Venstrefløjen

Sa

18

Nov

2017

Catalonien: Uafhængighed – imod nationalstaten?

Interview med Quim Arrufat om den catalanske uafhængighedsbevægelse og venstrefløjsalliancen CUP (Candidatura d'Unitat Popular) 

”Der er ingen garanti for, at valget den 21. december bliver et demokratisk valg. Det konservative folkeparti (Partido Popular - PP) har erklæret, at de vil opløse det catalanske parlament med det samme, hvis uafhængig-hedsbevægelsen vinder valget. Vi ser det som et instrument for demokratisk selvbestemmelse og har til formål at mobilisere befolkningen ...

mehr lesen

Di

14

Nov

2017

Tidsdoku. Den rådskommunistiske opposition omkring den russiske Oktoberrevolution

 • Den 3. og sidste del af vores artikelserie om OKTOBEREVOLUTIONEN

* Bureaukratiets opståen og bolsjevikpartiets stedfortræderpolitik
* Den rådskommunistiske opposition 
* Kampen om fagforeningernes autonomi

* Bolsjevikpartiets et-parti-system
* Kronstadt

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

10

Nov

2017

Oktober 1917 – Statskup eller Revolution?

Valgplakater til den forfatningsgivende forsamling, november 1917
Valgplakater til den forfatningsgivende forsamling, november 1917

Den russiske Oktoberrevolution var et folkeligt oprør baseret på krav om "Stop for russisk deltagelse i Første Verdenskrig" og om gennemgribende sociale reformer.                              Revolutionen byggede på demokratiske dobbeltmagtsorganer – først og fremmest på det 'alrussiske arbejder – og soldater-råd'. Her gik et flertal ind for et socialistisk  rådsdemokrati (sovjetmagt) og under-kendte de borgerlige parlamentariske institutioner.

I navn af ”proletariatets diktatur” tilranede Bolsjevikpartiet sig magten og forpurrede etableringen af føderale, selvforvaltede strukturer. Anarkistiske og rådskommunistiske grupperinger og miljøer forsøgte ihærdigt og ofte med livet som indsats at give udviklingen en anden retning.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

13

Okt

2017

Anarkosyndikalisme i Rusland omkring Oktoberrevolutionen

 • Anarkosyndikalisternes kamp er ligesom den rådskommunistiske opposition i Oktoberrevolutionen en glemt historie. Det er sejrs herrerne af alle slags, der til alle tider har skrevet historien.

I anledning af Oktoberrevolutionens 100-årsdag sætter vi fokus på de to nævnte revolutionære strømninger, der kæmpede for direkte demokrati og imod de repressive tiltag i bolsjevikkernes første år.                                   Senere hen kulminerede disse tiltag i stalinismens statsterror.

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

18

Sep

2017

Politispionen Mark Kennedy tilstår nu åbent sexforhold med aktivister

Mark Kennedy
Mark Kennedy

Har du hørt udsendelsen i P1 (17. september 2017) om den engelske undercover agent Mark Kennedy der bl.a. infiltrerede det aktivistiske venstrefløjsmiljø i København?

I den anledning kan du (gen-) læse vores baggrundsartikel om politispionen som vi skrev i 2012.  

Mark Kennedys vidtfavnende spionagevirksomhed har efter afsløringen af hans fordækte arbejde som politimand udløst stor offentlig interesse i Storbritannien, Tyskland, Island, Frankrig og til dels også i Danmark. Han har således solgt interview rettigheder om sin færden til medierne...

 • Bonus. * Lex Hester - hollandsk politistikker med stærke venstrefløjs-rødder * Tysk undercoveragent opererede i Danmark under klima- topmødet * Hamburg: Mangeårig aktivist i ’Rote Flora’ afsløret som politiagent
mehr lesen

Mi

09

Aug

2017

Diskurs. Hvad var Sovjetunionen for et samfund? Hvad gik der galt og hvorfor?

Et par gange om året begiver vi os ud i samfundsrelevante teoretiske diskurser.

På baggrund af 100-året for Oktoberrevolutionen sætter vi fokus på Sovjetunionen:

 • Hvad var Sovjetunionen for en samfundsmæssig størrelse:

*kapitalistisk? *statskapitalistisk? *degenereret arbejderstat?  *bureaukratisk kollektivistisk?  *statssocialistisk? * eller ...??   

mehr lesen 0 Kommentare

Sa

24

Jun

2017

Boganmeldelse. Daniel Bensaïd: Et utålmodigt liv

Daniel Bensaïd, Alain Krivine, Paris 1972
Daniel Bensaïd, Alain Krivine, Paris 1972

Daniel Bensaïd (1946-2010) underviste i filosofi på universitetet i Saint-Denis (Paris). Han var hele sit liv igennem venstreradikal aktivist og var bl.a. medgrundlægger af 'Ligue Communiste Révolutionnaire' (LCR).    Hans selvbiografi spænder bredt. Fortællingen begynder med ungdoms-årene i Toulouse, der var præget af det spanske republikanske eksilmiljø. Senere drager han til Paris, hvor han deltager i oprøret maj 1968.  

 • Daniel Bensaïd skildrer ud fra en aktørs perspektiv venstrefløjens udvikling i såvel Frankrig som i Latinamerika og han formår at indfange disse begiven-heders betydning for nutidens politiske situation. 
mehr lesen

Do

25

Mai

2017

Anmeldelse. Pjece om Anarkisme, Syndikalisme & Anarkosyndikalisme

Pjecen forklarer på 40 sider, hvad anarkismen, syndikalismen og anarko-syndikalismen står for.

____________

På en pædagogisk måde formidles der elementære begreber og læseren indføres i den antiautoritære del af  arbejderbevægelsens historie.

 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

10

Mai

2017

G20-topmødet i Hamburg: Venstreradikale strategier & perspektiver

”Oprøret opstår som håb og håbet opstår som oprør”
”Oprøret opstår som håb og håbet opstår som oprør”

Den 7. og 8. juli 2017 sætter G20-topmødet Hamburg på den anden ende.

Hansebyen vil være i belejringstilstand flere dage i træk for at afsikre mødet mellem stats- og regeringschefer fra de 19 største kapitalistiske nationer samt EU og repræsentanter fra div. trans- nationale finansinstitutioner.

De mødes i Hamburg for at koordinere deres politiske praksis, der er bygget på udbytning, undertrykkelse og krig.

G20-topmødet i Hamburg kunne udløse de største protester længe set i Tyskland. Det der er på spil, er ikke kun en spektakulær begivenhed, men forsøget på en ny venstrefløjsoffensiv. 

mehr lesen

Sa

22

Apr

2017

Valg i Frankrig: De etablerede partiers politiske fallit

Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA
Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA

Søndag d. 23. april 2017 afholdes den første runde i det franske præsidentvalg. Valgkampen har været præget af mange korruptionssager, som flere af kandidaterne er involveret i.                            Læs et interview med Olivier Besancenot - aktivist i venstre-fløjspartiet Nouveau Parti Anti- capitaliste (NPA).

 • Update: Den første rundes valgresultat
mehr lesen

Sa

08

Apr

2017

Tidsdoku. Portugal, april 1974: Da revolutionen vendte tilbage til Europa

________________

- en personlig beretning

april 1974 blev det fascistiske diktatur i Portugal væltet.

Længe havde det ulmet i landets befolkning. Da en gruppe venstreorienterede officerer, der var præget af krigen mod befrielsesbevægelserne i Angola, Mozambique og Guinea Bissau, i foråret 1974 gjorde oprør, tændte de en lunte, der blev til en vulkan i udbrud.      

 • Venstrefløjens forskellige grupperinger under revolutionen
mehr lesen

Mi

07

Dez

2016

”Projekt A” - en filmrejse til anarkistiske projekter i Europa.

I anledning af, at filmen 'Projekt A' vises i Vester Vov Vov, den 7. december 2016,  genopslå vi et interview med regissøren Moritz Springer. 

______________

'Projekt A' var blandt andet på besøg hos "Internationale Anarchistische Treffen" med ca. 4.000 deltagere i Schweiz, og aflagde desuden visit hos anti-atom-aktivisten Hanna Poddig, den anarko syndikalistiske fagforening "Confederación General del Trabajo" i Barcelona, "Parko Narvarinou" i Athen og "Kartoffelkombinat" i München, som driver solidarisk landbrug.

 • Ved 'Münchner Filmfest 2015' vandt 'Projekt A' publikumsprisen. Siden starten af februar 2016 har en lang række biografer rundt om i Europa vist filmen.
mehr lesen

Mi

12

Okt

2016

USA: Interview med Green Party’s præsidentkandidat Jill Stein

I et interview fortæller Jill  Stein  hvad hun vil gøre, hvis hun mod alle odds bliver valgt til præsident den 8. november 2016.

Nøgletemaer er bl.a. immigration, udenrigspolitik, indførelse af en landsdækkende mindsteløn, klimapolitik, ... 

mehr lesen

Mi

28

Sep

2016

”Borgerrettigheder bliver systematisk tilsidesat af det industrielle fængselskompleks i USA”

Tirsdag, den 1. november 2016 vælger en del af USA's befolkning ny præsident. I den anledning bringer vi nogle artikler, der ud fra forskellige vinkler beskriver situationen i landet.

Vi lægger ud med et interview af den kendte afro-amerikanske  "Black Woman Revolutionary" Angela Davis.

 ____________________

Verdenskendt blev hun som politisk fange i starten af 1970’erne i USA. Hun er en radikal kritiker af det fængselsindustrielle kompleks i USA og har offentliggjort en række kritiske analyser af de forskellige undertrykkelsesformer langs race, class og gender.

 

mehr lesen

Di

20

Sep

2016

Marx reebooted – en samtale med Eric Hobsbawm

 

Den kendte marxistiske historiker Eric Hobsbawm (1917-2012), forklarer i en samtale med den italienske forfatter Marcello Musto grunden til Karl Marx’s aktuelle betydning.  

 

PS. Et par bemærkninger om Marx’ hovedværk ”Das Kapital”

mehr lesen

Mo

04

Jul

2016

”Vores anarkistiske sommercamp er en slags platform for bevægelsen”

Interview med en aktivist fra den årlige ”Anarchistische Sommercamp” i Østrig.

_________________________

Her fortæller han bl.a. om højrepopulismens dominans i Wiens arbejderkvarterer, om den statslige kriminaliseringsbølge i kølvandet af succesrige venstrefløjskampagner og om den lille men mobiliseringsduelige revolutionære venstrefløj i Alperepublikken...

 • " I de seneste år har der været nogle opsigtsvækkende retsprocesser rettet mod venstrefløjen. Oftest som en statslig ”reaktion” mod en forholdsvis vel- lykket kampagne udgående fra den radikale venstrefløj ..."
mehr lesen

Mo

27

Jun

2016

Spanien: Venstrefløjsalliancen ’Unidos Podemos’ fik et skuffende valg

Skønt meningsmålinger havde forudsagt det, så lykkedes det ikke for venstrefløjsalliancen ’Unidos  Podemos’ (’Sammen kan vi’ ) at fortrænge det social- demokratiske PSOE  fra anden pladsen som andet største parti i landet.

Unidos Podemos fik ved søndagens valg 21,1 procent af stemmerne og 71 mandater – hvilket gør dem til tredjestørste parti i Spanien. PSOE fik 22,69 procent af stemmerne og 85 mandater. Det er det dårligste valg nogensinde for spanske socialdemokrati. 

mehr lesen

Mo

13

Jun

2016

Paris: ”Den nye storm på Bastillen!” – anno 2016

"Paris debout, souleve toi“  (Paris rejs dig – stå op/gør oprør)

Mobiliseringen imod Hollande-regeringens nye arbejdslov (”Loi Travail”) når den 14. juni 2016 et nyt højdepunkt. Denne dag vil  sociale bevægelser, venstrefløjen og fagforeninger i fællesskab gennemføre en central stordemo i Paris, der ledsages af strejker og virksomhedsblokader over hele landet. Der forventes hundredetusinder af vrede protesterende i Paris’s gader. Nogle medier omtaler det folkelige oprør som ”Den nye storm på Bastillen”.

