Julian Assanges frihed er ledsaget af bitter eftersmag

  • En kommentar af autonom infoservice

Wikileaks-grundlæggeren Julian Assange er endelig blevet løsladt.
Men den påtvungne skyld-bekendelses
aftale understreger truslen om kriminalisering af ubestikkelig journalistik, der afslører magthavernes hemmeligholdte forbrydelser ...

Julian Assange løslades.
Han blev i går fløjet til øen Saipan i Nordmarianerne, et territorium i det vestlige Stillehav, som tilhører USA. Her skal en amerikansk domstol underskrive den forudindgåede”skylderklæring”. Medmindre USAs magthavere har andre planer, ser det ud til, at de amerikanske anklagere på øen, vil give Assange friheden.

  • Julian Assange er landet på øen Saipan, Nordmarianerne:

Ud fra et rent humanitært perspektiv er dette en god nyhed, der længe har været påkrævet. Assanges helbredstilstand var livstruende:

Stella Assange
Stella Assange

"Julian har siddet i højsikkerhedsfængslet Belmarsh i næsten fem år. Hans fysiske og mentale helbred er blevet væsentligt forværret. (...) 
Fængselscellen, hvor Julian Assange har været indespærret siden 2019, er to gange tre meter. Her har han været låst inde alene 21 timer i døgnet.  Julian har kæmpet for sin frihed i 13 år."
 
Stella Anssanges på X 

Den aftale, der endelig giver Assange sin frihed,
har dog en mere end bitter eftersmag. Anklagen,
som Assange nu skal erkende sig skyldig i, er
netop den, der kriminaliserer journalisters arbejde med at håndtere dokumenter fra whistleblowere:
”Ulovlig erhvervelse og offentliggørelse af
klassificeret amerikansk militærinformation”.
At Wikileaks offentliggjorde omkring 700.000 hemmeligt klassificerede dokumenter, der med al tydelighed beviste amerikanske krigsforbrydelser i Irak og Afghanistan er selvfølgelig præcis det, uafhængige journalister skal gøre, når de får indsigt i sådan et materiale. 

At Pentagons påstand om, at Wikileaks havde ansvar for at mørklægge navne og detaljer for ikke at bringe folk i fare, er en omskrivning af , at intet må slippe
ud i offentligheden udenom det krigsførende militærs forhåndsgodkendelse.

Kriminaliseringen af Chelsea Manning og Julian Assange er en advarsel med
en vognstang ift. kritisk journalisme, der er vendt mod det globalt agerende militær-industrielle kompleks.    (folk fra autonom infoservice)

UPDATE
DemocracyNow! d. 27. juli 2024

  • “Julian Is Free”: Assange Back Home in Australia
     After Taking U.S. Plea Deal in “Espionage” Case

autonom infoservice

Baggrundsinfo

I et interviewet kommer FNs tortur ekspert, schweizeren Nils Melzer, nærmere ind på sin undersøgelse af  sagen omkring Julian Assange. Han betegner sagen som en ”thriller fra det virkelige liv”.