artikel arkiv

Brug undermenuen for at navigere i artikel-arkivet  

Do

17

Aug

2017

Boganmeldelse: ”På kanten i Berlin” af Lene Tymoshenko

”På kanten i Berlin” er en sprælsk selv- biografi. Et digert værk på 519 sider, som bringer læseren vidt omkring i forskellige etapper af Lene Tymoshenkos voksenliv.

____________________

Bogen giver et realistisk indblik i 1990’ernes BZ- miljø i det østlige Berlin. Lene var selv del af det i mange år.                                                                                   Hendes selvbiografi rammer også en pæl igennem fordommen om, at sexarbejdere nødvendigvis må betragtes som ofre, der skal frelses.                              Det er de ikke nødvendigvis og Lenes beretninger fra hendes syv år som sexarbejder fortæller en anden side af den sag. En side som sjældent bliver hørt. 

 

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

14

Aug

2017

USA: Væbnet naziopmarch provokerer til heftige konfrontationer

Flere tusinde neonazier, folk fra Ku-Klux-Klan og ”Alt Right"- bevægelsen, m.fl. marcherede den 12. august 2017 gennem universitetsbyen Charlottesville i den amerikanske forbundsstat Virginia.                                      Med paroler som ”Heil Trump” og ”Make America Great Again“ drog de gennem byen. Grupper af racister startede igen og igen brutale angreb på den anti-fascistiske moddemonstration. Den 32-årige antiracist Heather Heyer blev dræbt og 19 andre såret, da en neonazi kørte sin bil ind i demonstranterne ...  

  • Billeder fra den internationale solidaritet med antifa-modstanden i USA
mehr lesen

So

13

Aug

2017

Hvem var den basisdemokratiske opposition i DDR? – et interview

Venstreradikal, autonom blok i en kæmpe oppositionel demo i DDR, Østberlin 1989
Venstreradikal, autonom blok i en kæmpe oppositionel demo i DDR, Østberlin 1989

Den 12. og 13. august 1961 blev muren i DDR (Deutsche Demokratische Republik) bygget. En spærring af beton, pigtråd og elektrisk hegn som holdt DDRs befolkning fra at kunne færdes frit efter eget ønske.                      Muren faldt den 9. november 1989 og med den stats – og  partibureaukratiet.                        I den anledning genoptrykker vi et interview med en østtysk venstreradikal, der deltog i folkeopstandens progressive fløj.

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

09

Aug

2017

Diskurs. Hvad var Sovjetunionen for et samfund? Hvad gik der galt og hvorfor?

Et par gange om året begiver vi os ud i samfundsrelevante teoretiske diskurser.

På baggrund af 100-året for Oktoberrevolutionen sætter vi fokus på Sovjetunionen:

  • Hvad var Sovjetunionen for en samfundsmæssig størrelse:

*kapitalistisk? *statskapitalistisk? *degenereret arbejderstat?  *bureaukratisk kollektivistisk?  *statssocialistisk? * eller ...??   

mehr lesen 0 Kommentare

Sa

05

Aug

2017

Filmanmeldelse. "München" - Hævnens mekanismer

Den 28. juli 2017 viste DR2 Steven Spielbergs spillefilm ”München”.  I den anledning kan du (gen-) læse vores baggrundsartikel herom.

Filmen tager udgangspunkt i de septemberdage i 1972, hvor den palæstinensiske undergrunds- organisation 'Sorte September' kidnappede 11 israelske sportsfolk under de olympiske lege i München.

  • Hvad var baggrunden for palæstinen- sernes aktion?
  • Hvorfor gik det så grusomt galt?
  • Hvad var den israelske regerings rolle i  de efterfølgende hævnaktioner?

Spørgsmål som filmen desværre kun strejfer eller helt undlader at stille... 

mehr lesen 0 Kommentare