artikel arkiv

Brug undermenuen for at navigere i artikel-arkivet  

Di

12

Dez

2017

Tidsdoku. En torturbøddels død – historien om ”la gringa” Monika Ertl

Monika Ertl "la Gringa"
Monika Ertl "la Gringa"

Den 1. april 1971 betrådte Monika Ertl det bolivianske konsulat i Hamburg.  Konsulen Roberto Quintanilla Pereiras er en berygtet torturbøddel og medansvarlig for Che Guevaras henrettelse d. 9. okt. 1967.

Hun havde i forvejen aftalt et møde for at indhente information om et indrejsevisum til Bolivia. Dette skulle blive konsulen sidste gøremål, før han mødte sin død ... 

  • Hvem var Monika Ertl?
  • Sporene til den danske journalist Jan Stage 
  • Guerillagruppen ELN i Bolivia efter Che Guevaras død
mehr lesen

Fr

08

Dez

2017

”Vi må forblive farlige og konfrontatoriske”

Interview med en aktivist som er del af de systemkritiske venstre-radikale miljøer og som syg er fanget i jobcentersystemet.

Omdrejningspunktet for interviewet er en kritik af Enhedslistens fravalg af beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten efter kommunalvalget i København i november 2017.

” I mange af de fattiggjorte miljøer herskede der et håb, om at der ville ske virkelige forandringer indenfor for-valtningen, hvis Enhedslisten fik beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten. Så aktivistgrupper lagde store kræfter i mobiliseringskampagnen ”De stemmeløse kommer” og stillede op som stemmefiskere til arrangementer omkring Enhedslistens beskæftigelsespolitik ...”  

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

06

Dez

2017

Filmanmeldelse: “Den unge Karl Marx“

Filmen, der havde Danmarkspremiere d. 9. november 2017, var nomineret ved den 67. Berlinale filmfestival i den tyske hovedstad i februar i år.

Som titlen indikerer handler filmen om den unge Karl Marx, der blev født 5. maj 1818 i Trier og døde 14. marts 1883 i London.  Det er den første vestlige spillefilm om Karl Marx’s liv og udvikling til den hidtil mest betydningsfulde kapitalisme-teoretiker.

Instruktøren, den 64-årige Raoul Peck, der er født i Port-au-Prince (Haiti) har på trods af nogle dramaturgiske svagheder, formået at rokke ved det gængse sterile billede af Karl Marx.                                        Således viser filmen Marx og hans to nærmeste kampfæller – hans kone Jenny Marx og fabrikantsønnen Friedrich Engels - som tre unge ildsjæle, fulde af lidenskab, engagement og revolutionær iver.

  • Et interessant indslag er filmens perspektiv på kapitalismens globale dimension og synliggørelsen af kolonialismen.
mehr lesen

Do

30

Nov

2017

Tyskland: Kampen om Hambach skoven

  • Interview med en økoaktivist

 I Hambach skoven forsøger omkring 400 aktivister at redde en af de sidste store blandingsskove i Midteuropa.                             En domstol har i sidste øjeblik, den 28. november 2017, udsat den allerede påbegyndte rydning indtil januar 2018, hvor der skal tages stilling til økoaktivisternes indsigelse. Rydningsstoppet gælder dog ikke for økoaktivisternes træhuse og fællescamp ...

  • Billeder af aktivisternes fantasifulde træhuse
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

27

Nov

2017

Filmanmeldelse. "München" - Hævnens mekanismer

I går, d. 26. november viste DR2 Steven Spielbergs spillefilm ”München”.  I den anledning kan du (gen-) læse vores baggrundsartikel herom.

Filmen tager udgangspunkt i de septemberdage i 1972, hvor den palæstinensiske undergrundsorganisation 'Sorte September' kidnappede 11 israelske sportsfolk under de olympiske lege i München.

  • Hvad var baggrunden for palæstinensernes aktion?
  • Hvorfor gik det så grusomt galt?
  • Hvad var den israelske regerings rolle i  de efterfølgende hævnaktioner?
  • Mordet i Lillehammer, Norge

Spørgsmål som filmen desværre kun strejfer eller helt undlader at stille... 

mehr lesen 0 Kommentare