Tyskland: Ungarns udleveringskrav presser antifascister under jorden

Omkring 10 aktivister fra det anti- fascistiske miljø er internationalt efterlyst, anklaget for at have deltaget
i konfrontationer i forbindelse med nazimødet i Budapest, februar 2023.

 • I det følgende interview fortæller Lena, som er en af de efterlyste antifascister, om politiets og mediernes klapjagt mod dem.
Solidaritetsdemo med Hanna i Nürnberg, nogle dage efter hun var blevet anholdt og fængslet d. 5. maj 2024. Anklaget for at have deltaget i angrebet på nazimarchen i Budapest, februar 2023.
Solidaritetsdemo med Hanna i Nürnberg, nogle dage efter hun var blevet anholdt og fængslet d. 5. maj 2024. Anklaget for at have deltaget i angrebet på nazimarchen i Budapest, februar 2023.

FORHISTORIEN

Omkring ti antifascister har nu været på flugt i over et år. De ungarske myndigheder anklager dem for at have angrebet og såret deltagere i
den internationale naziopmarch "Day of Honor" 
i Ungarns hovedstad Budapest 
den 11. februar 2023 (billedet tv.).
Her samledes omkring 2000 fascister for at mindes de tyske og ungarske soldater, som den 11. februar 1945 uden held forsøgte at bryde igennem Den Røde Hærs belejringsring omkring byen.
”Æresdagen” anses for at 
være et af de vigtigste netværksorganiserede manifestationer for det europæiske nazi-miljø. 

             _______________________________
" Naziernes møde i Budapest blev støttet af den ungarske
   stats kulturfond med kæmpe pengebeløb og arrangørerne
   fik tildelt det ungarske æreskors  ... "
 


I
nterview 
med Lena (22) 
fra det tyske antifa-miljø  

 

 • Du er truet med udlevering til Ungarn og har været eftersøgt 
  i over et år....?

Lena: At lægge vores sædvanlige liv bag os og gå under jorden eller i eksil har
ikke været nogen let beslutning. Men med udsigten til en skueproces i Ungarn
under Orbán, hvor retsvæsen og medier er politisk kontrolleret, og hvor flygtninges
og oppositionsmedlemmers liv gøres til et helvede, syntes denne beslutning uundgåelig. For slet ikke at tale om fængselsforholdene i Ungarn.

 • Den 7. maj blev den eftersøgte Hanna S. anholdt i Nürnberg. Er du bekymret for, at du på længere sigt ikke vil kunne undgå den truende retssag mod dig? 

Lena: Hanna forsøgte overhovedet ikke at undgå sagen. Hun boede normalt på sin registrerede adresse, tog på arbejde og studerede.     

- På trods af et fuldstændigt reguleret liv med et
stabilt socialt og familiemæssigt miljø, blev hun nu betragtet som en flugtrisiko og med den begrundelse sat i  varetægt.

 • Forbundsdomstolen har nu overtaget efterforskningen siden marts. Er der stadig risiko for udlevering til Ungarn?

Lena: Myndighederne leger bevidst med muligheden for udlevering for at lægge pres på os. Vi ved ikke, om det er baseret på håbet om at finde et kronvidne mod os, eller om efterforskerne blot ønsker at vise hårdhed.
- Proceduren viser dog, hvor alvorligt dele af statens myndigheder tager deres egen definition af en retsstat: Hvis det gavner dem, ser de ikke noget problem i at udlevere antifascister til et land, der selv af EU-parlamentet betragtes som et autokrati.

 • Billederne af den italienske aktivist Ilaria Salis, som også skulle have været involveret i angrebet, gik verden rundt. Hun sad i lænker i en ungarsk retssal. 
  Hun er nu blevet løsladt mod kaution og stiller op som kandidat på en progressiv liste til Europa-Parlamentet. Er du i tvivl om, at du kan forvente en neutral retsproces i Budapest?
   
Budapest, d. 29. januar 2024- antifascisten Ilaria blev ført ind i retssalen
Budapest, d. 29. januar 2024- antifascisten Ilaria blev ført ind i retssalen

Lena: De ungarske medier og regeringen har bevidst afpolitiseret konteksten af deres påstande: I deres fremstilling er vi hooligans udsendt af Bruxelles, som siges
at have angrebet uskyldige besøgende .
I stedet for at tale om, hvordan det kan være, at 79 år efter godt en halv million jøder, sinti og romaer blev myrdet med hjælp fra den ungarske befolkning, marcherer masser af nynazister gennem Budapest og for at glorificere disse forbrydelser.
- Naziernes møde i Budapest blev støttet af den ungarske stats kulturfond med kæmpe pengebeløb og arrangørerne fik tildelt det ungarske æreskors.

 • Hvilken strafudmåling kan du forvente i tilfælde af, at du bliver opsporet? Forældrene til en anden eftersøgt antifa fortalte til medierne, at hun blev truet med 24 års fængsel?