* Internationalt demo-opråb * Tips til Paris-rejsende fra Skandinavien  

 • UPDATE. Indtryk fra demoen den 14. juni 2016 – se under ’KORTE INFOS’ 
mehr lesen

Sa

04

Jun

2016

Frankrig: ”Lad os være uregerlige!”

De landsdækkende protester mod den nye arbejdslov har efterhånden radikaliseret sig til modstand mod det kapitalistiske system som sådan.

I de første uger af konflikten satte statsapparatet og mainstream- medierne mange ressourcer ind på at skabe et fjendebillede i form af det venstreradikale oprørsmiljø, der blev stigmatiseret som ’les ”Casseurs” / bøller’. Først og fremmest for at skræmme hovedparten af lønarbejderne fra at deltage i demonstrationerne. Dette forsøg mislykkedes. Nu er hovedfjenden udskiftet med de strejkende arbejdere.

 • Mens bevægelsen vokser og radikaliserer sig som helhed, er der første spæde tegn på, at fagforeningsledelsen fra landets største fagforening CGT er villig til at indlede forhandlinger med den stærkt pressede Hollande-regering, selvom regeringen fortsat afviser de hidtidigt opstillede betingelser...
mehr lesen

Do

12

Mai

2016

Valg i Spanien: Ny venstrefløjsalliance spås over 25 procent af stemmerne

Pablo Iglesias (Podemos) og Alberto Garzón (IU)
Pablo Iglesias (Podemos) og Alberto Garzón (IU)

Den 26. juni 2016 er der udskrevet  parlamentsvalg i Spanien.

I et forsøg på at styrke venstrefløjen har bevægelsespartiet Podemos ("Vi kan") og venstrefløjsalliancen Izquierda Unida - IU (Det forenede Venstre) dannet en fælles liste.

Den nye valgalliance kan ifølge aktuelle meningsmålinger blive den anden stærkeste kraft i det spanske parlament.  

mehr lesen

Mi

20

Apr

2016

Repressionsbølge mod autonome projekter i flere tyske byer

Politiets ransagninger af en hel række autonome venstrefløjs-projekter varsler en ny bølge af repression mod det venstre- radikale miljø i Tyskland.

Angrebene på fristederne sker i for- længelse af gentrificeringen, som betyder at bykernerne omformes til rigfolkskvarterer, hvor megadyre ejerlejligheder, forbrug og indkøbs- zoner har første prioritet.

 • Den 30. april mobiliserer venstreradikale miljøer til en overregional demonstration i Hamburg, til forsvar for de selvforvaltede frirum. 
mehr lesen

Mo

15

Feb

2016

De sociale bevægelsers forår – initiativer på europæisk plan

De fleste regeringer indenfor EU har fuldført en højredrejning på bekostning af flygtninge og formået at opsplitte befolkningen i indfødte og fremmede.

I kølvandet heraf gennemføres drastiske de-reguleringer og en omfattende spare- politik i den sociale sektor. Samtidig med at sikkerheds – og overvågningsapparatet  udbygges for at forebygge udviklingen af sociale protester fra neden.

For at komme ud af den aktuelle defensiv som den europæiske venstrefløj, med undtagelse af Spanien, befinder sig i, er der sat en masse europæiske initiativer i gang.

Et overblik over nogle europæiske initiativer i 2016:

 • * Ums Ganze! – ”Keep moving“ * Europæisk initiativ: ”Aktionsdag imod Fæstningen EUropa” * ‘Blockupy- Rådslagning’ i Berlin * “Democracy in Europe Movement 2025“ i Berlin * Plan B for Europe: Konference i Madrid * Transnational strejke “24-timer uden os!“ * “Austerexit” – europæisk konference for den sociale og politiske modstand * Alter Summit * Stop Austerity * Den Europæiske Kommune  
mehr lesen 1 Kommentare

Di

22

Dez

2015

Valget i Spanien: Venstrefløjspartiet Podemos tredje stærkeste kraft

De sociale bevægelsers parti Podemos (”Vi kan”) fik ved gårsdagens valg omkring 20,6 procent af stemmerne, svarende til 69 af de ialt 350 parlamentspladser. Podemos’s talsmand, den 37- årige Pablo Iglesias, udtalte : ”...valgresultaterne har efter flere årtier afsluttet to-parti-systemet i Spanien. Idag blev et nyt Spanien født”. Podemos’s succes i Spanien er først og fremmest resultat af den udbredte sociale modstand mod nedskæringer og fattigdom samt den post-frankistiske politiske elites korruption.

mehr lesen 0 Kommentare

So

01

Nov

2015

Spanien: 'PODEMOS' - basisdemokrati i praksis

Den 20.december 2015 er der parlamentsvalg i Spanien. Det nye venstreorienterede bevægelsesparti ”Podemos” (”Vi kan”) stormer frem i de spanske meningsmålinger. Podemos har en reel chance for at kunne afløse den konservative regering under ministerpræsident Mariano Rajoy, som siden 2011 har ført en benhård borgerlig krisepolitik.

 • Hvad står PODEMOS for og hvordan er forholdet til de sociale bevægelser?
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

28

Aug

2015

For 25 år siden: Anarkiets korte sommer i DDR

Beboerfest i Østberlins Mainzerstrasse i 1990
Beboerfest i Østberlins Mainzerstrasse i 1990

Det er nu 25 år siden, at det tidligere DDR blev indlemmet i den vesttyske forbundsrepublik, BRD.

Snart vil de vestlige medier flyde over i begejstringen for markedsdiktaturets triumftog i disse år. Vi vil fortælle et par andre historier fra tiden omkring murens fald.

________________

I et interview fortæller en tidligere bz’er som var medlem af bz-rådet om de vilde dage i Østberlin og de efterfølgende hårde konfrontationer med den vesttyske statsmagt.

mehr lesen

Fr

21

Aug

2015

Oppositionen i 'Syriza': ”Partiet har lavet sin egen fælde“

Vedvarende protester mod EU-institutionernes sparepolitik
Vedvarende protester mod EU-institutionernes sparepolitik

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, trak sig torsdag, den 20. august 2015 sig fra sin post. Der afholdes sandsynligvis nyvalg d. 20. september 2015.

Dagen efter er splittelsen i Syriza blevet realitet. Et stærkt mindretal i partiet har dannet et nyt venstre-  fløjsparti: ”Folke Enhed” (Laïkí Enótita). 

I et interview fastholder parlamentsmedlemmet Kostas Isychos, at der findes alternativer til EUs asociale spareprogram. Kostas er aktiv i fraktionen ”Venstreplatform” , der nu har forladt Syriza. 

mehr lesen 0 Kommentare

Di

30

Jun

2015

Tysklands brogede venstrefløj – et interview

_________

Interview med Stefan, - en tysk socialist fra Schlesvig - Holstein, som i nogle år har boet i Danmark.

 

 • ” Man kan konstatere, at der sker noget lokalt i de sociale bevægelser. F.eks. i forhold til antiracistiske aktiviteter, til mobiliseringer imod hus-lejestigninger, og p.t. nu også på strejkefonten. Men disse aktiviteter er for det meste lokalt begrænsede. Desuden kan mange aktivister ikke se, hvorfor de skulle organisere sig i et parti....” 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

13

Mai

2015

”Jeg kalder denne nye samfundskritiske generation ’den fritænkende venstrefløj’...”

INTERVIEW med den amerikanske marxist David Harvey

______________

”... Merværdi produceres idag f.eks. i   Bangladesh, mens profitterne realiseres i Walmart stormagasin eller i Apple Store i USA eller i Europa. 

Kapitalismen gemmer en stor del af sin produktion væk, så vi ikke konfronteres direkte med de elendige arbejdsbetingelser i produktionen og de ekstremt lave lønninger. Koncernerne placerer produktionen i fjerntliggende lande og præsenterer os i vores del af verden for forholdsvis billige produkter.

 • Men det gør os ikke til vindere! Nej, ganske vist holder man sig en anelse tilbage med løndumping hos os. Men det indhentes nemt igen, med kreditkort- og telefonkontrakter, med stigende forsikringsomkostninger og stigende huslejer...”
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

08

Apr

2015

Spanien: Repression mod anarkister

Den 30. marts 2015 slog politiet til i Madrid, Barcelona, Palencia og Granada. 

13 aktivister blev arresteret og anklaget for at tilhøre en ”kriminel organisation med terroristiske hensigter”. Kort efter foretog politiet en række raids mod seks sociale centre og elleve private boliger.

I den forbindelse blev yderligere 14 aktivister arresteret – anklaget for modstand mod "embedsmænd i funktion".

 • Anarkosyndikalisterne i CNT- AIT i Madrid påpegede, at repressionsbølgen udelukkende har til formål at kriminalisere den anarkistiske bevægelse. 
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

28

Mär

2015

Tyskland: G7 topmøde 2015 vil møde massiv modstand

Den 7. og 8. juni 2015 mødes repræsentanter fra ”7 lande - gruppen” (G7) på slot Elmau i de bayriske alper.

Her vil stats- og regerings-ledere fra Tyskland, USA, Japan, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada diskutere udenrigspolitiske temaer, verdensøkonomien, klima og ”udviklingen” i det hele taget.

Forskellige antikapitalistiske og samfundskritiske grupper og alliancer vil under topmødet på mangfoldig vis synliggøre modstanden mod G-7 landenes politik og pege på samfundsmæssige alternativer.

 • Opstarten på protesterne finder allerede sted, når G-7 landenes udenrigs-ministre den 14. og 15. april 2015 mødes i den nordtyske handelsby Lübeck. Aktionsalliancen ”Stop G7 Lübeck” vil sørge for en varm velkomst. 
mehr lesen 8 Kommentare

Di

10

Mär

2015

Rasmea Odeh, mangeårig palæstinensisk aktivist anholdt i USA

Protestmanifestation med Rasmea Odeh i forgrunden
Protestmanifestation med Rasmea Odeh i forgrunden

Rasmea Odeh (67 år) er en palæstinensisk aktivist, som har været del af ”Arab American Action Network” i Chicago siden 2004. 

Hun har blandt andet været med til at etablere ”The Arab Women’s Committee”, som har hjulpet hundredevis af kvindelige immigranter i USA.

Den 22. oktober 2013 blev Rasmea anholdt og anklaget for at have afgivet falske informationer til immigrationsmyndighederne i USA for 20 år siden. Anklageren hæftede sig især ved, at hun dengang angiveligt har svaret ”nej” til spørgsmålet, om hun nogensinde har været arresteret eller er blevet idømt en dom...

 • Angela Davis på Kvindernes Internationale Kampdag: "Løslad Rasmea Odeh!" 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

25

Feb

2015

Hvordan står det til med venstrefløjen i Tyskland?

"Ums Ganze" - alliancen
"Ums Ganze" - alliancen

I lang tid har antifascistiske organiseringer og anti-atom-kraftkampagner samt forsvar        af fristeder dækket over den generelle tilbagegang for den revolutionære og autonome venstrefløj i Tyskland.

I de seneste år er der opstået nogle venstreradikale alliancer. Med hvert sit udgangspunkt forsøger de at udvikle en antikapitalistisk praksis, der når ud til bredere dele af befolkningen.

 • Et oplæg af en aktivist fra autonom infoservice, ifm. Internationalt Forum's anti-imperialistiske møderække, d. 20. februar 2015.
mehr lesen 0 Kommentare

Di

10

Feb

2015

Blockupy Frankfurt: "Vi crasher festen!"

OPRÅB – 18. marts 2015: Internationale aktioner mod Den Europæiske Centralbanks åbningsgalla

" Den 18. marts 2015 har Den Europæiske Centralbank tænkt sig at åbne sit nye hovedkvarter i Frankfurt am Main.

