Rom: 6000 politifolk afskærmer G20-topmødet

Aktivister fra 'Fridays for Future' foran miljøministeriet
Aktivister fra 'Fridays for Future' foran miljøministeriet

Fra den 30. - 31. oktober 2021 mødes regeringsrepræsentanter fra verdens 20 største økonomier til G20-topmøde i Rom. 
Som opstart blokerede grupper af klimaaktivister vejen til topmødets kongreshal ”La Nuvola” i det sydlige Rom. 
Demonstranterne råbte blandt andet slogans som “Hvis intet forandrer sig, blokerer vi byen!“.

  • I løbet af dagene er der planlagt flere decentrale aktioner samt to adskilte demonstrationer i protest mod regeringernes politiske ansvar for de globale sulte- og klimakatastrofer.
Venstrefløjspartier, antifas og faglige grupper demonstrerer ifm. G20-topmødet i Rom
Venstrefløjspartier, antifas og faglige grupper demonstrerer ifm. G20-topmødet i Rom

G20-topmødet i Rom er det 16. topmøde (1), hvor regeringsledere fra de 20 største økonomier i verden mødes. Regerings repræsentanterne kommer fra 19 forskellige stater samt EU, der har 27 medlemslande.
Det er det første fysiske møde blandt G20-spidserne i mere end 2 år.
Kinas og Ruslands statsledere deltager imidlertid kun via video transmission. Topmødet finder sted under ledelse af den italienske premierminister Mario Draghi i det nye kongrescenter ”La Nuvola” i den sydlige bydel ”Esposizione Universale di Roma”. 

  • Protester mod topmødet

G20-topmødet er omgærdet af massive sikkerhedsforanstaltninger. Omkring 6000 politikfolk og soldater er sat ind og helikoptere flyver konstant over kongreshallen, hvor topmødet finder sted.

Rom, d. 30. oktober 2021: 'Fridays for Future' og studenterorganisationer demonstrerer ifm. G20-topmødet
Rom, d. 30. oktober 2021: 'Fridays for Future' og studenterorganisationer demonstrerer ifm. G20-topmødet

Før G20 mødet begyndte ryddede politiet en blokade med grupper af klimaaktivister. Demonstranterne havde lørdag morgen sat sig ned på en flersporsvej i nærheden af miljøministeriet. Vejen fører til kongreshallen, hvor topmødet løber af stablen. Fotos og videos dokumenterer, hvorledes politiet udrustet med hjelme og skjolde, bar demonstranterne væk.

I følge nyhedsbureauet Ansa ('Agenzia Nazionale Stampa Associata') råbte klima- aktivisterne: "Se non cambierà bloccheremo la città" ("Hvis intet forandrer sig, blokerer vi byen!”).
Lørdag eftermiddag arrangerede klima-aktivister (Fridays for Future) og studenter-organisationer samt venstrefløjspartier og faglige grupper (billedet nedenfor) to adskilte demonstrationer i henholdsvis Roms centrum og på Piazza di San Giovanni i det østlige Rom. 

Se uddrag af demonstrationerne på videoerne:


  • Corona-krisen øverst på topmødets dagsorden 
    På G20 topmødets første dag var corona-pandemien og
    verdensøkonomiens aktuelle tilstand på dagsordenen.

Særligt fokus var der på spørgmålet om, hvordan mennesker i de fattiggjorte lande kan forsynes med tilstrækkelige mængder af corona-vacciner. Søndagen er viet til diskussioner om klima og ”udviklingspolitk”.

Med henblik på COP26, verdensklimakonferencen i Glasgow den 31. oktober - 12. november i år, opfordrede FNs generalsekretær Antonio Guterres i fredags, G20-lederne til at udvise mere ”ambition og mere handlekraft“ i klimapolitiken: ”Vi kan sætte skub i sagerne, og G20 mødet er en god lejlighed til at gøre det”, udtaler Guterres.

  • ‘Fridays for Future’ climate march in Rome and Glasgow:

Det fremgår af et udkast til topmødets sluterklæring, at stats- og regeringslederne fra G20 landene vil forstærke deres indsats for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader celcius.

Den afspejler imidlertid også de trænge forhandlinger:

" Vi er ift. målene i Paris-aftalen (2015) forpligtet til at holde stigningen i den
globale gennemsnitstemperatur væsentligt under 2 grader celcius og fortsætte bestræbelserne på at begrænse temperaturstigningerne til 1,5 grader over det førindustrielle niveau", står der i udkastet.

Desuden understreges det, at stats- og regeringslederne anerkender ”den centrale betydning“ af at opnå ’netto-nul-emissioner’ inden 2050. Et mål, som flere af de største miljøforurenere i verden  ikke har forpligtet sig til ...
(folk fra autonom infoservice)
          ____

         Note

  1. G20-møderne har fundet sted siden 1999. Dengang blev de etableret som reaktion på finanskrisen i Asien og var først og fremmest et forum for finansministre. Som følge af den globale finanskrise i 2008 blev G20 gruppen opgraderet: Nu mødtes stats- og regeringsledere fra medlemslandene til et topmøde – i Washington DC.
    Siden da mødes G20 lederne som regel en gang om året. G20 beskriver sig selv som ”øverste forum for vores internationale økonomiske samarbejde”. 

Relateret
autonom infoservice