Lena: Straffen, vi bliver truet med, går op til 24 år i det såkaldte "tugthus", den hårdeste form for straf i Ungarn. 16 år blev krævet for Ilaria, og i interviews som
den ungarske udenrigsminister gav for flere måneder siden, erklærede han hende
for skyldig.
I samme tidsrum benådede den ungarske statspræsident nogle nazi-terrorister.
Dette siger meget om de politiske forhold i Ungarn i dag.

Antifascistisk manifestation i Budapest, 11. februar 2023
Antifascistisk manifestation i Budapest, 11. februar 2023

- En ansat i den ungarske Helsinki-komité, en menneskerettighedsorganisation,
der arbejder for at hjælpe flygtninge og fanger, vurderer fængselsforholdene som
en krænkelse af grundlæggende rettigheder. Det faktum, at fanger i Ungarn ofte
slet ikke rapporterer om forholdene i fængslet eller først efter deres løsladelse af
frygt for konsekvenser, taler for sig selv.

- De tyske politimyndigheder i Landeskriminalamt (LKA) bruger specifikt de barske fængselsforhold som et middel til at udøve pres.
For eksempel blev Tobi (en antifa-aktivist, der allerede er dømt i Ungarn i forbindelse med anklagerne om angrebet på naziopmarchen) tilbudt at komme i et "vidnes-beskyttelses program" og blive "hjulpet", hvis han samarbejdede med LKA. Han afviste dette perfide tilbud.
Det italienske retsvæsen nægtede i øvrigt også at udlevere en italiensk antifascist på grund af de ungarske fængselsforhold. 

 

Solidaritetsdemo i Milano for de fængslede antifas i Ungarn
Solidaritetsdemo i Milano for de fængslede antifas i Ungarn
 • Tilbød forbundspolitiet (BKA) dig en mulighed for at melde dig?

Lena: Mange af os har signaleret, at vi vil melde os, hvis der ikke sker udleveringer. Det har der indtil videre ikke været nogen reaktion på. Vi har derfor indtryk af, at BKA ikke har nogen interesse i, at folk melder sig.
- Tværtimod har politiet via medierne meldt ud, at de ikke ønskede at stå i vejen for
de ungarske myndigheders krav om udlevering. Fortællingen om "farlige venstre-ekstremister i undergrunden" er ideel til mediepropaganda og bagvaskelse af antifascisterne. Især to historier skiller sig ud og de gentages konstant.

 • Hvad er det for nogen? 

Lena: Den ene handler om, at vi udgør en stor fare for samfundet, og den anden lancerer påstanden om en angivelig voldsspiral, der er forårsaget af militant antifascisme.
- Den konservative saksiske indenrigsminister gik endda så langt i hans absurde påstande, at han har sammenlignet os med Nationalsozialistischer Undergrund  (NSU), eller også med gerningsmændene bag angrebet på World Trade Center i New York City d. 11. september 2001.

Antifa demo i Budapest
Antifa demo i Budapest

- Med en demonstrativ hårdhed mod os for-søger man at afskrække fra enhver form for antifascistisk praksis generelt. At delegitimere antifascisme på denne måde er altid et middel til politisk at harmløsgøre bevidst eller utilsigtet – højreekstremisme.

 • Er det korrekt, at du fik at vide, at du kunne undgå udlevering
  ved at ”tilstå”?

Lena: Den oprindelige efterforskende offentlige anklagemyndighed fremsatte dette forslag, men Forbundspolitiet BKA har nu overtaget sagen.
Vi indrømmer gerne på nuværende tidspunkt, at vi er antifascister – men det var nok ikke det, myndighederne havde i tankerne.

 • Hvor stærkt er presset fra de tyske myndigheder mod jeres
  familier og venner?

Lena: Der var omkring 20 husransagninger, flere politioperationer fra Spezial-einsatzkommando (SEK) og adskillige observationer, en række brevåbninger og aflyttede telefonopkald.
I løbet af de sidste par måneder har vores familier og venner fået uønsket besøg af politiet og Verfassungsschutz (tysk PET) utallige gange. Her blev det gjort klart overfor vores pårørende, at de og vi skulle samarbejde med myndighederne for ikke at blive udleveret til Ungarn.
- Men myndighedernes strategi om at splitte og isolere os vil ikke fungere.
Uanset om det er med eller uden udlevering, om det er i varetægtsfængslet eller i illegaliteten.
- Ved denne lejlighed vil vi sige tak for al den støtte og solidaritet, som vi har modtaget de seneste måneder og tak til alle, der går vejen sammen med os.
______________
Interviewet er oprindeligt offentliggjort i det tyske dagblad taz, printudgave
den 30. maj 2024. Oversat og forkortet af folk fra autonom infoservice.


____
Relateret
autonom infoservice

Retsproces i Ungarn mod tyske og italienske antifascister (6. februar 2024)

 • Forhistorien
 • Øjevidneberetning bragt i det italienske dagblad ’il manifesto’