artikel arkiv

Brug undermenuen for at navigere i artikel-arkivet  

Di

22

Mai

2018

Hvad er der tilbage af 1968 - revolten?

Paris, den 10. maj 1968
Paris, den 10. maj 1968

Et tilbageblik af Jean-Francois Cabral og Charles Paz, to franske 68’ere. 

” Når begivenhederne tvinger en til handling, så er der ikke tid til at overveje for og imod. Så skal der hurtige beslutninger til, hvilket kun er muligt, hvis man forstår situationen. I det store og hele lykkedes det for os i starten af 1968 helt sikkert bedre end for de store organisationer ... ” 

mehr lesen

Do

10

Mai

2018

Hvad stod 68-oprøret for?

Skønt oprøret omkring 1968 ikke førte til de radikale samfundsforandringer, som oprørerne havde håbet på, så efterlod det alligevel dybe spor i tiden efter.                                                      68-oprøret satte således gang i et hav af nye sociale bevægelser og antikapitalistiske projekter. 

  • Hvordan begyndte det hele?
  • Kan vi bruge erfaringer fra dengang i dag? 
mehr lesen 1 Kommentare

Mi

09

Mai

2018

Tidsdoku. Ulrike Meinhofs dødsdag

Som medlem af byguerillagruppen Rote Armée Fraktion (RAF) var Ulrike Meinhof siden sommeren 1972 fængslet i Stammheim. Den 9. maj 1976 blev hun fundet hængt i sin fængselscelle.                        De nøjagtige omstændigheder er stadig væk ikke opklaret og talrige kritiske stemmer betvivler indtil i dag den officielle statslige version om ”selvmord”.                                         Ulrike Meinhof havde som skarp samfundskritisk journalist et stort spektrum af læsere. Hun var læst og populær i såvel intellektuelle kredse som i politisk aktive ungdomsmiljøer.

mehr lesen

So

06

Mai

2018

Maj 1945 - nazirigets undergang

Så du filmen “Der Untergang“ i DRK i går? Her kan du læse en baggrundshistorie om nazidiktaturets sidste dage.

Den 8. maj 1945, seks dage efter Berlins fald, kapitulerede Hitlers efterfølge-regering i Flensborg. Den 2. Verdenskrig var slut.

___________________

  • Slaget om Berlin
  • Hitlers sidste dage – et tilbageblik
  • HVEM VAR HVEM i nazisternes hierarki?
mehr lesen

Fr

27

Apr

2018

'Brigate Rosse' – una storia italiana

For 40 år siden, den 16. marts 1978, bortfører De Røde Brigader (Brigate Rosse) formanden for partiet 'Democrazia Cristiana' Aldo Moro.  Formålet er at slå en kile i den truende koalition mellem den parlamentariske højre - og venstrefløj.

Statsapparatet afviser de revolutionæres krav om anerkendelse af dem som politisk opposition. Bortførelsen ender efter 55 dage med Aldo Moros død den 9. maj 1978.

  • Hvem var de Røde Brigader? 
  • Beretning fra Prospero Gallinari, der deltog i bortførelsen af Aldo Moro 
mehr lesen