Myanmar: Militærjuntaen dødsdømmer dissidenter

Flashmob mod militærjuntaen i hovedstaden Naypyidaw
Flashmob mod militærjuntaen i hovedstaden Naypyidaw

Repressionen mod den folkelige opposition er brutal og militærdomstolens nyligt afsagte dødsdom mod 4 dissidenter sender et klart signal til et modstandsmiljø, der presses i undergrunden.
I følge forskellige iagttagere er omkring 2.000 mennesker blevet dræbt og flere tusinde fængslet.

* Et interview med Theresa B. fra Amnesty International. 

Blandt de fire dødsdømter er Phyo Zeya Thawdet, et tidligere parlamentsmedlem og Kyaw Min Yu - en aktivist fra de sociale modstandsbevægelser. De andre to dissidenters navne er tilbageholdt af juntaen. Ifølge militærets talsperson vil de fire dissidenter blive hængt.  (kilde: Agence France-Presse - AFP).

  _________
Interview
med Theresa B. fra Amnesty International

  • Militærjuntaen har dømt 4 dissidenter til døden. Hvor sandsynligt er det, at denne dom vil blive fuldført?

Theresa B.: Henrettelsen vil finde sted meget snart, det har militæret i hvert fald proklameret. Hvis det sker, vil der være tale om en markant forandring i landets hidtidige henrettelsespraksis. For så vidt vi ved, er der ikke nogen dødsdømte, som er blevet henrettet siden 1988. Vi ser en alarmerende stigning i antallet af dødsdømte. Siden kuppet i februar 2021 er mindst 86 mennesker blevet idømt dødsstraf.

  • Afspejler det den aktuelle situation i landet?

Theresa B.: Absolut. Der er tale om en drastisk forværring ift. menneskerettighederne i hele landet. Militæret, der kaldes ”Tatmadaw”, opfører sig ekstremt voldeligt overfor alle, der har gjort  modstand mod kuppet. Militæret bruger vandkanoner, gummikugler, tåregas, ja sågar granater skyder de mod fredelige demonstranter.

- I følge forskellige iagttagere er omkring 2.000 mennesker blevet dræbt og flere tusinde fængslet.

  • På trods af alle repressalier er der stadig mennesker, der går på gaden. Hvor får de modet fra?

Theresa B.: Disse mennesker gør det i håb om, at fremtiden kan ændres i deres land. Det er imponerende at se, hvilke kreative protestformer der udvikler sig rundt omkring , især flashmobs:

  • Hvordan fungerer de?

Theresa B.: Aktivister løber et par minutter gennem gaderne og forsvinder så i forskellige retninger. Således undgår de at blive anholdt eller kørt over af militærkøretøjer.

  • Hvor får du dine informationer fra ?

Theresa B.: Vores seneste rapport er baseret på interviews med 99 mennesker. Derudover har vi analyseret mere end 100 fotos og videos samt satelitbilleder af og data om militærflys bevægelser.

  • Hvad er Amnesty Internationals krav?

Theresa B.: En global våbenembargo mod Myanmar, udråbt af FNs Sikkerhedsråd. Den kunne redde utallige menneskeliv. Det er det verdenssamfundet må gøre lige her og nu.
_______________________

(Dette interview er oprindeligt offentliggjort i det tyske ugemagsin ’Der Spiegel’, printudgave nr. 25, 18. juni 2022. Oversat og forkortet af autonom infoservice) 

Relateret
autonom infoservice