1,3 milliarder euro er blevet brugt på den 185 meter høje fæstnings- lignende bygning, der er omringet af hegn og en vaskeægte voldgrav. Denne arkitektur, der emmer af magt, er et perfekt symbol på afstanden mellem EU’s politiske og finansielle elite og Unionens befolkninger. 

 • Medarbejderne og kontorerne er allerede begyndt at rykke over i den nye bygning, og gallaåbningen – med adskillige europæiske statsledere og den europæiske finanstop på gæstelisten – er nu blevet annonceret til onsdag den 18. marts... "
mehr lesen 0 Kommentare

Do

25

Dez

2014

Anmeldelse: Ny roman om revolution og kontrarevolution i Spanien

Anarko-syndikalistiske militsfolk i Barcelona
Anarko-syndikalistiske militsfolk i Barcelona

Den revolutionære forfatter Andreas Bülow har skrevet en spændende og bevægende roman om 30’ernes Spanien:  ”Midnat i århundredet”. Romanen tager udgangspunkt i to unge danske trotskisters spontane rejse til Spanien, hvor de deltager i modstanden mod generalissimo Francos militære kup mod den folkevalgte republik.

I modsætning til de allerfleste bøger om Den Spanske Borgerkrig, der er udkommet på dansk, så giver Andreas Bülows roman et kvalificeret indblik i de dramatiske konflikter indenfor den antifascistiske lejr. Konflikter der var af afgørende betydning for, at fascisterne sejrede.

 • Ekstra: Facts om konflikterne i den antifascistiske lejr under borgerkrigen
mehr lesen 0 Kommentare

Di

16

Dez

2014

Berlin: 'Pappsatt' - et aktivistisk projekt, der forener sociale bevægelser med aktionskunst.

Samtale med kunst - og aktionskollektivet “Pappsatt”.

Berlin er ligesom de fleste europæiske storbyer ramt af gentrificeringsbølgen. Gamle huse opkøbes og moderniseres, hvorefter de sælges eller udlejes til pengestærke folk.

Imens de oprindelige beboere i kvartererne må søge til byens randområder. Til de endeløse rækker af triste højhuskomplekser med relativ billig husleje.

 • I bydelene Friedrichshain og Kreuzberg er modstanden mod gentrificeringen præget af en mangeårig og ihærdig mobilisering. En af drivkræfterne i bydelen er kunst – og aktionskollektivet ”Pappsatt”
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

31

Mär

2014

Alexis Tsipras: ”Vi har brug for aktiv deltagelse og mobilisering – hver eneste dag”

INTERVIEW med Alexis Tsipras, formand for det græske venstresocialistiske parti  Syriza.

____________________

Som noget enestående i hele Europa står et græsk parti med en antikapitalistisk profil til at vinde valget til EU-parlamentet den 25. maj i år.

I interviewet fortæller den 39-årige revolutionære socialist om Syrizas muligheder, om sammenslutningsprocessen på den notorisk opsplittede græske venstrefløj og det ambivalente forhold til EU.

mehr lesen

Do

20

Mär

2014

Ukraine: ”Venstrefløjen har ikke mere end 1.000 aktivister ...”

Anarkosyndikalistisk Føderation i Ukraine (Saporoshje)
Anarkosyndikalistisk Føderation i Ukraine (Saporoshje)

Interview med sociologen Volodimyr Ischtschenko om venstrefløjens fremtid i Ukraine.

Venstrefløjen er et meget lille mindretal i Ukraine. Vi har ikke mere end 1.000 aktivister i hele landet. Venstrefløjen i Ukraine er desuden meget mangfoldig.  Sidste år kom det til udtryk i tre forskellige venstreorienterede 1. maj demonstrationer i Kiev ....” 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

19

Feb

2014

Berlin: Ken Loach plæderer for revolutionær samling i Europa

Sidste fredag trak den legendariske filminstruktør og aktivist Ken Loach fulde huse, da han holdt oplæg i Haus der Demokratie i Greifswalder Strasse, Berlin.

Temaet var: ”Hvordan kan den radikale venstrefløj positionere og organisere sig i den aktuelle krise i Europa?”

Dagen efter afholdt nogle forskellige venstrefløjs- grupper en kongres for dannelse af en revolutionær samling under navnet ”Neue Antikapitalistische Organisation” (NAO). Forud er der gået næsten tre år med diskussioner og fælles aktiviteter.

mehr lesen 0 Kommentare

So

12

Jan

2014

Rådsdemokrati på mexicansk

”Den zapatistiske hær for national befrielse”(EZLN), zapatisterne, er forblevet tro mod deres basis- demokratiske, libertære koncept.

Deres karismatiske talsmand sub- comandante Marcos har trukket sig mere og mere tilbage fra offentligheden, mens mediernes fokus er rettet ind på de indigene regioners bestræbelser på at fortsætte opbygningen af deres autonomi.

Zapatisterne er i flere omgange blevet erklæret for en død bevægelse. Men       de overrasker igen og igen verdensoffentligheden: Således marcherede i december 2012 -  i anledning af at deres Maya-forfædre angiveligt har forudsagt verdens ende på dette tidspunkt - 40.000 maskerede zapatistas tavse gennem de seks byer i Chiapas, som de indtog under den zapatistiske opstand i januar 1994.

 • Har zapatisterne maskeret sig i 1994 for endeligt at blive set, så marcherede de nu tavse for at skaffe sig gehør...
mehr lesen 0 Kommentare

Di

03

Dez

2013

Madrid: Politirazzia mod aktivister fra sociale bevægelser

Den 21. november gennemførte politienheder en stort anlagt razzia mod boliger tilhørende en række kendte aktivister fra Madrids sociale bevægelser.

Ifølge dagbladet El Pais begrundede politiets pressetalskvinde razziaen og de efterfølgende anholdelser af 30 aktivister med, at de anholdte angive- ligt havde deltaget i forstyrrelsen af et mindemøde for den afdøde fascistiske diktator Francisco Franco.

Dagen efter razziaen, fremlagde den konservative regering under Mariano Rajoy skærpede love, der skal inddæmme de mange sociale protester i landet...

mehr lesen 0 Kommentare

Do

26

Sep

2013

Weather underground – byguerillaens historie i USA (2.del)

Bernadine Dohrn, medlem af WeatherUnderground
Bernadine Dohrn, medlem af WeatherUnderground

For Weather Underground’ s medlemmer var revolutionen ensbetydende med en kamp   til støtte for de antikoloniale og anti-imperialistiske bevæg- elser i Afrika, Asien, Latin- amerika og Mellemøsten.

Målet var at vælte regeringen i USA og erstatte den med en socialistisk regering, der var på disse revolutionære bevægel- sers side.

Da Weather Underground så, at demonstrationer og happenings stadig oftere blev mødt med repression, omfattende kriminalisering og selektive henrettelser, gik mange af deres aktivister i undergrunden for at starte den væbnede kamp.

 • Her er anden del af Weather Undergrounds historie.
mehr lesen

Di

17

Sep

2013

Tysk valg 2013: Venstrefløjspartiet “Die Linke“ på koalitionskurs

Mens især den østtyske fløj af venstrefløjspartiet ”Die Linke” nu åbent appellerer til Social- demokratiet (SPD) og De Grønne om et samarbejde i tilfælde af et samlet flertal ved valget søndag den 22. sept., så er partiets vestlige mere radikale del yderst skeptisk overfor initiativet.

Både Socialdemokratiet og partiet De Grønne afviser dog et samarbejde, der inkluderer Die Linke. Mest på grund af partiets ”venstre-ekstremistiske” vesttyske fløj.

Politiets efterretningstjeneste (Verfassungsschutz) betegner i en fortrolig 48 siders rapport nogle af  Die Linke’s  parti-interne strømninger som ”ekstremistiske, statsfjendtlige sammenslutninger”, deriblandt 25 af partiets parlamentarikere.

mehr lesen 1 Kommentare

Mo

19

Aug

2013

Interview: Venstrefløjsmodstand mod Assad-regimet

- Hvordan forholder den syriske venstrefløj sig til Assad-regimet?

___________________

Ghayath Naissé fra den syriske organisation ”Revolutionære Venstre”, fortæller i interviewet om den syriske venstrefløjs historie, dens forskellige strømninger og holdninger til Assad-regimet.

Venstrefløjen har ingen politisk hegemoni i folkebevægelsen i Syrien – men det har andre politiske kræfter heller ikke. Relativt godt forankret er de venstreorienterede grupper og organisationer blandt studenter og akademikere samt i de fattige by- kvarterer ...

mehr lesen

Mo

05

Aug

2013

'Weather Underground' – militant modstand i USA

Nu har en ny film ”The Company You Keep” om den legendariske anti-imperialistiske byguerilla ”Weather Underground” nået biograferne i Europa.

Producent og hovedskuespiller er Robert Redford, som selv har deltaget i 1968-revolten i USA. Filmen tager udgangspunkt i en fiktiv aktion fra gruppen og udvikler sig hen ad vejen til en triviel og sentimental kitschfilm...

 • Hvem var ”Weather Underground” i virkeligheden? Hvordan opstod de og hvad var deres mål? 
 • Her er deres historie: 1. Del - Fra radikale protester til militant modstand.
mehr lesen

Di

25

Jun

2013

DIREKTE AKTION – på tryk!

__________

Anmeldelse

Et nyt revolutionært, antiautoritært tidsskrift, trykt på papir – det er efterhånden blevet en sjældenhed.

Ikke desto mindre har Libertære Socialister (LS) formået at realisere det. ”Direkte Aktion” hedder det nye blad. Med den titel skriver de sig unægtelig ind i en lang anarkistisk kamptradition.

For nyligt udkom det tredje nummer af LS’s ”Direkte Aktion”: Korte og letlæselige artikler, godt illustreret i et praktisk format. En lille indvending er dog: Skrift- typen burde være lidt større...

mehr lesen

Mi

15

Mai

2013

Spaniens ’Indignados’ på gaden igen

’Indignados’ demonstrerer i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicien
’Indignados’ demonstrerer i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicien

Under sloganet ”Fra forargelse til oprør” gik titusinder af ’Indignados’  ('De oprørte') på gaden sidste weekend for at manifestere, at det nu er to år siden Movimiento 15-M markerede sig som politisk bevæg- else for første gang.

Bevægelsen er rettet mod politisk umyndiggørelse, korruption og casinokapitalismens hærgen. Den er organiseret i sociale netværk, hvis vigtigste kraft er ”Democracia Real Ya!” ( Ægte demokrati NU!) 

mehr lesen 0 Kommentare

Do

02

Mai

2013

1.maj - demonstrationer i billeder

Her fortoner overpamperen Frank Jensens tale sig bag røgskyer
Her fortoner overpamperen Frank Jensens tale sig bag røgskyer

København og Århus:

Synlige og højlydte protester mod den politiske elite

I Fælledparken i København blev overborgmester Frank Jensen overdøvet og opgav i en periode at tale.

I Århus skete det samme for den neoliberale socialdemokratiske statsminister Helle Thorning. Det meste af hendes tale brugte hun på at angribe – Enhedslisten ...

 

 • Billeder fra 1. maj - demonstrationer i Berlin, Istanbul, Spanien, Italien, Grækenland, Georgien, Bangladesh, Indonesien, Mexico, Israel, ....
mehr lesen 3 Kommentare

Di

12

Mär

2013

” Det græske folk kan ikke vente på én, der kommer og redder dem ”

I Grækenland har der igen været general- strejke fornyligt. Effekt = 0. Nu kræver mange grækere, at fagforbundene tager mere radikale skridt, som går ud over de sædvanlige tidsbegrænsede strejke- ritualer.

I øjeblikkets stemningsbarometer svarer den radikale venstrefløjs politiske udspil langt bedre til mange grækeres ønsker om grundlæggende forandringer.

