Rusland: TV-journalisten der gik mod strømmen

TV-journalisten Marina Owsjannikova
TV-journalisten Marina Owsjannikova

Da millioner af russere den 14. marts så aftenens nyheds-udsendelse på den statslige ’Første TV-kanal’, dukkede en medarbejder op på skærmen med en håndskreven plakat, hvorpå der stod: 
"Stop krigen! Tro ikke på deres propaganda. I fyldes med løgn!". Samtidigt råbte hun: "Nej til krig, nej til krig, nej til krig!"

 • Et interview med  Marina Owsjannikova

Disse få sekunder gjorde journalisten Marina Owsjannikova verdensberømt. Mens hun fik hundredetusinder likes og sympatitilkendegivelser på de nu spærrede sociale medier, blev hun i de russiske ensrettede medier udnævnt til ”statsfjende nr. 1”:

Kreml-talsmand Dmitry Peskov kaldte Marina Owsjannikovas antikrigsprotest for ”hooliganisme”, mens det statslige nyhedsbureau 'Rossija Segodnja' meddelte, at ledelsen af ’Første TV-kanal’ har sat gang i en grundig undersøgelse for at afværge sådanne forstyrrelser under live-udsendelser i fremtiden.
____________
Dmitry Peskov og Vladimir Putin
  ________
Interview
med Marina Owsjannikova

Hun har en ukrainsk far og en russisk mor. Har studeret journalistik og 
er enlig mor til en datter (11) og en søn (17). I næsten 20 år har Marina Owsjannikova (43) arbejdet ved den statslige 'Første TV-kanal' (Первый канал) som er kendt for sin systematiske statspropaganda. Millioner af
russere, først og fremmest ældre mennesker, ser dagligt udsendelser på
denne kanal.

Arbejdet på statslige medier

 • Du har arbejdet på den ’Første TV-kanal’ i mange år. Hvorfor har du først nu besluttet dig for at drage konsekvensen?

Marina Owsjannikova: Min utilfredshed har været længe undervejs igennem alle disse år. Skruen er blevet stadig mere strammet til. Først kunne vi ikke længere vælge regionens ledelse så frit som tidligere. Derefter kom alle disse begivenheder i Ukraine i 2014, udnævnelsen af de to såkaldte ”folkerepublikker” Donetsk og Lugansk, forgiftning af Aleksej Navalnyj. Samtidig hermed forbød myndighederne de uafhængige medier, en efter en.

- Da jeg om morgenen den 24. februar vågnede og hørte, at Putin havde startet en krig mod Ukraine, kom det som et chok. Ethvert normalt tænkende menneske i Rusland var klar over, at vi ikke ville kunne leve videre som før.

 • Hvad var dit arbejdsområde som redaktør på den ’Første TV-kanal’ ?

Marina Owsjannikova: Jeg arbejdede i udlandsredaktionen, stod i kontakt med internationale agenturer som Reuters og medietjenester som Eurovision, fulgte de vestlige nyheder, lavede research, interviewede politikere, eksperter fra udlandet, producerede bidrag til vores udsendelser.

 • Det vil sige, at du har hele tiden set en anden realitet end den, som blev vist i ’Første TV-kanal’?
"Stolen lives" af Sasha Anisimova, baseret på en fotografi fra byen Kharkiv, marts 2022
"Stolen lives" af Sasha Anisimova, baseret på en fotografi fra byen Kharkiv, marts 2022

Marina Owsjannikova: På mit arbejde har jeg set hele billedet, de ukrainske flygtninge som nu er i Polen og andre steder. Jeg har set ukrainere, der har mistet alt pga. krigen, deres ødelagte huse, alle de sårede og døde.
Optagelserne fra de internationale agenturer blev ved med at poppe op på vores computerskærme. Men vi viste dem ikke ’Første TV-kanal’. Heller ikke billederne af vores døde blev vist.

 • Du har længe arbejdet
  for statspropagandaen, hvordan kunne du holde det ud?

