Iran: ”Vi kæmper, vi bliver ved, vi tager vores land tilbage!”

Skoleelever rækker fuckfingeren til et billede af den islamske leder Ali Khamenei
Skoleelever rækker fuckfingeren til et billede af den islamske leder Ali Khamenei

Revolten, der lige nu fejer hen over Iran, har rystet præstestyret som aldrig før.
En opstand der er startet af kvinder.
I en stat som systematisk under-trykker kvinder, transpersoner og non-binære mennesker, kæmper de for frihed og mod et teokratisk militærregime, som store dele af befolkningen frygter og foragter.

 • Nogle af revoltens navngivne ofre
 • Regimets repressionsapparat 

” For at danse i gaderne, på grund af angsten ved at kysse,
for min søster, din søster, vores søstre, ...”
- fra protestsangen ”Baraje” (”For”) af Shervin Hajipour

____________
Nogle af revoltens ansigter

 • Nika Shakarami, 17 år

Den 20. september 2022 forsvandt Nika under en protest i Teheran og blev ti dage efter identificeret af sin familie. Hendes kindben, tænder og næse var brækket.
Politiet fortalte, at hun var styrtet ned fra et hustag.
Da politiet ville forhindre en bisættelsesceremoni,
stjal de hendes lig og begravede hende langt væk fra  hendes hjemby.


 • Minjoo Majidi

Ifølge den iranske  menneske-rettighedsorganisationen 'Hengaw' blev Minoo skudt i hovedet af politiet den 20. september 2022 under en protestdemo i byen Kermansha.

Minoos børn tog afsked med deres mor og en af døtrene stod med hendes afklippede hår ved gravstedet.


 • Sarina Esmailzadeh, 16 år

Den 23. september 2022 døde Sarina. Politiet pryglede hende ihjel under en protestdemonstration i byen Khash.
Politiet truede Sarinas pårørende med fængsling, hvis de ikke forholder sig tavse om dødsårsagen.
Sarina var blandt mange unge i byen kendt som fortaler for kvinderettigheder i de sociale medier og videoer.
Nogle videoer viste hende dansende i gaderne uden
tvangs-hijab.
______________
Derudover var hun fan af den tyske fodboldklub Borussia Dortmund. 
Da klubben spillede fodboldkamp i sidste uge, bar nogle af klubbens fans et banner i stadion med hendes fotografi og navn (billedet tv.)


Ifølge Amnesty International er der i forbindelse med protesterne indtil 25. oktober registreret 250 navne på dræbte kvinder, mænd og børn. Deriblandt 27 unge piger/drenge mellem 11 og 17 år. Flere tusinde demonstranter er blevet anholdt.

 • Opstanden ryster regimet i dets grundvold

Protesterne breder sig stadig mere og mange lag af befolkningen deltager i protesterne:
Fra skoleelever og studerende, til arbejdere i olieindustrien og handlende i basarerne. Revolten omfatter samtlige af landets regioner, de fleste storbyer, inklusiv præste-styrets udkårne by Ghom.
Det er en bevægelse, som rækker ind i alle landets befolkningsgrupper og ikke længere er reduceret til hovedstadens højere mellem- lag som ved tidligere protester i Iran. 
 

Kvinder i Teherans Metro for en dage siden
Kvinder i Teherans Metro for en dage siden

- I hovedstaden Teheran og andre byer river kvinderne på åben gade deres tvangs-hijab fra hovedet, de klipper i protest deres hår.
- I metropolen Mashhad forsamlede studerende sig på universitetet under sloganet: ”Vi kæmper, vi bliver ved, vi tager vores land tilbage!”.
- I storbyen Khash har elever jaget en religiøs opsynsmand ud af skolegården – og i en video rækker elever fuckfingeren til  et billede af den islamske leder Ali Khamenei. 

Efter det manipulerede præsidentvalg i 2009 gik omkring en million iranere på gaden i protest mod regimet. Denne såkaldte ”grønne revolte” blev dog hurtigt slået ned yderst blodigt. Også i årene 2017/2018 kom det til omfattende protester (billedet nedenfor) på grund af store prisstigninger på bl.a. fødevarer. 

Denne gang udtrykker protesterne sig meget mere grundlæggende. De er rettet mod det iranske regime som sådan.
Det er en opstand mod den herskende samfundsmodel, mod systemets repressive over-vågnings- og kontrolpraksis overfor befolkningen, mod manglende fremtidsperspektiver, mod den systematiske diskriminering af landets mindretal og mod undertrykkelse af kønspolitiske ”afvigelser” fra heteronormen. 
Det drejer sig ikke længere om reformer. Det drejer sig om at vælte regimet som helhed.
_____________________________ 
* Se autonom infoservice: Iran: Folkeoprøret mod præstestyret er igang igen 

Ayatollah Ali Khamenei med ledende Pasdaran generaler
Ayatollah Ali Khamenei med ledende Pasdaran generaler
 • Regimets repressionsapparat

Præstestyret forsøger ligesom utallige gange før at knuse opstanden. Indtil nu forgæves. Selv hvis det skulle lykkedes ved hjælp af massiv vold, drab og fængslinger at inddæmme opstanden, vil det udbredte had til regimet ikke forsvinde.