Således kræver venstrefløjsalliancen Syriza, at regeringen øjeblikkeligt træder tilbage - og de opfordrer grækerne til at tage aktivt hånd om deres skæbne. Formanden for Syriza sagde forleden i græsk TV, at ” det græske folk ikke kan vente på en, der kommer og redder dem”, - og opfordrede til øget selvorganisering og modstand fra neden.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

28

Feb

2013

INTERVIEW med aktivister fra Ægyptens black bloc

I Ægypten vokser de anarkistiske miljøer i takt med den voksende desillusion over revolutionen, der startede imod diktatoren Mubarak for to år siden.

I dag møder demonstranter de samme brutale sikkerhedsstyrker og det samme politi, nu bare under islamisk herredømme. Som en aktivist udtalte: “Vi er stadig regeret af uhyrer”.

 • "Vi vil ikke gå det mindste skridt tilbage ift. landvindingerne af den 25. januar 2011. Vi har gjort op med samtlige indskrænkninger af organisations – og ytringsfriheden og gør modstand mod alle repressionstiltag."
mehr lesen

Mi

13

Feb

2013

“Den revolutionære proces i Tunesien er ikke afsluttet”

INTERVIEW med Omeya Seddik, aktiv i NGO’en Al-Muqaddima  

_______________

“ Hovedårsagen til befolkningens oprør er og forbliver de sociale forhold. Generalstrejken sidste fredag var en advarsel til de traditionelle politiske eliter.”

 • I interviewet fortæller Omeya Seddik om baggrunden for og konsekvens- erne af mordet på Chokri Belaïd, en af landets mest populære venstre- fløjspolitikere. 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

06

Feb

2013

Da filosoffen Jean-Paul Sartre besøgte RAF-medlemmet Andreas Baader

Paris: Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir uddeler det forbudte mao-spontaneistiske blade "La cause du peuple"
Paris: Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir uddeler det forbudte mao-spontaneistiske blade "La cause du peuple"

Den 4. december 1974 drog den 69-årige filosof Jean-Paul Sartre til højsikkerhedsfængslet Stammheim ved Stuttgart for at besøge den fængslede Andreas Baader, der var en af grundlæggerne af byguerillagruppen Rote Armee Fraktion –RAF.

______________

PROTOKOL. Det tyske forbundskriminalpoliti (LKA) har nu frigivet protokollerne fra dette legendariske møde mellem eksistentialismens mest berømte repræsentant og en fængslet aktivist fra den tyske 68-generations mest militante fløj.

mehr lesen

Mi

23

Jan

2013

Italien: Folkelig selvorganisering imod krisen

Ligesom i de fleste europæiske lande lever et stadigt voksende antal mennesker i alle aldre under prekære forhold i Italien.

Sidste år blev alene i Rom omkring 2250 familier smidt ud af deres bolig.

Stadig flere folk i alle aldre slutter sig sammen og bz’er i koordinerede direkte aktioner tomme bygninger.

I forbindelse med en strejkeaktion i december 2012, initieret af basisfagforeningen FIOM, bz’atte fagforeningsfolk sammen med studerende og bz-kollektiver flere tomme husblokke i Rom og skabte boliger til 3000 personer, deriblandt 800 familier.

mehr lesen 0 Kommentare

So

16

Dez

2012

Sverige: Forstædernes unge organiserer sig som ”Black Panthers”

I Göteborgs forstad Biskops- gården har unge, fortrinsvis fra indvandrermiljøet, i starten af 2011 dannet den antiracistiske organisation "Pantrarna”.

Inspireret af den sorte selvfor- svarsbevægelse Black Panther Party i 1960’ernes USA. Lige- som deres forbillede kæmper "Pantrarna” for social retfærdig- hed og selvbestemmelse.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

06

Dez

2012

Statsterror mod sociale bevægelser i Indien

Anti-atomkraft protest i Mumbai
Anti-atomkraft protest i Mumbai

Ifølge indiske aktivister er Indien idag præget af en ikke-proklameret und- tagelsestilstand.

I statens sigtekorn kommer alle, som protesterer mod de statslige investeringsplaner og hastigt bevilgede indust- rielle storprojekter, som regeringen misvisende betegner som ”udviklings- projekter”.  

Protesterende aktivister fra bondebevægelsen, oprørske slumbeboere, arbejdere, fiskere, etc. bliver socialt diskrimineret og fængslet, mens kritiske journalister, læger, kunstnere, videnskabsfolk ofte bliver anklaget med opfundne lovovertrædelser.

 • Som regel bliver samfundskritisk engagement bragt i forbindelse med de landløses væbnede grupper, der opererer i de østlige dele af landet og som Premierminister Manmohan Singh betegner som den ”største trussel for det indiske demokrati”.
mehr lesen 0 Kommentare

Di

27

Nov

2012

Libertære Socialister: ”Vi har brug for en organisering som forbinder de kampe vi har haft ...”

INTERVIEW med to aktivister fra Libertære Socialister

__________

Janus og Martin er aktive i organisationen Libertære Socialister.

I interviewet fortæller de bl.a. om deres politiske udvikling, anarko- syndikalismens centrale udsagn og strategier, forholdet til den parlamentariske venstrefløj og organisationens arbejde.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

23

Nov

2012

Tyskland: Politiets drab på en ung antifascist - et tilbageblik

”Conny er død - Gør vrede og sorg til modstand”
”Conny er død - Gør vrede og sorg til modstand”

For 20 år siden, den 21. november 1992, blev bz-aktivisten Silvio Meier dræbt i Berlin.

Det var en tilfældighed, at Silvio på U-bahnhof Samariter- strasse stødte på en ung nazist, som stak ham ned med en kniv. Det møde blev hans død.

Der er også venstrefløjsaktivister, som er blevet myrdet af politiet i forbindelse med demonstrationer.

 • Her er historien om den 24-årige antifascist Kornelia ”Conny” Wessmann. Hun blev i forbindelse med en antifascistisk demonstration i universitetsbyen Göttingen jaget af civilklædt politi. Ud på en stærkt trafikeret vej, hvor hun blev kørt ned af en bil og dræbt.
mehr lesen 0 Kommentare

Di

30

Okt

2012

En antikapitalistisk ø i Frankrig

I den nordvestlige franske region Bretagne kæmper mere end 200 aktivister og lokale beboere imod planerne om at ødelægge området med byggeriet af en lufthavn og dertil hørende motorveje.

Bønder, autonome aktivister og økofolk har i over fire år levet sammen på det område, der er udpeget til den fremtidige lufthavn. For to uger siden indledte politi og militær rydningen af det største besatte område i Europa. 

 • Siden rydningerne begyndte for to uger siden, er der kommet flere bz-aktivister til området: ”Lufthavnen er kun et symbol, for os drejer det sig om meget mere” , lyder det i en erklæring fra aktivisterne.
mehr lesen 3 Kommentare

Do

27

Sep

2012

Latinamerikas progressive regeringer ved skillevejen

I mange latinamerikanske lande med progressive regeringer vokser protesterne fra sociale og indigene bevægelser.

Det synliggør revner i de eksisterende alliancer mellem de sociale bevægelser og de progressive regeringer.

Regeringernes reformpolitik står for de fleste landes vedkommende ved en skillevej: Enten radikaliserer de sig og åbner op for gennemgribende forandringer eller de tilpasser sig de internationale finansmarkeders diktater.

mehr lesen

So

23

Sep

2012

Tyskland: Retsopgør med 1970´ernes militante modstand

Solidaritetsmanifestation foran retsbygningen i Frankfurt/a.M.
Solidaritetsmanifestation foran retsbygningen i Frankfurt/a.M.

For et år siden, d. 14. september 2011, blev de to revolutionære socialister Sonja S. (79) og Christian G. (71) udleveret fra Frankrig til Tyskland, hvor de straks blev varetægtsfængslet. 

De anklages for at have været medlem af det autonome byguerilla-netværk Revolutionäre Zellen (1) og for at have deltaget i en række militante aktioner, der fandt sted i 1970’erne.

Christian G. blev holdt varetægts- fængslet, selvom han efter et hjerte- stop i 1997 led under alvorlige neurospsykologiske forstyrrelser. Efter flere interventioner fra hans advokaters side blev han midlertidigt skånet for fængsling. Sonja S. har siddet i varetægtsfængsel indtil idag.  

 • Den 21. september 2012 startede retsprocessen mod Sonja og Christian ved domstolen i Frankfurt am Main.
mehr lesen

Mi

19

Sep

2012

Tyrkisk statsterror mod kurderne

Med tåregas og vandkanoner opløste tyrkiske politistyrker mandag d. 17. september 2012 demonstrationer i flere kurdiske byer.

Arrangør bag de fredelige demonstrationer for retten til undervisning i det kurdiske sprog var Partiet for fred og demokrati - BDP. Et socialistisk kurdisk parti som p.t. har 36 repræsentanter i det tyrkiske parlament.

Særlig hårdt gik det til i den kurdiske by Sirnak, hvor politiet brutalt angreb en demonstration, der blev anført af skoleelever.

mehr lesen

Di

18

Sep

2012

Den amerikanske venstrefløj og valget 2012

En kommentar  til valget i USA fra ”Solidarity” - en amerikansk antiracistisk, feministisk og socialistisk organisation.

              ______________________          

” Republikanerne og Demokraterne er indenrigs- politisk stort set enige om en gennemgribende nedskæringspolitik og på det udenrigspolitiske plan går de begge ind for at bruge militær magtudøvelse til at forsvare amerikanske koncerninteresser i andre lande.”


Ekstra: Video-interview med Tariq Ali

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

10

Sep

2012

Philippinernes revolutionære venstrefløj

Venstrefløjen på Philippinnerne er Sydøstasiens socialt bedst forankrede revolutionære bevægelse. Skønt den for længe siden har mistet tidligere tiders politiske indflydelse og ikke længere formår at sætte den politiske dagsorden i landet.

Den vigtigste årsag til at venstrefløjen på Philippinerne er blevet svækket, er den yderst sekteriske kurs, som det philippinske kommunistparti CCP af maoistisk observans, har ført overfor andre venstrefløjsstrømninger.

 • En kort gennemgang af venstrefløjens historie
 •  ”Who is who” på den philippinske venstrefløj
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

25

Jun

2012

Syndikalismens genkomst i Spanien

I de seneste ti år har den spanske anarkosyndikalisme oplevet en overraskende renæssance.

__________________________

Vellykkede strejkeaktioner og kampagner har ført til en tilnærmelse mellem de tre indbyrdes konkurrerende libertære syndikalistiske fagforeninger.

Aktuelt agerer anarkosyndikalisterne i fællesskab med de sociale bevægelser for en ubegrænset generalstrejke imod den konservative regerings neoliberale hærgen.

mehr lesen 3 Kommentare

Fr

15

Jun

2012

Modstand og repression i Grækenland

INTERVIEW med nogle aktivister fra den venstreradikale gruppe Crisis Mirror.

____________________

Du kan blandt andet læse om den græske venstrefløjs sammensætning og indflydelse, om de politiske kræfter der dominerer indenfor politiet og om de politiske fanger.  

                       

                    

mehr lesen 2 Kommentare

Fr

08

Jun

2012

Venstrefløjspartiet ”Die Linke” efter kongressen i Göttingen

DIE LINKEs netop over- ståede partikongres i Göttingen den 2. – 3. juni 2012 var præget af interne stridigheder mellem partiets to hovedstrøm-ninger – den østlige reformfløj og den vestlige fundamentalopposition.

Den truende splittelse blev til sidst undgået og partiet valgte som dobbeltfor- mandsskab to moderate repræsentanter fra de to rivaliserende fløje: Østtyskeren Katja Kipping og vesttyskeren Bernd Riexinger. 

 • I et interview betoner den nyvalgte partiformand og fagforeningsaktivist Bernd Riexinger nødvendigheden af at styrke de udenomsparlamentariske bevægelseskampe. 
mehr lesen 0 Kommentare

So

27

Mai

2012

Arrivederci "Il Manifesto"? Venstrefløjspressens sidste mohikaner

Europas sidste partiuafhængige, venstreradikale dagblad, det italienske Il Manifesto, er efter 41 år ved at smide håndklædet i ringen.  

