Fra den 30. - 31. oktober 2021 mødes regeringsrepræsentanter fra verdens 20 største økonomier til G20-topmøde i Rom.
Som opstart blokerede grupper af klimaaktivister vejen til topmødets kongreshal ”La Nuvola” i det sydlige
Rom.
Demonstranterne råbte blandt andet slogans som “Hvis intet forandrer sig, blokerer vi
byen!“.
- I løbet af dagene er der planlagt flere decentrale aktioner samt to adskilte demonstrationer i protest mod regeringernes politiske ansvar for de globale sulte- og klimakatastrofer.
G20-topmødet i Rom er det 16. topmøde (1), hvor regeringsledere fra de 20
største økonomier i verden mødes. Regerings repræsentanterne kommer fra 19 forskellige stater samt EU, der har 27 medlemslande.
Det er det første fysiske møde blandt G20-spidserne i mere end 2 år.
Kinas og Ruslands statsledere deltager imidlertid kun via video transmission. Topmødet finder sted under ledelse af den italienske premierminister Mario Draghi i det nye kongrescenter ”La
Nuvola” i den sydlige bydel ”Esposizione Universale di Roma”.
- Protester mod topmødet
G20-topmødet er omgærdet af massive sikkerhedsforanstaltninger. Omkring 6000 politikfolk og soldater er sat ind og helikoptere flyver konstant over kongreshallen, hvor topmødet finder sted.
Før G20 mødet begyndte ryddede politiet en blokade med grupper af klimaaktivister. Demonstranterne havde lørdag morgen sat sig ned på en flersporsvej i nærheden af miljøministeriet. Vejen fører til kongreshallen, hvor topmødet løber af stablen. Fotos og videos dokumenterer, hvorledes politiet udrustet med hjelme og skjolde, bar demonstranterne væk.
I følge nyhedsbureauet Ansa ('Agenzia Nazionale Stampa Associata') råbte klima-
aktivisterne: "Se non cambierà bloccheremo la città" ("Hvis intet forandrer sig, blokerer vi
byen!”).
Lørdag eftermiddag arrangerede klima-aktivister (Fridays for Future) og studenter-organisationer samt venstrefløjspartier og faglige grupper
(billedet nedenfor) to adskilte demonstrationer i henholdsvis Roms centrum og på Piazza di San Giovanni i det østlige Rom.
Se uddrag af demonstrationerne på videoerne:
-
Corona-krisen øverst på topmødets dagsorden
På G20 topmødets første dag var corona-pandemien og
verdensøkonomiens aktuelle tilstand på dagsordenen.
Særligt fokus var der på spørgmålet om, hvordan mennesker i de fattiggjorte lande kan forsynes med tilstrækkelige mængder af corona-vacciner. Søndagen er viet til diskussioner om klima og ”udviklingspolitk”.
Med henblik på COP26, verdensklimakonferencen i Glasgow den 31. oktober - 12. november i år, opfordrede FNs generalsekretær Antonio Guterres i fredags, G20-lederne til at udvise mere ”ambition og mere handlekraft“ i klimapolitiken: ”Vi kan sætte skub i sagerne, og G20 mødet er en god lejlighed til at gøre det”, udtaler Guterres.
- ‘Fridays for Future’ climate march in Rome and Glasgow:
Det fremgår af et udkast til topmødets sluterklæring, at stats- og regeringslederne fra G20 landene vil forstærke deres indsats for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader celcius.
Den afspejler imidlertid også de trænge forhandlinger:
" Vi er ift. målene i Paris-aftalen (2015) forpligtet til at holde stigningen i den
globale gennemsnitstemperatur væsentligt under 2 grader celcius og fortsætte bestræbelserne på at begrænse temperaturstigningerne til 1,5 grader over det førindustrielle
niveau", står der i udkastet.
Desuden understreges det, at stats- og regeringslederne anerkender ”den centrale betydning“ af at opnå ’netto-nul-emissioner’ inden 2050. Et mål, som flere
af de største miljøforurenere i verden ikke har forpligtet sig til ...
(folk fra autonom infoservice)
____
Note
-
G20-møderne har fundet sted siden 1999. Dengang blev de etableret som reaktion på finanskrisen i Asien og var først og fremmest et forum for
finansministre. Som følge af den globale finanskrise i 2008 blev G20 gruppen opgraderet: Nu mødtes stats- og regeringsledere fra medlemslandene til et topmøde – i Washington DC.
Siden da mødes G20 lederne som regel en gang om året. G20 beskriver sig selv som ”øverste forum for vores internationale økonomiske samarbejde”.
Relateret
autonom infoservice
-
Politiets amokløb under G20-topmødet i
Hamburg (11. juli 2017)
En kommentar fra to aktivister fra dk. der deltog i den venstreradikale, autonome ”Welcome to Hell" demo -
G20 topmøde i Hamburg: ”'Welcome to Hell–demoen' bliver den største sorte blok nogensinde i Europa ...”
INTERVIEW med 2 ældre autonome om anti-G20 demoen i Hamburg den 6. juli 2017.