Allerede på nuværende tidspunkt har kvindernes oprør formået at ryste et af verdens mest brutale diktaturer i dets grundvold. Et regime, der hvert år investerer milliarder i dets sikkerheds- og overvågningsapparat og hvor fængslede oppositionelle bliver underkastet tortur, seksuel vold og drab.
Især de 190.000 revolutionsvogtere (”Sepah-e Pasdaran”) spiller en central rolle i  regimets undertrykkelse af enhver ansats til opposition.

 • Iran former sig til en militærstat under Pasdarans ledelse

Pasdaran-styrken, der anses som den mest indflydelsesrige del af det iranske militær, har under præstestyrets magtudøvelse udviklet sig til en vigtig magtfaktor med vidt forgrenede politiske og økonomiske strukturer.
Forskellige Iran-analytikere vurderer, at de shiitiske præster i stadig højere grad mister deres teokratiske kontrol over samfundet og at Iran former sig til en militærstat under Pasdarans ledelse. Således er de (med-) ejer af de mest forskellige industrigrene i landet, så som olie- og gasudvinding, bilproduktion, tekstilindustri, storbanker og turisme-branchen.

Basij-milits angriber demonstranter i Teheran (2017)
Basij-milits angriber demonstranter i Teheran (2017)

Når det drejer sig om at nedkæmpe protesterne, sender Pasdaran som regel deres underordnede para-miliære "Basij" militser. Det er disse enheder, rekrutteret fra fattige dele af landbefolkningen, der er blevet verdenskendte som hensynsløse bøller overfor oppositionens demonstrationer.
Men åbenbart får "Basij militserne", der angiveligt skulle have op til 600.000 medlemmer, ikke kontrol over det nuværende oprør og ifølge forskellige kilders iagttagelser bliver flere og flere enheder af Pasdaran sat ind mod demonstanterne.

I modsætning til flere af de troende kvinder med frivillig tilsløring, der sluttede sig til opstanden, er der kun ringe chancer for medlemmer af moralpolitiet (Gasht-e Ershad), politiet, hæren, Basij eller Pasdaran. Deres funktion består først og fremmest i at bevare systemet. Deres magtbeføjelser og indtægter afhænger af regimets overlevelse. Hvis systemet trues, er det for dem ensbetydende med en trussel mod sikkerhedspparatet.”  (Citat er af den iranske historiker Afshon Ostovar via twitter ).

Repressionsapparatet har i stort omfang spærret internetforbindelserne. Derfor er det i øjeblikket kun sparsomme, selektive informationer om opstanden, der når ud fra Iran, for det meste i form af videos optaget af smartphones, hastigt optaget ved gadehjørner eller fra altaner.
Men det er kun en begrænset infokilde. Ikke mindst fordi de protesterende gensidigt opfordrer hinanden til ikke at optage fra private mobiltelefoner, da regimet systematisk udnytter optagelserne for at finde frem til aktivisternes identitet og derefter fængsle dem. 

 • En inspirationskilde for hele Mellemøsten

Den gængse vestlige klichéopfattelse om at muslimske kvinder enten er ofre eller fanatikere bliver modgået af de iranske kvinders kamp for frihed og selvbestemmelse.
Deres kamp er en inspiration for millioner af kvinder verden rundt, som er underkastet patriarkalske strukturer – såvel i Mellemøsten som på globalt plan.
At protesterne mod moralpolitiets drab på den 22-årige kurdiske kvinde Zina (Masha) Amini * startede i de kurdiske områder i Iran er ingen tilfældighed. Modstanden mod regimet har her en lang tradition.
Kampråbet 'Jin, Jiyan, Azadi' (Kvinde, Liv, Frihed) er oprindeligt et slogan fra den kurdiske kvindebevægelse. I lighed med samtlige lande i regionen er kurderne – der udgør ca. 10 procent af Irans befolkning - også her i fokus for statens repression.
* autonom infoservice: Iran: Uden tvangs-hijab ingen islamisk republik  (29. 09. 2022)

Så sent som sidste år iscenesatte det iranske regime en bred anlagt anholdelsesbølge i kurdernes område. Kurdernes krav om selvbestemmelse og anerkendelse af deres kultur anser den iranske stat som en undergravelse af dens nationale autoritet.
Opstanden, der startede som reaktion på drabet af den kurdiske kvinde, har derfor  betydning for alle de undertrykte kurdiske mindretal i mange af Mellemøstens lande. Det
særlige kendetegn ved denne opstand er, at den har ført til at omfatte hele landet.
(folk fra autonom infoservice) 

_______________________
Solidaritetsdemonstrationer i København


Demo mod syreangreb på kvinder
Demo mod syreangreb på kvinder

 autonom infoservice

Institute for Anarchist Studies

 • DemocracyNow, d. 21. oktober 2022