Den 12. maj 2012 fremsatte Il Manifesto’s redaktion en længe frygtet salut til sine læsere: ”Et hårdt slag har ramt os ....”. Heri meddeles det, at bladets print- udgave højst sandsynligt vil blive indstillet. 

mehr lesen

Fr

18

Mai

2012

"Inside occupy-bevægelsen" - Et interview

INTERVIEW med David Graeber, amerikansk anarkist, forfatter og aktivist i Occupy-bevægelsen

____________________________ 

” Om Occupy er slut? Vi havde to mål: 

For det første at afsløre de eksisterende korrupte regerings- strukturer og gøre opmærksom på, at 1% af befolkningen rent faktisk har den totale kontrol over det politiske system. 

For det andet vil Occupy skabe en ægte demokratisk kultur – uden denne fusion af penge og magt, som finanskapitalen har sat igennem.

Det første mål er nået i vid udstrækning. Der gør ikke noget, når medierne ikke fejrer os sådan som i starten. For at nå det andet mål er det vigtigt, at vi opbygger bredere alliancer... "

mehr lesen

Do

10

Mai

2012

Grækenlands venstrefløj efter valget

Venstrefløjsalliancen SYRIZAs demonstrationsblok
Venstrefløjsalliancen SYRIZAs demonstrationsblok

Venstrefløjen har ved parlamentsvalget den

6. maj 2012 opnået et opsigtsvækkende godt valgresultat.

Indbyrdes uenighed blokerer for dannelse af en venstrefløjsregering. 

  

* Situationen efter valget

* Venstrefløjens partier

____________________

NYVALG DEN 17. JUNI

mehr lesen

So

22

Apr

2012

EUROPOL-konference sætter fokus på anarkisme

Det europæiske politiagentur EUROPOL organiserer den 24. - 25. april 2012 en konference med fokus på anarkisme. Konferencen finder sted i den hollandske by Den Haag.

Det forlyder, at bla. den italienske organisation ”Federazione Anarchia Informale“ (F.A.I) og aktivist-netværket ”No Border” samt div. ”aktiviteter mod jernbane infrastrukturen” står på dagsordenen.

 • Altimens går den europæiske NO BORDER – bevægelse i offensiv med internationale camps og workshops – fra Sverige over Polen til Middelhavs- området.
mehr lesen

Fr

20

Apr

2012

Grækenland: Ingen fælles valgalliance på venstrefløjen

Ved det kommende parlamentsvalg i Grækenland den 6. maj 2012 vil regerings- partierne det konservative Nea Dimokratia og det højresocialdemokratiske parti PASOK, profitere af venstrefløjspartiernes opsplittethed.

mehr lesen

Do

12

Apr

2012

Berlins politi på konfrontationskurs med 1.maj - arrangørerne

Berlins politi har udstedt et forbud mod dele af den planlagte rute for den traditionelle autonome ”Revolutionäre 1. Mai” – demonstration.

 

Dermed tyder alt på, at politiledelsen har skrinlagt deres tidligere opreklamerede ”de-eskalations strategi” overfor byens oprørske lag.

 •  ”Hvis politiet forbyder dele af 1. maj-demoens rute, skal de ikke undre sig, hvis de sten de lægger i vejen for os bliver returneret”, udtaler en repræsentant fra demo-initiativet til medierne.
mehr lesen

Mi

04

Apr

2012

Italien: Finansjonglører, korrupte politikere og defensiv venstrefløj

Der er gået fire måneder, siden EU-rådspolitikeren Mario Monti dannede sin teknokratiske overgangsregering. Som mange forudså, adskiller regeringskursen sig ikke særligt fra Silvio Berlusconis neoliberalistiske politik.

Altimens er det parlamentariske rænkespil i fuld gang. Tre blokke kæmper om indflydelse og regeringsmagten op til det kommende parlamentsvalg, der i forhold til forfatningen senest vil finde sted i oktober 2012.

Mens Mario Montis støtter i centrum-højre- blokken bliver udfordret af en højrenational modpol under ledelse af den tidl. fascistiske leder Gianfranco Fini, jongelerer en fragmenteret venstrefløj frem og tilbage mellem parlamentarisk og bevægelsesorienteret politik.

mehr lesen

So

01

Apr

2012

BOGANMELDELSE. ”Jeg revolutionær”

 

____________

Selvbiografi af Christian Zwettler

- venstreradikal, tidl. bz’er, bankrøver, ’revolutionsekspert´, iværksætter, livsnyder...

mehr lesen

Mi

28

Mär

2012

Baskisk fagbevægelse i statens sigtekorn

"Strejke!"
"Strejke!"

INTERVIEW med Igor Urrutikoetxea, international sekretær for Baskerlandets største fagforening LAB

________________________
Under sloganet ”Den 29. marts - alle ud på gaden!” kalder de baskiske fagforeninger og talrige grupper og organisationer på den baskiske venstrefløj til general- strejke. Deriblandt den baskiske fagforening LAB, hvis mangeårige formand, Rafa Díez, i september sidste år blev dømt til 10 års fængsel i den såkaldte ”Bateragune-proces” pga. af ”forbindelse” til den baskiske undergrundsorganisation ETA.
I interviewet fortæller fagforeningsaktivisten Igor Urrutikoetxea om den latente fare for kriminalisering, som venstreorienterede baskere er udsat for pga. de såkaldte ”anti-terrorisme” – love.

mehr lesen

Mi

14

Mär

2012

Fransk valg: Splittet venstrefløj mod Sarkozy

Studenterprotester mod Sarkozy
Studenterprotester mod Sarkozy

Frankrig vælger den 22. april / 6.maj 2012 en ny præsident. I juni er der parlamentsvalg.

Mens landets ærkekonservative præsident Nicolas Sarkozy og hans socialdemokratiske udfordrer, François Hollande, iflg. menings- målingerne hele tiden skiftes til at have den største vælgeropbakning, så er venstrefløjen splittet og dens indflydelse ringe.

Altimens har højreekstremisterne i Front National overraskende kunne samle de nødvendige 500 underskrifter fra folkevalgte politikere for at kunne opstille Marine Le Pen som deres kandidat. 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

08

Feb

2012

Italien: ”At forsvare konfliktens autonomi er idag den største udfordring”

INTERVIEW med Fausto Bertinotti, tidl. formand for Rifondazione Comunista

_______________________

De uafhængige fagforeninger mobiliserede den 27. januar 2012 til generalstrejke, der lammede store dele af Italien. Strejken var rettet imod Mario Montis neoliberalistiske teknokrat-regering, der afløste Silvio Berlusconis korrupte regime.

 • I interviewet opfordrer Fausto Bertinotti, forhenværende formand for ”Rifondazione Comunista” (en italiensk pendant til Enhedslisten), den parlamentarisk orienterede venstrefløj til at gå tilbage til rødderne og deltage aktivt i bevægelsernes kampe.
mehr lesen

Fr

03

Feb

2012

USA: De Grønne – en venstreoppositionel stemme i milliardærernes valgshow

Jill Stein, kandidat for det Grønne Parti, Boston 2011
Jill Stein, kandidat for det Grønne Parti, Boston 2011

Danske medier er allerede i fuld gang med at dække det kommende præsidentvalg i USA i november. Lige nu er vi dagligt udsat for så 'drønspændende' beretninger om, hvordan milliardærkandidaterne internt i det ærkekonservative Republikanske Parti klarer det.  

Som modvægt til dette show bringer vi et interview med Jill Stein, der er græsrodspartiet De Grønnes præsidentkandidat. Hun er en af de få stemmer, der repræsenterer den venstreorienterede opposition til de to borgerlige partiblokke.

mehr lesen

Mo

16

Jan

2012

Berlin: Luxemburg-Liebknecht demo ”Ingen og intet er glemt”

Den venstreradikale antifa-blok
Den venstreradikale antifa-blok

En kold søndag, den 15. januar 2012, samledes om formiddagen omkring 6.000 deltagere (Ifølge arrangørene: 10.000) til den traditionelle mindedemo for de    to legendære revolutionære socialister Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht, der blev myrdet af højreradikale frikorpssoldater i 1919.

Demonstrationen blev dog over- skygget af, at deltagere fra de må stalinistiske demoblokke fysisk angreb en gruppe demonstranter, der holdt en transparent frem som tog afstand fra Stalin og co.

 • I den anden ende af byen demonstrerede 1000 mennesker fra Occupy-bevægelsen under sloganet ”En mulig verden er andeledes”. Fælles- nævner var modstanden mod den globale kapitalismes hærgen og bankernes og koncernernes magt. 
mehr lesen

Do

12

Jan

2012

”Vi afviser enhver alliance med Taleban i kampen mod besættelsesmagten”

Demo i Kabul mod Taleban og Karzai-regeringen
Demo i Kabul mod Taleban og Karzai-regeringen

Et interview med en venstreradikal aktivist fra Afghanistan.

_______________________

For 10 år siden, d. 11. januar 2002, stemte et flertal i Folketinget for dansk deltagelse i den militære nedkæmpelse af Taleban-styret og besættelsen af Afghanistan, som USA havde indledt 7. oktober 2001 efter angrebet på World Trade Center i New York 11. september samme år.

I den anledning bringer vi et interview med Hanifullah Hanif, som er aktiv i den venstreradikale undergrundskamp mod besættelsesmagten. I interviewet fortæller han bla., hvorfor venstrefløjen afviser enhver alliance med Taleban. Skønt interviewet stammer fra 2008, har dets udsagn ikke mistet aktualitet.

mehr lesen

Mo

09

Jan

2012

Interview: ”Vigtig at sammenkæde socialisme og anarkisme...”

I november 2009 dannedes den anti- autoritære, socialistiske føderation LIBERTÆRE SOCIALISTER - LS. Organisationen har tilsluttet sig anarkismo-erklæringen. (1)

Den 26. – 27. november 2011 afholdt LS sin 4. kongres i Lager, Post og Service- arbejdernes Forbunds klubhus i Københavns nordvest kvarter.

 • I et interview fortæller et medlem af Libertære Socialister (Martin) om hans politiske udvikling, der fik ham til at tilslutte sig LS samt hans vurdering af perspektiverne for den nyligt afholdte kongres.
mehr lesen

Mo

12

Dez

2011

Rusland i bevægelse

Et interview med en anarkist, der deltog i demoen mod Putin-styret i Moskva den 10. december 2011.

Den 4. 12. 2011 var der parlamentsvalg i Rusland. Som det er blevet sæd- vane gennem det seneste årti, var valget præget af massiv valgsvindel til fordel for regeringspartiet ”Forenet Rusland”. Denne gang har det udløst de største protestbølger i mange år. Iagttagere beretter, at mange mennesker som aldrig tidligere har været politisk aktive, nu går på gaden.

 • Den 10. december var der anmeldt protestdemonstrationer i mange russiske byer. Den største fandt sted i Moskva. På trods af et voldsomt politiopbud på 50.000 cops, demonstrerede op til 100.000 mennesker i den russiske hovedstad. Anarkister var også blandt deltagerne. Vi bringer her et interview med anarkisten Olga, der var med.
mehr lesen

Do

10

Nov

2011

Baskisk venstrefløj står til at vinde valget

Ved det kommende parlaments- valg i Spanien den 20. november 2011 er det første gang i 10 år, at en baskisk venstrefløjsliste kan stille op uden at risikere at blive forbudt. Ifølge valgprognoserne kunne venstrefløjskoalitionen Amaiur gå hen og blive den stærkeste kraft i Baskerlandet.

