Iran: Giftanslag mod pigeskoler og universiteter

I Iran er tusinder af skolepiger blevet forgiftet. Alt tyder på, at det er en hævnaktion begået af islamiske ekstremister.  Eller er det regimets folk, der står bag ...?
I den nordiranske by Ardabil var der ifølge dagbladet Sharg mere end 400 skolepiger på 11 skoler, som blev ofre for giftanslag.
Omkring 100 af disse piger er indlagt på hospitaler til behandling. Aktivister har meldt om de første dødsfald ...

  • I de seneste dage har der været protestmanifestationer foran de berørte skoler. Der blev råbt slogans som ”Ned med regimet, der dræber børn!“
Skoleelever rækker fuckfingeren til et billede af de islamske ledere Ruhollah Khomeini (1902 - 1989) og Ali Khamenei
Skoleelever rækker fuckfingeren til et billede af de islamske ledere Ruhollah Khomeini (1902 - 1989) og Ali Khamenei

________________________________
Alene onsdag den 1. Marts 2023 var der tale
om giftanslag på 32 skoler i forskellige byer.

Vidner beretter, at det begyndte med en mærkelig lugt i klasseværelset. Noget i retning af clementiner, noget kemisk eller det lugtede af rådne fisk. Umiddelbart efter fik flere af eleverne hovedpine, åndedrætsbesvær,  følte sig svimle og dårligt tilpas.
På en lang række pigeskoler har sådanne giftanslag fundet sted i den forløbne uge. Enkelte universiteter er også blevet ramt. 

  • Myndighederne presser familierne til de døde
    til at angive andre dødsårsager.

Alene onsdag den 1. Marts 2023 var der tale om giftanslag på 32 skoler i forskellige byer. I den nordiranske by Ardabil var der ifølge dagbladet Sharg mere end 400 skolepiger på 11 skoler, som blev ofre for giftanslag.  Omkring 100 af disse piger er indlagt på hospitaler til behandling.
I nogle tilfælde er pigernes helbredstilstand kritisk. Aktivister har meldt om de første døds-fald.  Myndighederne presser familierne til de døde til at angive andre dødsårsager.

  • ”Ned med regimet, der dræber børn!“

Allerede i november 2022 lød de første beretninger om denne slags giftanslag på skoler og universiteter. Efter at regeringen i månedsvis har afvist beretningerne, har de nu
i mellemtiden indrømmet, at de har fundet sted. Men myndighederne afstår fra erklæringer om den mulige baggrund for giftanslagene. 

I de seneste dage har der været protestmanifestationer foran de berørte skoler. Demonstranterne råbte bla.: ”Ned med regimet, der dræber børn!“
______________________________________

Regimets bødler pryglede skolepigerne
så brutalt, at nogle af dem døde af deres kvæstelser

Det er ikke længe siden, de iranske pigeskoler af en anden grund skabte overskrifter med international udbredelse. I oktober 2022 tog skolepiger deres tørklæder af, gav fuck-fingeren til regimets repræsentanter og ødelagde billeder af statsoverhovedet Ali Khamenei. Regimets bødler trængte ind i skolerne og pryglede skolepigerne så brutalt, at nogle af dem døde af deres kvæstelser.

På denne baggrund er der mange, der tolker de aktuelle giftanslag som hævnaktioner fra radikale islamister. Deres formål er formodentlig at forhindre piger i at gå i skole, og deres forbillede er ganske oplagt Taliban-styret i Afghanistan. Hvem der præcist står bag giftanslagene i Iran er indtil videre ikke opklaret.
De aktuelle giftanslag minder om en række syreanslag mod kvinder, som fandt sted i den iranske by Isfahan i 2014. Dengang distancerede præstestyret sig fra de kvindefjendske angreb. Dog bagmændene blev aldrig fundet..

(ikh./autonom infoservice)
kilde: Det tyske dagblad taz, d. 2. marts 2023

Relateret
autonom infoservice

“Vi er byens sorte ånde“
“Vi er byens sorte ånde“

En kommentar af Bahman Nirumand - iransk revolutionær og aktiv siden 1968 - revolten.

Interview med Sanaz A. fra ‘Woman* Life Freedom Collective Berlin’ 

Iran: Demo mod syreangreb på kvinder
Iran: Demo mod syreangreb på kvinder

En gruppe kvinder drager gennem Teheran for at spraye paroler mod præstestyret.
Hver nat erobrer de med deres graffiti en del af gaderne tilbage. Dagen efter bliver det malet over igen af regimets tilhængere...

Iran - Chile:

Studerende fra Teherans 'Sharif'- universitet (december 2020) synger "El pueblo unido jamás será vencido" / "Det forenede folk vil aldrig blive besejret"