artikel arkiv

Brug undermenuen for at navigere i artikel-arkivet  

Di

20

Mär

2018

Tidsdoku. Tina Modotti – et liv på vulkaner

Tina Modotti blev kendt som eksotisk stumfilm-skuespiller og ’femme fatale’, banebrydende fotograf og kæmpende revolutionær.

Hendes liv mellem kunst, kærlighed og revolution har mange facetter og er den dag idag genstand for interesse.

  • Her er historien om Tina Modotti
mehr lesen

So

18

Mär

2018

Tidsdoku. Pariserkommunen, der rystede Europas magthavere

Den 18. marts 1871 rejste befolkningen i Paris sig imod den forhadte burgøjserregering og skabte et selvforvaltet bysamfund.

Dette samfundsstyre fra neden blev efter 2½ måned blodigt knust af en fransk-tysk militæralliance. Over 30.000 kommunarder blev myrdet under kampene i maj 1871. Mellem 40.000 – 60.000 kommunarder blev efter  nederlaget idømt fængselsstraf eller blev tvangsforflyttet til de franske kolonier.

- Hvordan fungerede Pariserkommunen, hvad var dens karakteristika og hvilke problemer stod man overfor? 

  • Her er Pariserkommunens historie
mehr lesen

Do

15

Mär

2018

Slaget om den kurdiske by Afrin

Knap to måneder efter den militære offensiv mod de kurdiske folkeforsvarsenheder YPG i Nordsyrien har den tyrkiske hær omringet byen Afrin.                                           Det tyrkiske nyhedsagentur Anadolu meddelte tirsdag d. 13. marts, at belejringen af byen Afrin var etableret dagen før. Det betyder, at kampen fra hus til hus er umiddelbart forestående.

  • Update. 18. marts 2018: Afrin er faldet. Læs erklæringen fra de kurdiske folkeforsvarsstyrker i Afrin
mehr lesen

Mo

12

Mär

2018

Tidsdoku. Rote Armee Fraktion (RAF) – hvem var de, hvor kom de fra?

FOR 20 år siden, i marts 1998, bekendtgjorde den tyske byguerilla Rote Armee Fraktion - RAF (1970 - 1998) sin opløsning.

I en statement henviste de i undergrunden agerende RAF-medlemmer selvkritisk til at gruppen ikke formåede at forny sit projekt efter den imperialistiske nyordning af verden i kølvandet af østlandenes sammenbrud.

Dertil kom at RAF manglede en politisk legal organisation, der kunne have fungeret som bindeled og som politisk korrektiv i forbindelse med de samfundsmæssige forandringer ...

  • Hvordan opstod RAF – og hvad var deres strategiske projekt?
  • En gennemgang af byguerillaens  historie og skiftende politik, (ikke kun-) for den yngre generation af venstrefløjen...  
mehr lesen

Do

08

Mär

2018

8. marts : Spanske feminister i landsdækkende strejke

  • ”Uden os står verden stille”

Den 8.marts opfordrede de spanske feminister til en landsdækkende strejke, der skal omfatte al arbejde, studie, indkøb – og plejetjeneste. 

Strejken vil synliggøre arbejde som ingen vil anerkende, om det er i hjemmet, eller et dårligt betalt deltidsarbejde eller sort arbejde, hedder det i strejkeopråbet.            I aften kl. 19 har feministerne planlagt demonstrationer i talrige byer rundt om i Spanien. 

mehr lesen