Drømmen om selvforvaltede økofællesskaber og fri kærlighed

”Zentrum für experimentelle Gesellschaftsgestaltung” (Zegg) - er et af de ældste kollektiver i Tyskland
”Zentrum für experimentelle Gesellschaftsgestaltung” (Zegg) - er et af de ældste kollektiver i Tyskland

I økolandsbyen Zegg syd for Berlin i delstaten Brandenburg, har beboerne lavet deres egen strømforsyning og de lever i høj grad af selvdyrkede grøntsager. Det er imidlertid selvforvaltning og seksuel frigørelse, der er centrum i livet i landsbyen ... 
_____________ 

”Udenfor er den kapitalistiske,  stressende, individualistiske verden. Her indenfor forsøger vi et modudkast til andre livs-former  (Zegg) 

Økokollektivet Zegg (Zentrum für experimentelle  Gesellschaftsgestaltung”) 
 
ligger på et område omkredset af skov, på randen af landsbyen Bad Belzig syd for Berlin i det tidligere Østtyskland.
Her trænede Stasi, DDRs statssikkerheds-tjeneste, deres spioner til udlandsindsats.
I dag lever her omkring 110  kollektivister, deriblandt 20 børn og unge.
Siden 1991 bliver her udviklet erfaringer i teori og praksis for, hvordan et bedre og lykkeligere liv kunne udforme sig. 
Kollektivisterne afviser den gængse borgerlige fore-stilling om individuel ejendom, præstationstvang, konkurrence og moral.

___________________________________
Ifølge det venstreorienterede magasin 'Contraste – Zeitung für Selbstorganisation', findes der i Tyskland omtrent 30 store selvforvaltede økolandsbyer og flere hundrede mindre øko- kollektiver, deriblandt omkring 20 i den nærmeste omegn af Zegg.

  • Økolandsbyen Zegg driver en café, har et cykelværksted, er selvforsynet med strøm fra deres eget solcelleanlæg og er efter eget udsagn nogenlunde selvforsynende med grøntsager, æbler og pærer.
    (Forstør ved at klikke på billedet):
  • Drømmen om fri kærlighed

I  kollektivisternes økologiske selvforståelse er bæredygtighed et centralt princip, men det som karateriserer Zegg er deres praksis ift. fri kærlighed.
I talrige interviews erklæres det, at åbne relationer vil bidrage til en bedre verden.

”Den som principielt afviser de åbne seksuelle forhold, vil ikke føle sig veltilpas hos os”, siger en kommunard i en præsentationsfilm om samlivet i kommunen.
Polyamori * og kærlighedsnetværk, hvor for eksempel to partnere elsker en tredje, seksuelle venskaber – alle disse former for relationer bliver ganske naturligt praktiseret i Zegg.

_____________________________
*
Se også autonom infoservice’ artikel:
“Polyamori - et strejftog gennem den 'fri kærligheds' univers”

"Jules et Jim" en film af François Truffaut om et kærlighedsforhold mellem tre mennesker
"Jules et Jim" en film af François Truffaut om et kærlighedsforhold mellem tre mennesker

I de forgangne år var der i gennemsnittet 10 beboere om året, som flyttede fra Zegg og omtrent dobbelt så mange er kommet til. Mange af de tidligere kommunarder forbliver dog i området i mindre fælles-skaber.
De mest almindelige grunde til fraflytning er de mange besøgende udefra. Således udtaler en kvinde i en videoreportage: ” Sommetider har jeg gemt mig, fordi jeg ville være i fred”. Hun er netop flyttet sammen med nogle venner i et hus i nærheden.
         ____________________________________________
”I Zegg kan enhver elske på den måde, som vedkommende ønsker, også på ganske klassisk monogam måde.”

En anden kvinde, som tidligere har arbejdet for det Grønne Parti i det tyske parlament, er for fem år siden flyttet ind i kommunen, fordi hun ikke længere bare ville diskutere bære-dygtighed, men også ville efterleve det konkret.
Hun har i starten også eksperimenteret med forskellige kærlighedsformer: ”I Zegg kan enhver elske på den måde som vedkommende ønsker, også på ganske klassisk mono-gam måde”.

I en reportage om Zegg fortælles der om nogle unges forhold til kommunen: Udenfor på terassen ved gæstehuset er stemningen er afslappet. Overalt sidder små grupper, der er latter og alvorlig snak.
Her sidder også to 13-årige piger. Den ene er født i Zegg, den anden er med sin familie kommet til for fem år siden. Intervieweren spørger dem på et tidspunkt, hvad de synes om livet i kommunen?

modelfoto
modelfoto

”For mig er Zegg mega pinlig”, siger den ene af de to. ”Jeg inviterer aldrig venner fra skolen hertil, fordi der altid løber nøgne folk rundt og alle hele tiden omfavner hinanden.” Hun laver en grimasse og slutter med at konstatere ”sådan vil jeg aldig blive”.
Hendes veninde nikker eftertænksomt og erklærer derefter med et bestemt udtryk, at hun senere også vil leve her.
Indtil nu er alle børn, som er opvokset i Zegg, flyttet herfra så snart de var færdige med skolen. Gennemsnitsalderen i Zegg er nu lidt over 40 år. Mange beboere er mellem 50 og 60 år.

Besøgende i Zegg har mulighed for at deltage i et af de mange tilbud, så som seminarer, yogakurser, landbrugsarbejde, eller i de årlige musik – og sommerfestivaler mm.

En besøgende, der har opholdt sig fem dage i kommunen sagde:
”Jeg har følelsen af, at vi alle sammen har kendt hinanden en evighed”. På sigt ville denne intense nærhed dog være ”for meget” for hende. Derudover synes hun, at kommunarderne til dels lever ret afskærmet fra omgivelserne: ”Jeg har det indtryk, at en del af dem ikke kunne undvære deres fællesskab, på godt og ondt”.

Andre besøgende er derimod uforbeholdent begejstret og nogle har taget skridtet helt ud og er flyttet ind – alene eller med partner.  (folk fra autonom infoservice)
___
links
Sommercamp im ZEGG (engelsk/tysk)

26. juli – 6. august 2023 

  • En præsentation af Zegg
    (med engelske undertekster)
  • Korte kommentarer fra beboer om deres liv i Zegg

autonom infoservice 

Et interview med Regine B., der bor i det anarkistiske kollektiv ”Villa Locomuna” i den midttyske by Kassel.

Hun fortæller om livet i kollektivet, om månedsbladet 
Contraste  - avisen for selvorganiserings initiativer, 
som hun er redaktør af - og om fremtidsudsigter for
anarkistiske printmedier.