 • Arnaldo Otegi, den fængslede talsmand for den baskiske uafhængig- hedsbevægelse, sendte en skriftlig hilsen fra Logroño-fængslet til Amaiur’s valg- kampmøde i Pamplona, den 6. november 2011 med over 3000 deltagere.
mehr lesen

Mi

05

Okt

2011

USA: Occupy everywhere - bevægelse: “Stop the machine“

Den nye brogede anti-kapitalistiske bevægelse Occupy everywhere ( BZ overalt) har bredt sig til omtrent 100 amerikanske byer.

Bevægelsen, der startede den 17. sept. 2011 som en meget lille størrelse, er ved at forme sig som motor for en ny social protestbevægelse.

 •  På torsdag for ti år siden startede USA krigen mod Afghanistan. Denne dag planlægges en landsdækkende antikrigsaktion under parolen: ”Stop the machine”
mehr lesen

So

02

Okt

2011

Cubas aktuelle krise og landets libertære venstreopposition

Cubas økonomi er rystet af den globale finanskrise og af diverse naturkatastrofer.

Kommunistpartiets 6. kongres i april 2011 besluttede som modsvar omfattende og alvorlige nedskæringer, der først og fremmest rammer offentligt ansatte.

Ifølge landets ”Centrale fagforbund af Cubas Arbejdere” (CTC) har omkring 500.000 offentligt ansatte mistet deres arbejde ved forårets første fyringsbølge.  

 • En lille spredt venstreopposition er ved at vokse frem og tager kampen op for at bevare den cubanske revolutions sociale landvindinger og fremme en radikal demokratisering af samfundet nedefra. Statsmagten reagerer med integrationsforsøg, advarsler og repression. 
mehr lesen

Di

27

Sep

2011

Tysk justitsvæsens sene hævn

Lokale protester mod udleveringen af Sonja og Christian
Lokale protester mod udleveringen af Sonja og Christian

Onsdag den 14. sept. 2011 blev to personer der er af det tyske politi mistænkt for at være tidligere medlem- mer af det socialrevolutio- nære byguerilla-netværk    RZ (Revolutionäre Zellen) udleveret til det tyske justitsvæsen. Efter mere end tre årtiers politisk eksil i Frankrig.

Det drejer sig om den 78-årige Sonja S. og den 70-årige Christian G. , som i 1978 blev efterlyst af tysk politi som aktivister fra den militante venstrefløj. Sonja og Christian flygtede i eksil – først til Schweiz, derefter til Frankrig...

mehr lesen

Mi

21

Sep

2011

Irlands græsrødder mobiliserer mod landets deling

Joe Fitzsimmons, tidligere politisk fange fra Nordirland, deltog den 30. august 2011 i et offentligt møde i Berlin, hvor temaet var statslig repression og fredsprocessens resultater i Irland.

I et interview fortæller han om situationen i Nordirland og retter en massiv kritik mod den såkaldte fredsproces, der har cementeret delingen af Irland.

mehr lesen

Mi

31

Aug

2011

Valg 2011 – Et valg for hvad og for hvem?

En kommentar af en venstreradikal 

 

Jeg mindes ikke ét eneste valg, hvor den parlamentariske, reform-orienterede fløj ikke har advaret om, at ”hvis man ikke stemmer, så er konsekvensen en styrkelse af de reaktionære kræfter...”  Hvilket er logisk nok set fra en parlamentarisk vinkel.   

I en tid hvor de sociale bevægelser i det nordlige EUropa er fragmenterede og ikke spiller nogen rolle som samfundsforandrende faktor, er polariserede parlamentsvalg et dilemma for mennesker, der kæmper for basisdemokratiske samfundsalternativer og ikke-kapitalistiske produktionsmodeller.

mehr lesen 4 Kommentare

Mo

29

Aug

2011

Kinas nye brogede venstrefløj og sociale bevægelser

Fra år til år vokser de sociale protester blandt Kinas trængte bønder på landet, mens arbejderstrejker stødt breder sig i storbyerne. Sidstnævnte lammede sidste sommer dele af Kinas bilindustri.

Kinas nye venstrefløjsintellektuelle har de sidste ti år skabt sig mere råderum og deres bøger har nået et bredt publikum. Dette kan lade sig gøre, sålænge de ikke direkte kritiserer den nuværende stats- og partiledelse i Kinas såkaldte kommunistiske parti...

 • Hvem er disse nye venstrefløjsintellektuelle og hvad står de for ?
 • Kina idag mellem økonomisk boom, klimakollaps og socialt oprør
mehr lesen

Fr

12

Aug

2011

Chiles ungdomsoprør får tilslutning fra strejkende arbejdere

Torsdag i sidste uge eskalerede de næsten to måneder lange protester fra Chiles studenter og elever i heftige konfrontationer med landets berygtede militær- politi.

Den konservative chilenske indenrigsminister Rodrigo Hinzpeter fra regeringspartiet ”National Fornyelse” forbød demonstrationerne efter, at studenter - og elevrådet havde tilbagvist regeringens reformforslag som”Kosmetisk propaganda-indslag”.

mehr lesen

Mi

10

Aug

2011

Interview med israelsk venstreradikal: ”Byg boliger– ikke bosættelser!“

Protester har i de seneste uger rystet den israelske konservative regering. Lørdag d. 6. august 2011 demonstrerede omkring 300.000 mennesker i hele Israel i protest mod de tårnhøje prisstigninger på fødevarer, huslejernes himmelflugt og i det hele taget for social retfærdig- hed.

I et interview fortæller Matan Kaminer, en venstreradikal aktivist, om nødvendigheden af at inkludere solidariteten med palæstinensernes krav i protestbevægelsen. Matan har været næsten to år i fængsel på grund af hans vægring mod at aftjene militærtjenste. Han er aktiv i protestlejren i Levinsky-parken i Tel Aviv.

mehr lesen

Di

29

Mär

2011

På de libyske oprøreres side

- En kommentar til den aktuelle debat på venstrefløjen

 • Hvad er det for en slags solidaritet, der går udenom de krav, som oprørerne SELV formulerer?
 • Fredsforhandling ja – men hvordan og hvornår?
 • Hvem er oprørernes provisoriske råd i Libyen?
 • Handler krigen om olie?
 • Kunne Enhedslisten have ageret anderledes end de gjorde?

 

mehr lesen 1 Kommentare

Di

22

Feb

2011

Berlin: Retsproces mod venstrefløjsbogbutikker

Fredag den 18. februar 2011 startede rets- processen mod bogbutikken ”oh21” fra Berlins progressive, multikulturelle bykvarter Kreuzberg. Aktivisterne bag bogbutikken anklages for ”opfordring til strafbar handling” og ”brud på våbenloven”.

Statsadvokaten begrunder dette med, at bogbutikkerne har solgt det autonome tidsskrift INTERIM med tekster, der indeholdt aktionserklæringer samt opfordringer til militante aktioner og logistiske tips.

Retsprocessen står i forlængelse af de ialt syv politirazziaer mod venstreradikale bogbutikker i Berlin og München sidste år. Processens udfald vil danne præcedens for fremtidige censurindgreb mod uønsket litteratur, pamfleter og tidsskrifter. Solidaritetsinitiativet ”unzensiert lesen!” mobiliserer til en modoffentlighed mod statslige indgreb overfor ytringsfriheden.

 • reportage fra den første retsprocesdag
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

14

Jan

2011

Brasiliens nye præsident: Cesare Battisti udleveres ikke til Italien, basta!

Striden om udlevering af Cesare Battisti, kriminalromanforfatter og tidligere aktivist i den autonome bevægelse i Italien, har ført til en diplomatisk krise mellem Italien og Brasilien.

Således har den italienske udenrigsminister Franco Frattini truet med at afbryde de bilaterale relationer mellem de to lande i protest mod, at den nyvalgte brasilianske præsident Dilma Rousseff har stadfæstet hendes forgængers beslutning om at give Cesare Battisti politisk asyl. Dermed ser det ud til, at Cesares mangeårige flugt fra det italienske statsapparats hævntogt får sin afslutning.

mehr lesen

Mi

05

Jan

2011

”Jeg plejer at synge højt, når strisserne ransager min infoladen”

Infoladen M99 efter brandanslaget den 27.oktober 2010
Infoladen M99 efter brandanslaget den 27.oktober 2010

Den 27. oktober 2010 blev den kendte infoladen M99 i Kreuzbergs hjerte udsat for et brandattentat. Selv kalder bestyreren og bevæg- elsesveteranen ”HG” sin infoladen for en ”almuligbutik med revo- lutionsudstyr”.

Det må siges at være en passende betegnelse for denne butik, som er tætpakket helt op til loftet med alskens hættejakker, bz-huer, bøger, magasiner, flyers og tidsskrifter mm. M99 er igennem årene blevet ransaget af politiet ialt 53 gange...

 • I et interview fortæller ”HG” om sit liv i Berlins brogede oprørsmiljø.
mehr lesen

Sa

13

Nov

2010

Hollands venstrefløj tager kampen op mod højrepopulisterne

Da den hollandske højrepopulist Pim Fortuyn i 2002 blev myrdet af en militant økoaktivist, argumenterede højrefløjen med, at økoaktivister som bekendt er venstreorienterede og deraf fulgte, at man gjorde venstre- fløjen politisk ansvarlig for mordet på Fortuyn.

Reaktionen kom prompte: Offentligheden vendte sig massivt imod venstrefløjen. ”Vi var fuld- stændigt i defensiven. Vores traditionelle strategier fungerede dårligere og dårligere” siger Job fra den hollandske Antifascistisk Aktion, ”Antifascistische Aktie”, i et interview til ”Dutch TV”. Ud fra den erkendelse skabtes avisen ”Lonsdale News” – mod højre- ekstremisme og ”Antifascistische Aktie” satte alle kræfter ind på at give højreskredet i Holland modstand.

mehr lesen

Mi

10

Nov

2010

Hvad med venstrefløjen i USA?

Et interview med to aktivister fra den amerikanske venstrefløj.

 • Michael Yates fra det velrenomerede, socialistiske magasin Monthly Review
 • Joe Golowka fra den revolutionære fagbevægelse Industrial Workers of the World – IWW.

De  fortæller om deres antikapitalistiske projekt og om  venstrefløjens status i USA idag.

mehr lesen

Do

28

Okt

2010

Brandanslag og nye ransagninger i Berlin

Infoladen M99 efter brandanslaget
Infoladen M99 efter brandanslaget

Natten til onsdag den 27. oktober blev den kendte infobogbutik ”M99” i Kreuzberg i Berlin sat i brand.

Få meter fra ”M99” ligger 'propaganda & shirts' butikken ”Red Stuff” - her blev der samme nat sprayet højreekstremistiske symboler på facaden.

Dagen før ransagede politistyrker for sjette gang i år venstrefløjsbogbutikkerne ”Schwarze Risse” i Mehringhof i Gneisenaustrasse og i Kastanienalle, ”oh21” i Oranienstrasse samt  ”M99” i Manteuffelstrasse. Politiet gik efter materialet fra kampagnen ”Castor? Schottern!”, samt den nye udgave af det berliner autonome tidsskrift Interim.

mehr lesen

Sa

21

Aug

2010

”En ny fase for modstanden i Nordirland”

En ny basismodstand tager form i de nordirske boligkvarterer.

Årsag: Den vedvarende sociale og økonomiske diskriminering af republikanere i Nordirland.

 • I et interview fortæller John McCathy, aktivist i den nordirske uafhængigheds- bevægelse ”32 County Sovereignty Movement”, om situationen i landet.
mehr lesen

Sa

31

Jul

2010

Tyskland: Politioffensiv mod uregerlig venstrefløj

Interim nr. 714 - juli 2010
Interim nr. 714 - juli 2010

Det tyske politi gennemførte midt i juli måned en række ransagelser mod kendte venstrefløjsboghandler og infocaféer i hele landet.

