Slaget om den kurdiske by Afrin

Knap to måneder efter den militære offensiv mod de kurdiske folkeforsvarsenheder YPG i Nordsyrien har den tyrkiske hær omringet byen Afrin.                                           Det tyrkiske nyhedsagentur Anadolu meddelte tirsdag d. 13. marts, at belejringen af byen Afrin var etableret dagen før. Det betyder, at kampen fra hus til hus er umiddelbart forestående.

  • Update. 18. marts 2018: Afrin er faldet. Læs erklæringen fra de kurdiske folkeforsvarsstyrker i Afrin

18. marts 2018. Fælles erklæring fra Afrin regionens selvstyre-administration: Den tyrkiske invasion og modstanden i Afrin. 

“The heroic resistance of Afrin against the Turkish army and their partners, remnants of Daesh and al-Nusra, has entered its 58th day. On January 20, the attacks on Afrin began with an alliance with Russia, and with the silence of regional forces.

- Russia has actively participated in opening the air space so that the Turkish state would destroy our people with all kinds of weapons. These attacks have taken place with silence from the international powers, the Coalition, the EU and the UN Security Council.

- Afrin is being exposed to genocide and forced displacement. Hundreds of civilians have been the targets of all kinds of attacks. This shows the failure of all these powers to carry out their humanitarian and political duties towards our people and our fighters who have defended the whole world against Daesh, the terror of Erdogan, who has spread terrorism to the whole world.  

- The Turkish state is using their mercenaries to change the demography of the Afrin region, and settling in Takfiri forces and their families. They have also massacred hundreds of civilians who have fled their attacks. Over the past 58 days, our forces and people have demonstrated a great resistance against NATO's second largest army.

- However, the occupying Turkish state has directly targeted civilians. We’ve decided to evacuate civilians from the city to avoid a humanitarian catastrophe. Therefore, we would like to declare that our war against the Turkish occupation and the Takfiri forces called the ‘Free Army’ has entered a new stage, the transition from direct confrontation war to a new tactic in order to avoid the death of civilians, and to strike the enemy.

- Our forces are everywhere in Afrin. These forces will strike the positions of the Turkish aggression and its mercenaries at every opportunity. This means that the declaration of victory by Erdogan and his partners has no meaning in front of the Turkish public and the world. Our forces will turn every area into a nightmare for them. The resistance in Afrin will continue until every inch of Afrin is liberated, and until the people of Afrin return to their homes. 

#YPG #YPJ #Afrin

  • Endnu en sørgelig nyhed:

Anna Campbell, IWW- medlem fra UK er faldet i kampen om Afrin d. 16. marts 2018.

Æret være hendes minde!

           _________________________________________________

15. marts 2018.

Det syriske menneskerettighedscenter udtaler, at mere end 300.000 mennesker nu er lukket inde i regionen. De humanitære forhold er i løbet af de seneste uger blevet værre og værre - situationen tilspidses for hver dag, der går.            

”Vores kampfly gik i luften og startede med at bombardere. Og nu er landjordsoperationen på vej. Nu ser vi, hvordan YPG flygter fra Afrin. Vi vil jage dem. Med Guds vilje, vil vi afslutte denne operation meget hurtigt”.  - Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan - 

 

  • Kampene raser i Afrins forstæder

I følge meldinger fra det tyrkiske militær har byen Afrin, hvis befolkning først og fremmest er syriske kurdere, siden mandag d. 12. marts 2018 været under belejring. Det syriske menneskerettighedscenter med base i London bekræfter, at den tyrkiske hær og deres alliancepartnere blandt nogle fundamentalistisk-nationalistiske militser fra Den Frie Syriske Hær er trængt ind i forstæderne til Afrin, og har besat vigtige knudepunkter i disse kvarterer.

Fighterne fra det kurdiske  kvindebataljon YPJ ved Afrin
Fighterne fra det kurdiske kvindebataljon YPJ ved Afrin

Det betyder, at den frygtede kamp fra hus til hus er umiddelbart forestående.Selvom mange civile har forladt byen de seneste dage, er der stadig tusindvis af ubevæbnede kvinder, børn og mænd tilbage i byen.

Afrins beboere demonstrerer imod den tyrkiske invasion
Afrins beboere demonstrerer imod den tyrkiske invasion

Journalister fra det statslige tyrkiske nyhedsagentur Anadolu berettede i tyrkisk fjernsyn, at hæren i den sydlige del af byen holder en korridor åben for civile, der ønsker at forlade Afrin.

Den tyrkiske afdeling af  hjælpe- organisation Røde Halvmåne er tilstede og tager sig af forsyn-inger til civilbefolkningen. Men iagttagere på stedet fortæller, at de civile der forlader Afrin og begiver sig i retning af de områder Assad-regimet kontrollerer, standses på vejen af Assad-tro militser, der opkræver høj betaling for at lade de civile rejse videre.  
Med den tyrkiske hærs militære overlegenhed er det kun et spørgsmål om dage, før Afrin er fuldstændig besat af tyrkiske tropper og de kurdiske YPG / YPJ fighters i byen enten er dræbt eller taget til fange. 

