid uden at møde modstand indtaget Afghanistans østlige storby Jalalabad med omkring 280.000 indbyggere. I sociale medier har de uploaded propaganda-billeder, som viser et dusin væbnede talibanere i provinsguvernørens kontor.
To provinsrådsmedlemmer erklærer, at der ikke har været nogen kampe: ”kampe havde været fuldstændigt meningsløse”. Iagttagere fortæller, at talibanerne i første omgang kun har afvæbnet regeringens militær og derefter sendt dem hjem, ellers har de ikke ”generet nogen”...

       ________________

* Talibanerne tilhører den såkaldte Deobandi-bevægelse, som er en sunnitisk-islamisk bevægelse, der bygger på ”renhed”, ”enkelhed” og ”mandens forpligtelser som familiens overhoved”. Bevægelsen opstod i de etniske pashtuneres område i Afghanistan. (Se baggrundsartiklen om den første generation af talibanerne i links).

De første væbnede talibanere viste sig allerede søndag i Kabuls gader. Ifølge journalisters beretninger løb de gennem gaderne i nabolagene, hvor de førhen ud fra deres skjulesteder har startet deres bombeaktioner.
”Talibanerne er trængt ind i mit naboskab i det østlige Kabul ”, beretter journalisten Fazelminallah Qazizai på stedet, til det schweiziske dagblad Neue Züricher Zeitung.
På forskellige aktuelle YouTube optagelser viser de kvarterer i den afghanske hoved-stad med omkring 4,4 millioner indbyggere, hvor hverdagen går sin normale gang.
Uberørt af kamphandlinger i andre bydele.
Dette anskueliggør denne dybe splittelse i større dele af den afghanske befolkning. Mens især byens kvinder og progressive dele af befolkningen frygter genkomsten af de middelalderlige forhold fra før 2001, så er andre dele af befolkningen glade for at slippe af med den vestlige militære besættelsesmagt.

Taliban indtager Kabul
Taliban indtager Kabul
  • Ingen ”overgangsregering” – taliban bevægelsen satser på den umiddelbare magtovertagelse

Den nu afsatte provestlige regerings praleri for en uges tid siden om, at Kabul vil blive forsvaret af en sikkerhedsstyrke på omkring 300.000 soldater og politifolk har vist sig som et fatamorgana, der kun har figureret på papir. 

I modsætning til den nu afsatte indenrigsminister Abdul Sattar Mirsakwal, der hævede, at der vil være tale om en overgangsregering med et efterfølgende fredeligt magtskifte, har repræsentanter af taliban kategorisk afvist denne fremstilling. Istedet for satses der på en direkte magtovertagelse fra talibanernes side. 

Taliban-militser har oprettet kontrolposter over hele Kabul bl.a. ved hjælp af beslaglagte politibiler. Fra klokken 21 er der erklæret udgangsforbud i byen
Taliban-militser har oprettet kontrolposter over hele Kabul bl.a. ved hjælp af beslaglagte politibiler. Fra klokken 21 er der erklæret udgangsforbud i byen

De mange afghanere som nu flygter ud af landet vil ifølge medieberetninger få mulighed at få midlertidigt ophold og flygtningestatus i Iran, som allerede har indrettet en modtagelseszone for de mange flygtninge.
Planlagte eksamener i skolerne blev aflyst, og på universitetet i Kabul blev de studerende evakueret. 

Aisha Khurram på twitter :  

  • ”Some teachers said goodbyes to their female students as everyone was evacuated from Kabul University this morning... and we might not see our graduation like thousands of students around the country. Taliban are placed all over the city, just waiting for the right time... "

I dag mandag er der indkaldt til et ekstraordinært møde i FNs sikkerhedsråd på initiativ af Norge og Estland for at diskutere den dramatiske situation i Afghanistan. Rusland og Kina har allerede taget initiativ til samarbejde med talibanerne.
Fællesnævner med Vesten er deres ligegyldighed overfor landets befolknings skæbne...
(al. / autonom infoservice)


anarchistnewsorg.
CALL FOR ASSISTANCE FROM ANARCHISTS IN AFGHANISTAN (15. august 2021)
Help us in our struggle via The Federation of Anarchism Era Afghan anarchists need to leave Afghanistan urgently!
" The Taliban are now on the verge of establishing their own government in Afghanistan. The powerful countries of the world did not prevent or hinder this Taliban project. Unfortunately, the people of Afghanistan have once again fallen into the hands of the Taliban, and any imaginable atrocities can occur ..."
 

Relateret 
autonom infoservice

Et interview med en venstreradikal aktivist fra   ”Afghanistans Revolutionære Venstre”. (januar 2012)

Afghanistan:
"USA og dets allierede fører folk bag lyset“ (marts 2012)

INTERVIEW med Malalai Joya (33 år), medlem af Afganistans parlament og skarp kritiker af landets magtcirkler.

Billedet tv.: Tidl. statsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg hos mudjahidinerne i Afghanistan i slutningen af 1980`erne