I den officielle begrundelse for deres omfattende aktioner hedder det bla., at politiet havde ordre til at beslaglægge det autonome tidsskrift Interim. Politiets pressetalsmand henviste til artikler i den aktuelle udgave af den venstreradikale publikation, som angiveligt skulle indeholde ”opfordringer til strafbare handlinger”. Ifølge berliner dagbladet ”Tagesspiegel” blev ransagelsesordren mod venstrefløjsstederne udstedt, før statsadvokaten havde noget konkret kendskab til den omtalte udgave af tidsskriftet ...

mehr lesen

Di

22

Jun

2010

Sveriges anarkosyndikalister - 100 år på bagen og still going strong

"Fandens at det skal være så svært at lave forretninger på grund af den helvedes mafia!"
"Fandens at det skal være så svært at lave forretninger på grund af den helvedes mafia!"

I disse dage fejrer Sveriges Arbetares Centralorganisation”  (SAC) deres 100 års - jubilæum. SAC er en syndikalistisk fagforening med anarkosyndikalistiske rødder. Den blev grundlagt i 1910.

 • SAC’s op – og nedture
 • ”Registeret” – en gammel kampmetode tages atter ibrug. Interview med en SAC-aktivist
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

18

Nov

2017

Catalonien: Uafhængighed – imod nationalstaten?

Interview med Quim Arrufat om den catalanske uafhængighedsbevægelse og venstrefløjsalliancen CUP (Candidatura d'Unitat Popular) 

”Der er ingen garanti for, at valget den 21. december bliver et demokratisk valg. Det konservative folkeparti (Partido Popular - PP) har erklæret, at de vil opløse det catalanske parlament med det samme, hvis uafhængig-hedsbevægelsen vinder valget. Vi ser det som et instrument for demokratisk selvbestemmelse og har til formål at mobilisere befolkningen ...

mehr lesen

Di

14

Nov

2017

Tidsdoku. Den rådskommunistiske opposition omkring den russiske Oktoberrevolution

 • Den 3. og sidste del af vores artikelserie om OKTOBEREVOLUTIONEN

* Bureaukratiets opståen og bolsjevikpartiets stedfortræderpolitik
* Den rådskommunistiske opposition 
* Kampen om fagforeningernes autonomi

* Bolsjevikpartiets et-parti-system
* Kronstadt

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

10

Nov

2017

Oktober 1917 – Statskup eller Revolution?

Valgplakater til den forfatningsgivende forsamling, november 1917
Valgplakater til den forfatningsgivende forsamling, november 1917

Den russiske Oktoberrevolution var et folkeligt oprør baseret på krav om "Stop for russisk deltagelse i Første Verdenskrig" og om gennemgribende sociale reformer.                              Revolutionen byggede på demokratiske dobbeltmagtsorganer – først og fremmest på det 'alrussiske arbejder – og soldater-råd'. Her gik et flertal ind for et socialistisk  rådsdemokrati (sovjetmagt) og under-kendte de borgerlige parlamentariske institutioner.

I navn af ”proletariatets diktatur” tilranede Bolsjevikpartiet sig magten og forpurrede etableringen af føderale, selvforvaltede strukturer. Anarkistiske og rådskommunistiske grupperinger og miljøer forsøgte ihærdigt og ofte med livet som indsats at give udviklingen en anden retning.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

13

Okt

2017

Anarkosyndikalisme i Rusland omkring Oktoberrevolutionen

 • Anarkosyndikalisternes kamp er ligesom den rådskommunistiske opposition i Oktoberrevolutionen en glemt historie. Det er sejrs herrerne af alle slags, der til alle tider har skrevet historien.

I anledning af Oktoberrevolutionens 100-årsdag sætter vi fokus på de to nævnte revolutionære strømninger, der kæmpede for direkte demokrati og imod de repressive tiltag i bolsjevikkernes første år.                                   Senere hen kulminerede disse tiltag i stalinismens statsterror.

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

18

Sep

2017

Politispionen Mark Kennedy tilstår nu åbent sexforhold med aktivister

Mark Kennedy
Mark Kennedy

Har du hørt udsendelsen i P1 (17. september 2017) om den engelske undercover agent Mark Kennedy der bl.a. infiltrerede det aktivistiske venstrefløjsmiljø i København?

I den anledning kan du (gen-) læse vores baggrundsartikel om politispionen som vi skrev i 2012.  

Mark Kennedys vidtfavnende spionagevirksomhed har efter afsløringen af hans fordækte arbejde som politimand udløst stor offentlig interesse i Storbritannien, Tyskland, Island, Frankrig og til dels også i Danmark. Han har således solgt interview rettigheder om sin færden til medierne...

 • Bonus. * Lex Hester - hollandsk politistikker med stærke venstrefløjs-rødder * Tysk undercoveragent opererede i Danmark under klima- topmødet * Hamburg: Mangeårig aktivist i ’Rote Flora’ afsløret som politiagent
mehr lesen

Mi

09

Aug

2017

Diskurs. Hvad var Sovjetunionen for et samfund? Hvad gik der galt og hvorfor?

Et par gange om året begiver vi os ud i samfundsrelevante teoretiske diskurser.

På baggrund af 100-året for Oktoberrevolutionen sætter vi fokus på Sovjetunionen:

 • Hvad var Sovjetunionen for en samfundsmæssig størrelse:

*kapitalistisk? *statskapitalistisk? *degenereret arbejderstat?  *bureaukratisk kollektivistisk?  *statssocialistisk? * eller ...??   

mehr lesen 0 Kommentare

Sa

24

Jun

2017

Boganmeldelse. Daniel Bensaïd: Et utålmodigt liv

Daniel Bensaïd, Alain Krivine, Paris 1972
Daniel Bensaïd, Alain Krivine, Paris 1972

Daniel Bensaïd (1946-2010) underviste i filosofi på universitetet i Saint-Denis (Paris). Han var hele sit liv igennem venstreradikal aktivist og var bl.a. medgrundlægger af 'Ligue Communiste Révolutionnaire' (LCR).    Hans selvbiografi spænder bredt. Fortællingen begynder med ungdoms-årene i Toulouse, der var præget af det spanske republikanske eksilmiljø. Senere drager han til Paris, hvor han deltager i oprøret maj 1968.  

 • Daniel Bensaïd skildrer ud fra en aktørs perspektiv venstrefløjens udvikling i såvel Frankrig som i Latinamerika og han formår at indfange disse begiven-heders betydning for nutidens politiske situation. 
mehr lesen

Do

25

Mai

2017

Anmeldelse. Pjece om Anarkisme, Syndikalisme & Anarkosyndikalisme

Pjecen forklarer på 40 sider, hvad anarkismen, syndikalismen og anarko-syndikalismen står for.

____________

På en pædagogisk måde formidles der elementære begreber og læseren indføres i den antiautoritære del af  arbejderbevægelsens historie.

 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

10

Mai

2017

G20-topmødet i Hamburg: Venstreradikale strategier & perspektiver

”Oprøret opstår som håb og håbet opstår som oprør”
”Oprøret opstår som håb og håbet opstår som oprør”

Den 7. og 8. juli 2017 sætter G20-topmødet Hamburg på den anden ende.

Hansebyen vil være i belejringstilstand flere dage i træk for at afsikre mødet mellem stats- og regeringschefer fra de 19 største kapitalistiske nationer samt EU og repræsentanter fra div. trans- nationale finansinstitutioner.

De mødes i Hamburg for at koordinere deres politiske praksis, der er bygget på udbytning, undertrykkelse og krig.

G20-topmødet i Hamburg kunne udløse de største protester længe set i Tyskland. Det der er på spil, er ikke kun en spektakulær begivenhed, men forsøget på en ny venstrefløjsoffensiv. 

mehr lesen

Sa

22

Apr

2017

Valg i Frankrig: De etablerede partiers politiske fallit

Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA
Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA

Søndag d. 23. april 2017 afholdes den første runde i det franske præsidentvalg. Valgkampen har været præget af mange korruptionssager, som flere af kandidaterne er involveret i.                            Læs et interview med Olivier Besancenot - aktivist i venstre-fløjspartiet Nouveau Parti Anti- capitaliste (NPA).

 • Update: Den første rundes valgresultat
mehr lesen

Sa

08

Apr

2017

Tidsdoku. Portugal, april 1974: Da revolutionen vendte tilbage til Europa

________________

- en personlig beretning

april 1974 blev det fascistiske diktatur i Portugal væltet.

Længe havde det ulmet i landets befolkning. Da en gruppe venstreorienterede officerer, der var præget af krigen mod befrielsesbevægelserne i Angola, Mozambique og Guinea Bissau, i foråret 1974 gjorde oprør, tændte de en lunte, der blev til en vulkan i udbrud.      

 • Venstrefløjens forskellige grupperinger under revolutionen
mehr lesen

Mi

07

Dez

2016

”Projekt A” - en filmrejse til anarkistiske projekter i Europa.

I anledning af, at filmen 'Projekt A' vises i Vester Vov Vov, den 7. december 2016,  genopslå vi et interview med regissøren Moritz Springer. 

______________

'Projekt A' var blandt andet på besøg hos "Internationale Anarchistische Treffen" med ca. 4.000 deltagere i Schweiz, og aflagde desuden visit hos anti-atom-aktivisten Hanna Poddig, den anarko syndikalistiske fagforening "Confederación General del Trabajo" i Barcelona, "Parko Narvarinou" i Athen og "Kartoffelkombinat" i München, som driver solidarisk landbrug.

 • Ved 'Münchner Filmfest 2015' vandt 'Projekt A' publikumsprisen. Siden starten af februar 2016 har en lang række biografer rundt om i Europa vist filmen.
mehr lesen

Mi

12

Okt

2016

USA: Interview med Green Party’s præsidentkandidat Jill Stein

I et interview fortæller Jill  Stein  hvad hun vil gøre, hvis hun mod alle odds bliver valgt til præsident den 8. november 2016.

Nøgletemaer er bl.a. immigration, udenrigspolitik, indførelse af en landsdækkende mindsteløn, klimapolitik, ... 

mehr lesen

Mi

28

Sep

2016

”Borgerrettigheder bliver systematisk tilsidesat af det industrielle fængselskompleks i USA”

Tirsdag, den 1. november 2016 vælger en del af USA's befolkning ny præsident. I den anledning bringer vi nogle artikler, der ud fra forskellige vinkler beskriver situationen i landet.

Vi lægger ud med et interview af den kendte afro-amerikanske  "Black Woman Revolutionary" Angela Davis.

 ____________________

Verdenskendt blev hun som politisk fange i starten af 1970’erne i USA. Hun er en radikal kritiker af det fængselsindustrielle kompleks i USA og har offentliggjort en række kritiske analyser af de forskellige undertrykkelsesformer langs race, class og gender.

 

mehr lesen

Di

20

Sep

2016

Marx reebooted – en samtale med Eric Hobsbawm

 

Den kendte marxistiske historiker Eric Hobsbawm (1917-2012), forklarer i en samtale med den italienske forfatter Marcello Musto grunden til Karl Marx’s aktuelle betydning.  

 

PS. Et par bemærkninger om Marx’ hovedværk ”Das Kapital”

mehr lesen

Mo

04

Jul

2016

”Vores anarkistiske sommercamp er en slags platform for bevægelsen”

Interview med en aktivist fra den årlige ”Anarchistische Sommercamp” i Østrig.

_________________________

Her fortæller han bl.a. om højrepopulismens dominans i Wiens arbejderkvarterer, om den statslige kriminaliseringsbølge i kølvandet af succesrige venstrefløjskampagner og om den lille men mobiliseringsduelige revolutionære venstrefløj i Alperepublikken...

 • " I de seneste år har der været nogle opsigtsvækkende retsprocesser rettet mod venstrefløjen. Oftest som en statslig ”reaktion” mod en forholdsvis vel- lykket kampagne udgående fra den radikale venstrefløj ..."
mehr lesen

Mo

27

Jun

2016

Spanien: Venstrefløjsalliancen ’Unidos Podemos’ fik et skuffende valg

Skønt meningsmålinger havde forudsagt det, så lykkedes det ikke for venstrefløjsalliancen ’Unidos  Podemos’ (’Sammen kan vi’ ) at fortrænge det social- demokratiske PSOE  fra anden pladsen som andet største parti i landet.