Det er uklart, hvor stærkt de kurdiske YPG/YPJ enheder står i Afrin. De pro-tyrkiske medier hævder at have ”uskadeliggjort” 3.393 kurdiske fightere indtil videre. Men for nyligt kom der også forlydender frem om, at YPG/YPJ-fighters var draget til Afrin fra områderne østligt for floden Eufrat, hvor de tidligere har kæmpet mod 'Islamisk Stat' (IS). 

  • Byen Manbij* er atter i fokus

Foruden af  Afrin rykker byen Manbij atter i fokus. Sommeren 2016 blev Manbij befriet for IS af kurdisk-arabiske militser fra SDF (Syrian Democratic Forces) - en alliance hvis hovedkraft er YPG.

Siden da har Manbij været et vigtigt brohoved for kurderne vest for Eufrat, hvorfra de vil skabe en korridor til det mere vestligt beliggende Afrin. Den tyrkiske præsident Erdogan har længe krævet af USA, at de tvinger deres kurdiske alliancepartnere i Manbij til at forlade områderne østligt for Eufrat, ellers vil den tyrkiske hær efter Afrin også angribe Manbij . 

* Manbij er en by i den nordøstlige del af Aleppo provinsen i det nordlige Syrien, 30 km vest for floden Eufrat.              (Forstør ved at klikke på billedet):

                             -  Kurdisk YPG / YPJ enhed ved Manbij -

  • Trump-administrationen og Putin-regeringen koopererer med Erdogan  

I følge den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavuşoğlu er USA parat til at sam-arbejde med Tyrkiet i Manbij og lade kurderne i stikken. Overfor tyrkiske journalister sagde Çavuşoğlu for nyligt, at USA har givet tilsagn om at ville overtage kontrollen med Manbij sammen med Tyrkiet. Dette forudsætter, at de vil tvinge de kurdiske enheder til at trække sig ud af området. 

Den 19. marts 2018 skal detaljerne omkring dette fastlægges ved et møde i Washington. ”Hvis denne model fungerer i Manbij, kunne man også anvende den i andre byer øst for Eufrat, som endnu er kontrolleret af de kurdiske YPG/YPJ enheder” , udtalte den tyrkiske udenrigsminister til medierne. 

Det russiske forsvarsministerium udtalte allerede i slutningen af februar 2018, at den trækker sine tropper væk fra Afrin området for at ”forhindre potentiel provokation og for at udelukke livsfarlige trusler mod det russiske militær”. 

  • Kvinderne i de kurdiske enklaver i Nordsyrien 

Kvinder i Afrin og i hele Rojava regionen har siden 2005 organiseret sig i kvinde-bevægelsen 'Kongreya Star'. Deres aktivister har været udsat for fængsling, tortur og massiv repression fra det syriske Baath-regimes side.

På trods af de vanskeligste betingelser har de med deres arbejde skabt grundlag for kvindeorganisering, idet de i alle nordsyriske byer begyndte at opbygge kvinderåd og kvindekommuner. 

De kunne blandt andet støtte sig til de sidste 30 års erfaringer fra den kurdiske kvinde-bevægelse i alle dele af Kurdistan.

'Kongreya Star' organiserer kvinder og kvinde-organisationer sig autonomt og overtager på samme vis engageret ansvar i hele den sam-fundsmæssige organisering. Via dette dobbelt engagement bringer kvindebevægelsen deres perspektiver ind i alle livsområder. 

  • Netværk af kooperativer

I Afrin og i den nordsyriske føderation findes der i dag et netværk af kooperativer, der er baseret på lokal produktion af det, der er behov for i samfundet. Inanna-kommunen i den lille by Rajo i regionen Afrin blev grundlagt i 2016 – her dyrkes hvede, bønner, kikærter, løg og hvidløg. 

Medlemmer af 'Inanna-kommunen' i den lille by Rajo i regionen Afrin
Medlemmer af 'Inanna-kommunen' i den lille by Rajo i regionen Afrin

Kvindekooperativerne har til formål at gøre kvinderne økonomisk uafhængige og udvikle deres selvværd og tillid til andre kvinder. Med den kooperative produktions-form erstattes udbytning, konkurrence og misundelse med en fælles, bæredygtig, behovsorienteret og økologisk produktion.   

Når tyrkisk militær nu invaderer Afrin er det ikke blot for at fjerne den kurdiske politiske og militære tilstedeværelse ved Tyrkiets grænser, det er også for knuse de spæde forsøg på at skabe anti-patriarkalske samfunds strukturer fra neden.                   (ikh. og al. / autonom infoservice)

Deltag i solidariteten med den kurdiske modstand i Afrin. Løbende infos om demonstrationer kan ses her på facebook:

 

  • Du kan følge aktuelle nyheder fra/om #Afrin her  og her 

 

Relateret                                                                         autonom infoservice