Frankrig: "Terra Libra"-kooperativet i Bretagne

"Terra Libra“ er en lille virksomhed ved byen Rennes i Bretagne.
En gruppe aktivister har omsat deres kritik af det globale handelssystem i praksis og dannet et kooperativ med alternative handelsstrukturer for bearbejdede produkter fra regionen og fra andre dele af verden.

  • Fair betaling til producenterne og økologiske dyrkningsmetoder er de grundliggende principper. 

 

                       "Terra Libra"  (Forstør ved at klikke på billedet)

___________

Interview med Thomas fra "Terra Libra"

  • Hvad er "Terra Libra“ ?

Thomas: "Terra Libra“ er en fairhandel import- og distributionsvirksomhed for biologiske produkter, hvor vi altid bestræber os på at købe ind fra de nærmeste og fra de små producenter. 
- De første seks år (fra 2006) var vanskelige, for der var ikke særlig stor efterspørgsel efter produkter som vores. Det var svært at få det til at løbe rundt, så vi kunne betale os selv, varerne på lageret og alle øvrige ydelser. 

- Skridt for skridt har folks tankegang forandret sig. I dag er der mange mennesker, der interesserer sig for fair handel og endnu flere for økologisk produktion. I dag fungerer det faktisk ret godt. Vi er vokset og i 2016 har vi flyttet varelagret. Vi har kunnet ansætte en person mere og købe et fragtskib mere. 

  • Hvorfor er I ikke indforstået med agrarindustriens dominerende system?

Thomas: Den aktuelle økonomiske model presser mange mennesker til randen. Såvel producenter i Syden som her i Frankrig. Det er svært for dem at leve af deres produktion, selv om det er et anstrengende og krævende arbejde. Den model, der dominerer i dag fungerer helt klart ikke, og den er i hvert fald ikke retfærdig. Derfor forsøger vi at ændre tingenes tilstand. 

  • Du har nævnt, at en stor del af jeres arbejde har at gøre med regionale producenter. Hvordan fungerer det her i regionen, i Bretagne?

Thomas: Det udspringer af, at vi ikke udelukkende ville forholde os til Syd-Nord problematikken, men også ville arbejde i forhold til lokale producenter, der oplever lignende problematikker som producenterne i Syd. 

- De har problemer med at skaffe sig nok jord, problemer med at tjene nok penge for deres arbejde. Altså besluttede vi at arbejde med begge slags produkter: Importerede produkter og regional og lokal produktion fra små producenter.

- Nu er forholdet mellem de to fifty-fifty. Halvdelen af vores ialt 35 leverandører er importkooperativer. Enten importerer vi direkte fra kooperativerne eller vi køber fra vores franske kollegaer, der importerer fra f.eks. Peru, Bolivia eller Argentina.

Den anden halvdel af vores leverandører er producenter, bønder er små forarbejd-ningsvirksomheder i Bretagne eller lidt længere væk, hvis der ikke findes et tilsvarende godt produkt her i nærheden.   

  • Hvem sælger I jeres produkter til? 

Thomas: Vi har aktuelt mere end 350 forskellige kunder. Mange af dem er små, uafhængige øko-butikker. Derudover er der omkring 50 forbrugergrupper, selv-forvaltede og kollektive butikker, ca. 50 restauranter og privatpersoner. 

  • "La Bascule" , 2d rue de la Bascule 35000 Rennes (tv):
  • Terra Libra har mere end 450 forskellige produkter i sortimentet. 250 af dem er lokal produktion. Kan du give et par eksempler?

Thomas: Blandt de regionale produkter er f.eks. olie, mel, øl, æblesaft og supper. Der er også en alternativ cola, som produceres her i Bretagne, kiks og müsli til morgenmaden. 

           ___________________________________________________

”Vi kigger også på, om producenterne har relation til fairhandel           strukturer eller er aktive i kampe for sociale forandringer, om                        de støtter en fagforening på lokalt eller internationalt niveau”

  • Hvordan har øko-produktionen udviklet sig i Bretagne?