Marina Owsjannikova: Arbejdet blev til en tung last. De fleste mennesker, der arbejder for det statslige TV, forstår meget vel hvad der foregår. De ved kun alt for godt, at de gør noget forkert. De er ikke overbevidste propagandister, for det meste alt andet end det. De kæmper stadigt med sig selv, er konstant presset mellem arbejdet og deres eget moralske kompas.

- De ved, at ’Første TV-kanal’ lyver, mange af statens kanaler lyver. Men kollegaerne må ernære deres familier, de ved at de i det nuværende politiske klima ikke vil kunne finde et andet job.

 • Fik du retningslinjer for, hvordan du skulle arbejde?

Marina Owsjannikova: Naturligvis findes der retningslinjer fra Kreml for, hvad der må siges og hvad der ikke er tilladt. Direktiverne bliver videregivet fra resortledelsen til de enkelte medarbejdere. Hvad der må nævnes ved navn, med hvilke formuleringer, hvilke eksperter vi må invitere og hvilke ikke. I Ukraine var det for det meste kun pro-russiske repræsentanter. 

Aktionen

 • Hvornår besluttede du dig for at gennemføre aktionen?

Marina Owsjannikova: Vi arbejder på TV-kanalen i ugeskift, en uge arbejde, en uge fri. Jeg havde fri indtil søndag. På dagen købte jeg papir og stifter, plakaten og videoen som jeg efter aktionen har slået op på facebook, har jeg lavet i mit køkken.
Jeg har ikke snakket med nogen i familien, eller venner og kollegaer om min plan.

 • Hvad skete der på kanalen i mandags ? (14. marts 2022)

Marina Owsjannikova: Jeg startede på arbejdsdagen som altid, iagttog hvor nøjagtigt kameraerne i studiet er placeret, hvordan de bevæger sig og hvor jeg skal stille mig. Jeg var meget bange for at alt kunne have været forgæves i tilfælde af, at ingen kunne se mig. Derefter løb jeg hurtigt ind i studiet - forbi den ansvarlige politiperson, som altid er tilstede og på vagt. Han kunne ikke nå at reagere, jeg havde allerede hevet plakaten frem og stillede mig bag moderatoren.
- Derefter skyndte jeg mig ud og hen på min arbejdsplads, hvor jeg afventede situationen. Der kom mange chefer til mig – alle spurgte: ”Var det dig?” Ingen ville rigtig tro på det.

Anholdelse og forhør

 • Hvordan forløb forhørene?

Marina Owsjannikova: Politiet ville i lang tid ikke tro på, at jeg helt alene havde besluttet at protestere. De spurgte igen og igen, hvordan min forbindelse var til Vesten og hvem der var i ledtog med mig. Jeg forklarede, at jeg kun havde udtrykt min egen holdning som borger.
- Jeg blev også forhørt af en vicechef fra afdelingen for bekæmpelse af ekstremisme. Under forhøret blev han hele tiden ringet op af nogle overordnede. Jeg har mindst 20-gange spurgt efter en juridisk bistand. Jeg fik altid et svar som  ”Snart kan de ringe til nogen”. Men jeg fik aldrig mulighed for det. Jeg måtte heller ikke kontakte min familie  under mit 18-timers forhør. 

Marina Owsjannikova måtte betale en bøde på 30.000 rubler (ca. 1900 dkr) for at have organiseret en ”ikke-anmeldt” protest. Kritiske iagttagere mener, at myndighederne undlod at fængsle hende, fordi de ikke ville risikere større protester. Der forberedes en retssag mod Marina Owsjannikova, efter krigen i Ukraine på en eller anden måde er afsluttet.

(Interviewet /via mobiltelefon, er oprindeligt bragt i Der Spiegel nr. 12/19. marts 2022, printudgave. Et pointeret uddrag er oversat fra tysk af autonom infoservice. Tiltaleform er tilpasset til dansk)


(Forstør ved at klikke på billedet):