Frankrig: Sainte-Soline, et eksempel for fremtidige økologiske kampe

På trods af forsamlingsforbuddet demonstrerede ca. 7000 mennesker ved den lille landsby Sainte-Soline den 29. oktober 2022.
De protesterede mod bygningen af et gigantisk 'water grabbing projekt', der består af 16 vandbassiner til landbruget.
Byggeprojektets realisering vil have uoverskuelige konsekvenser for det regionale økosystem.

 • ”Skønt de tilstedeværende 1700 politifolk, seks helikoptere og talrige droner
  var et kolossalt opbud, nåede næsten hele vores kolonne at trænge ind
  til byggestedet ...”  
  (demo-beretning fra venstreradikale klimaaktivister)

(Forstør ved at klikke på billedet):

 • Uddrag af en demoberetning mod water grabbing projektet ved Sainte-Soline,
  den 29. oktober 2022
  Offentliggjort i Lundi Matin , d. 2. november 2022  

Denne aktionsweekend har vi fuldstændigt overbebyrdet ordensmagten i Sainte-Soline. Deres mål var fra starten at forhindre os i at nå frem til byggestedet. Vi nåede frem og rev hegnene ned og skaffede os tilgang til det lukkede område. Vi stødte ikke på særlig meget materiale på pladsen, men det som vi oplevede på vejen derhen, vil præge vores fremtidige kampe.
Det blev sagt i forvejen, at det ville være ret vanskeligt at nå frem til byggestedet. Vi startede fra vores camp i den røde zone og hvor vi opdelte os i tre kolonner for at nå frem.

 • ” Umiddelbart før demonstrationen går løs, opmuntrer trotskisten Philippe Poutou (billedet tv.) os til ”kollektivt at opgive vores skrupler”. Vi skriver denne inspirerende sætning på vores underarm, for at vi aldrig skal glemme det ”  :) 

- Skønt de tilstedeværende 1700 politifolk, seks helikoptere og talrige droner var et kolossalt opbud, nåede næsten hele vores kolonne at trænge ind til byggestedet. På vejen måtte vi overvinde nogle hyrdler.

Level 1: Den første store vej med de første af politiets afspærringer. Vi må bevæge os hurtigt frem og foregive en rytme.

Level 2 : Departementsvejen, som vi vidste, kunne blive vanskelig.

Level 3 : Vores vogn med materialer vil i en paniksituation blive nødt til at vende om   

Level 4 : Veje med grøfter som det gælder om at forcere.

Level 5 : At trænge ind på byggestedet

- Det er egentligt altid lidt af den samme fremgangsmåde, der fungerer. Politiet placerer sig i området, men bevæger sig kun langsomt. I vores demokolonne med omkring 1500 personer varede det et stykke tid, før vi fandt en åbning i politi-afspærringerne, som vi kunne holde indtil hele demoen slap igennem. 

- Efter noget tid fandt vi en måde, hvor på vi kunne overliste dem. Således løber vi alle til højre - og hopla - vi bøjer derefter skarpt til venstre for at overraske politikæderne bagfra. Så snart et gennembrud var muligt, løb de hurtigste blandt os igennem de forbavsede politifolk. Mens nogle angriber politiet, som kommer fra den ene side, holder andre vejen fri og forhindrer at deres kollegaer kommer fra den modsatte side.
Groft sagt, var det det.
Det kunne næsten se for simpelt ud, men det var det ikke. Vi måtte holde ud og fælles give gas ved at løbe gennem markerne og måtte gå tæt på politiet for at trænge igennem og forhindre at de formerede sig til stormløb. Vi måtte løbende overvinde grøfterne og somme tider angribe politiets biler, der spærrede vejen og sørge for ikke at blive adskilt fra hinanden. 

- Fra level 3 sætter politiet ’ShockRounds’ (- specielle gummikugler indeholdende sammenpresset gas, aut. infoservice) ind mod os. Detonationen og eksplosionerne afholdt os ikke fra at løbe videre, men vi måtte også beskytte os. Alt dette skete, imens vi blev ved med at løbe. Vi er stadig væk omkring 1500 mennesker.

- Da vi igen trak os tilbage fra det indtagede byggested, kom de to andre demo-kolonner til undsætning, således at vi alle kunne komme væk uden at blive anholdt. 

- Vi har skabt en ny metode, idet vi flere gang formåede at marchere/løbe gennem politirækkerne. Det vi har opnået, er i sidste ende temmelig symbolsk. For intet byggested som bliver saboteret og heller ingen materiel skade vil hindre dem i at fortsætte med deres forehavende.
Derimod har vi fået en ny erfaring: Hvis vi vil komme igennem, formår vi det. Vi må beholde denne erkendelse i baghovedet og må først og fremmest ikke nedvurdere denne sejr fra vores side. De 1500 deltagere i vores demokolonne oplevede i lørdags en af disse situationer, hvor der sker noget, som syntes umuligt. (...)

- Mange af os er blevet såret, nogle er blevet anholdt. Vi må være stærke og støtte hinanden gensidigt for ikke at lade os skræmme i vores beslutsomhed om at blive ved.

_____________________________________________________
(kilde: Lundi Matin, 2. november 2022: ”RÉCIT DE LA MANIFESTATION CONTRE LA MÉGA-BASSINE DE SAINTE-SOLINE” . Oversat og let redigeret og forkortet af autonom infoservice)

Den franske ”bevægelse mod vandgrabbing” tog lørdag, den 29. oktober 2022 initiativ til massiv mobilisering i protest mod bygningen af 16 gigantiske vandbassinger til landbruget. 7000 mennesker mødte op til manifestationen, skønt myndighederne havde forbudt den.
Den efterfølgende dag destruerede autonome økoaktivister en vandledning på området foran løbende kamera. Som tilhængere af en ”øko- populisme med opstandslignende tendenser” havde weekendens organisatorer lovet en festlig og beslutsom demonstration. Et løfte der blev indfriet.

Målet var, at nå hen til kraterne for de frem-tidige vandbassiner. På trods af til dels brutale politiovergreb er lykkedes dette.

(kilde: Lundi Matin, 7. november 2022 ).