Thomas: Bretagne er en region, hvor bio-produktionen har udviklet sig godt. Skridt for skridt bliver dyrkningen omstillet til økologisk produktion. Men det er for unge mennesker ikke let at finde jord til at opbygge noget nyt.                                                - Når nogle arealer frigives bliver de som regel overtaget af nabogården, så det er svært for de unge at komme til. Men skridt for skridt vokser bio-produktionen.  

  • Hvordan finder I jeres leverandører her i regionen?  

Thomas: Vi vokser, men relativt langsomt. Når vi arbejder med en ny producent, forsøger vi at anvende forskellige kriterier: Det ene er fysisk nærhed til os, derudover dyrkningsmetoderne og landbrugenes størrelse. Vi foretrækker så absolut de små. Vi kigger også på, om producenterne har relation til fairhandel strukturer eller er aktive i kampe for sociale forandringer, om de støtter en fagforening på lokalt eller internationalt niveau.

  • Er I som Terra Libra aktiv i andre netværk?

Thomas: Ja. Men det er vanskeligt at være med overalt, hvor vi gerne ville. Det vi er mest involveret i er netværket "Minga", der samler forskellige importører, producenter og arbejdere. Idéen er at støtte håndværksbaseret arbejde og retfærdig distribution. 

Emiliano Zapata
Emiliano Zapata

 

____________________________________   "Zapatistbevægelsen opmuntrer os,          så vi tror på, at vi også her i Frankrig      kan opbygge vores egen autonomi."

  • Hvorfor sælger I zapatist-kaffe?

Thomas: Det er ’Terra Libras‘ hjertebarn. Vi vil støtte vores kammerater i Mexico i deres kamp. Idéen om at en anden verden er mulig , at man kan organisere et samfund anderledes og opbygge autonomi – det er også en orientering for os. Zapatistbevægelsen opmuntrer os til at tro, at vi også kan opbygge vores egen autonomi her i Frankrig. 

  • I sælger også produkter fra de jordløses bevægelse MST i Brasilien.  

Thomas: En af søjlerne i vores projekt er at støtte småbønder i deres kampe rundt omkring på jorden. Det drejer sig ikke kun om fair handel. Vi støtter grupper og bevægelser, hvis politiske mål er at for-andre den globale økonomis funktionsmåde. 

- Vi kender MST (Movimento dos Trabalhadores Sem Terra) godt og har været på besøg hos dem. Vi forstår og støtter deres kamp for jord. En kamp der går ud på at tilbageerobre jord, så mennesker kan leve på landet istedet for at blive presset til slumkvartererne i de store byer.

- For os er det vigtigt at støtte denne kamp. De jordløses bevægelse i Brasilien er en vigtig gruppe. De har kæmpet i mere end 30 år og der er flere familier, der har besat jord og beholdt den.

  • Er der noget, du vil tilføje?

Thomas: Det er vigtigt, at vi spørger os selv, om vi er indforstået med den verden, vi lever i. Og hvilket liv vi ønsker os i fremtiden. Om vi vil forsøge at forandre noget. Jeg tror på, at vores forbrugsmåder har stor betydning.

- Jeg tror, at man kan beslutte sig for, hvilke produkter man vil købe – om du vil hjælpe en stor koncern, hvor arbejderne har miserable forhold og/eller skader miljøet. Eller om du vil købe fra små bønder og producenter og dermed styrke den lokale økonomi. Jeg tror på, det er muligt at forandre verden.  

'Terra Libra' på facebook  

(Interviewet er oprindeligt bragt i det tyske anarkistiske magasin „Graswurzelrevolution“ nr. 431, printudgave, sept. 2018. Oversat og forkortet af autonom infoservice)

  • Importation et distribution de produits équitables et Bio Activité(s):

Fournisseur de la restauration collective, Grossiste, Préparateur / Transformateur, 5, rue des Vanniers - ZA de la Forge - 35830 BETTON  * Tel : 02 99 37 14 00  * Fax : 09 81 38 55 37   contact@terralibra.fr * www.terralibra.fr * Contacts : Thomas BUREL, Gérant  **  TerraLibre **  'Bio en Bretagne'

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0