Unidos Podemos fik ved søndagens valg 21,1 procent af stemmerne og 71 mandater – hvilket gør dem til tredjestørste parti i Spanien. PSOE fik 22,69 procent af stemmerne og 85 mandater. Det er det dårligste valg nogensinde for spanske socialdemokrati. 

mehr lesen

Mo

13

Jun

2016

Paris: ”Den nye storm på Bastillen!” – anno 2016

"Paris debout, souleve toi“  (Paris rejs dig – stå op/gør oprør)

Mobiliseringen imod Hollande-regeringens nye arbejdslov (”Loi Travail”) når den 14. juni 2016 et nyt højdepunkt. Denne dag vil  sociale bevægelser, venstrefløjen og fagforeninger i fællesskab gennemføre en central stordemo i Paris, der ledsages af strejker og virksomhedsblokader over hele landet. Der forventes hundredetusinder af vrede protesterende i Paris’s gader. Nogle medier omtaler det folkelige oprør som ”Den nye storm på Bastillen”.

* Internationalt demo-opråb * Tips til Paris-rejsende fra Skandinavien  

 • UPDATE. Indtryk fra demoen den 14. juni 2016 – se under ’KORTE INFOS’ 
mehr lesen

Sa

04

Jun

2016

Frankrig: ”Lad os være uregerlige!”

De landsdækkende protester mod den nye arbejdslov har efterhånden radikaliseret sig til modstand mod det kapitalistiske system som sådan.

I de første uger af konflikten satte statsapparatet og mainstream- medierne mange ressourcer ind på at skabe et fjendebillede i form af det venstreradikale oprørsmiljø, der blev stigmatiseret som ’les ”Casseurs” / bøller’. Først og fremmest for at skræmme hovedparten af lønarbejderne fra at deltage i demonstrationerne. Dette forsøg mislykkedes. Nu er hovedfjenden udskiftet med de strejkende arbejdere.

 • Mens bevægelsen vokser og radikaliserer sig som helhed, er der første spæde tegn på, at fagforeningsledelsen fra landets største fagforening CGT er villig til at indlede forhandlinger med den stærkt pressede Hollande-regering, selvom regeringen fortsat afviser de hidtidigt opstillede betingelser...
mehr lesen

Do

12

Mai

2016

Valg i Spanien: Ny venstrefløjsalliance spås over 25 procent af stemmerne

Pablo Iglesias (Podemos) og Alberto Garzón (IU)
Pablo Iglesias (Podemos) og Alberto Garzón (IU)

Den 26. juni 2016 er der udskrevet  parlamentsvalg i Spanien.

I et forsøg på at styrke venstrefløjen har bevægelsespartiet Podemos ("Vi kan") og venstrefløjsalliancen Izquierda Unida - IU (Det forenede Venstre) dannet en fælles liste.

Den nye valgalliance kan ifølge aktuelle meningsmålinger blive den anden stærkeste kraft i det spanske parlament.  

mehr lesen

Mi

20

Apr

2016

Repressionsbølge mod autonome projekter i flere tyske byer

Politiets ransagninger af en hel række autonome venstrefløjs-projekter varsler en ny bølge af repression mod det venstre- radikale miljø i Tyskland.

Angrebene på fristederne sker i for- længelse af gentrificeringen, som betyder at bykernerne omformes til rigfolkskvarterer, hvor megadyre ejerlejligheder, forbrug og indkøbs- zoner har første prioritet.

 • Den 30. april mobiliserer venstreradikale miljøer til en overregional demonstration i Hamburg, til forsvar for de selvforvaltede frirum. 
mehr lesen

Mo

15

Feb

2016

De sociale bevægelsers forår – initiativer på europæisk plan

De fleste regeringer indenfor EU har fuldført en højredrejning på bekostning af flygtninge og formået at opsplitte befolkningen i indfødte og fremmede.

I kølvandet heraf gennemføres drastiske de-reguleringer og en omfattende spare- politik i den sociale sektor. Samtidig med at sikkerheds – og overvågningsapparatet  udbygges for at forebygge udviklingen af sociale protester fra neden.

For at komme ud af den aktuelle defensiv som den europæiske venstrefløj, med undtagelse af Spanien, befinder sig i, er der sat en masse europæiske initiativer i gang.

Et overblik over nogle europæiske initiativer i 2016:

 • * Ums Ganze! – ”Keep moving“ * Europæisk initiativ: ”Aktionsdag imod Fæstningen EUropa” * ‘Blockupy- Rådslagning’ i Berlin * “Democracy in Europe Movement 2025“ i Berlin * Plan B for Europe: Konference i Madrid * Transnational strejke “24-timer uden os!“ * “Austerexit” – europæisk konference for den sociale og politiske modstand * Alter Summit * Stop Austerity * Den Europæiske Kommune  
mehr lesen 1 Kommentare

Di

22

Dez

2015

Valget i Spanien: Venstrefløjspartiet Podemos tredje stærkeste kraft

De sociale bevægelsers parti Podemos (”Vi kan”) fik ved gårsdagens valg omkring 20,6 procent af stemmerne, svarende til 69 af de ialt 350 parlamentspladser. Podemos’s talsmand, den 37- årige Pablo Iglesias, udtalte : ”...valgresultaterne har efter flere årtier afsluttet to-parti-systemet i Spanien. Idag blev et nyt Spanien født”. Podemos’s succes i Spanien er først og fremmest resultat af den udbredte sociale modstand mod nedskæringer og fattigdom samt den post-frankistiske politiske elites korruption.

mehr lesen 0 Kommentare

So

01

Nov

2015

Spanien: 'PODEMOS' - basisdemokrati i praksis

Den 20.december 2015 er der parlamentsvalg i Spanien. Det nye venstreorienterede bevægelsesparti ”Podemos” (”Vi kan”) stormer frem i de spanske meningsmålinger. Podemos har en reel chance for at kunne afløse den konservative regering under ministerpræsident Mariano Rajoy, som siden 2011 har ført en benhård borgerlig krisepolitik.

 • Hvad står PODEMOS for og hvordan er forholdet til de sociale bevægelser?
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

28

Aug

2015

For 25 år siden: Anarkiets korte sommer i DDR

Beboerfest i Østberlins Mainzerstrasse i 1990
Beboerfest i Østberlins Mainzerstrasse i 1990

Det er nu 25 år siden, at det tidligere DDR blev indlemmet i den vesttyske forbundsrepublik, BRD.

Snart vil de vestlige medier flyde over i begejstringen for markedsdiktaturets triumftog i disse år. Vi vil fortælle et par andre historier fra tiden omkring murens fald.

________________

I et interview fortæller en tidligere bz’er som var medlem af bz-rådet om de vilde dage i Østberlin og de efterfølgende hårde konfrontationer med den vesttyske statsmagt.

mehr lesen

Fr

21

Aug

2015

Oppositionen i 'Syriza': ”Partiet har lavet sin egen fælde“

Vedvarende protester mod EU-institutionernes sparepolitik
Vedvarende protester mod EU-institutionernes sparepolitik

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, trak sig torsdag, den 20. august 2015 sig fra sin post. Der afholdes sandsynligvis nyvalg d. 20. september 2015.

Dagen efter er splittelsen i Syriza blevet realitet. Et stærkt mindretal i partiet har dannet et nyt venstre-  fløjsparti: ”Folke Enhed” (Laïkí Enótita). 

I et interview fastholder parlamentsmedlemmet Kostas Isychos, at der findes alternativer til EUs asociale spareprogram. Kostas er aktiv i fraktionen ”Venstreplatform” , der nu har forladt Syriza. 

mehr lesen 0 Kommentare

Di

30

Jun

2015

Tysklands brogede venstrefløj – et interview

_________

Interview med Stefan, - en tysk socialist fra Schlesvig - Holstein, som i nogle år har boet i Danmark.

 

 • ” Man kan konstatere, at der sker noget lokalt i de sociale bevægelser. F.eks. i forhold til antiracistiske aktiviteter, til mobiliseringer imod hus-lejestigninger, og p.t. nu også på strejkefonten. Men disse aktiviteter er for det meste lokalt begrænsede. Desuden kan mange aktivister ikke se, hvorfor de skulle organisere sig i et parti....” 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

13

Mai

2015

”Jeg kalder denne nye samfundskritiske generation ’den fritænkende venstrefløj’...”

INTERVIEW med den amerikanske marxist David Harvey

______________

”... Merværdi produceres idag f.eks. i   Bangladesh, mens profitterne realiseres i Walmart stormagasin eller i Apple Store i USA eller i Europa. 

Kapitalismen gemmer en stor del af sin produktion væk, så vi ikke konfronteres direkte med de elendige arbejdsbetingelser i produktionen og de ekstremt lave lønninger. Koncernerne placerer produktionen i fjerntliggende lande og præsenterer os i vores del af verden for forholdsvis billige produkter.

 • Men det gør os ikke til vindere! Nej, ganske vist holder man sig en anelse tilbage med løndumping hos os. Men det indhentes nemt igen, med kreditkort- og telefonkontrakter, med stigende forsikringsomkostninger og stigende huslejer...”
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

08

Apr

2015

Spanien: Repression mod anarkister

Den 30. marts 2015 slog politiet til i Madrid, Barcelona, Palencia og Granada. 

13 aktivister blev arresteret og anklaget for at tilhøre en ”kriminel organisation med terroristiske hensigter”. Kort efter foretog politiet en række raids mod seks sociale centre og elleve private boliger.

I den forbindelse blev yderligere 14 aktivister arresteret – anklaget for modstand mod "embedsmænd i funktion".

 • Anarkosyndikalisterne i CNT- AIT i Madrid påpegede, at repressionsbølgen udelukkende har til formål at kriminalisere den anarkistiske bevægelse. 
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

28

Mär

2015

Tyskland: G7 topmøde 2015 vil møde massiv modstand

Den 7. og 8. juni 2015 mødes repræsentanter fra ”7 lande - gruppen” (G7) på slot Elmau i de bayriske alper.

Her vil stats- og regerings-ledere fra Tyskland, USA, Japan, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada diskutere udenrigspolitiske temaer, verdensøkonomien, klima og ”udviklingen” i det hele taget.

Forskellige antikapitalistiske og samfundskritiske grupper og alliancer vil under topmødet på mangfoldig vis synliggøre modstanden mod G-7 landenes politik og pege på samfundsmæssige alternativer.

 • Opstarten på protesterne finder allerede sted, når G-7 landenes udenrigs-ministre den 14. og 15. april 2015 mødes i den nordtyske handelsby Lübeck. Aktionsalliancen ”Stop G7 Lübeck” vil sørge for en varm velkomst. 
mehr lesen 8 Kommentare

Di

10

Mär

2015

Rasmea Odeh, mangeårig palæstinensisk aktivist anholdt i USA

Protestmanifestation med Rasmea Odeh i forgrunden
Protestmanifestation med Rasmea Odeh i forgrunden

Rasmea Odeh (67 år) er en palæstinensisk aktivist, som har været del af ”Arab American Action Network” i Chicago siden 2004. 

Hun har blandt andet været med til at etablere ”The Arab Women’s Committee”, som har hjulpet hundredevis af kvindelige immigranter i USA.

Den 22. oktober 2013 blev Rasmea anholdt og anklaget for at have afgivet falske informationer til immigrationsmyndighederne i USA for 20 år siden. Anklageren hæftede sig især ved, at hun dengang angiveligt har svaret ”nej” til spørgsmålet, om hun nogensinde har været arresteret eller er blevet idømt en dom...

 • Angela Davis på Kvindernes Internationale Kampdag: "Løslad Rasmea Odeh!" 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

25

Feb

2015

Hvordan står det til med venstrefløjen i Tyskland?

"Ums Ganze" - alliancen
"Ums Ganze" - alliancen

I lang tid har antifascistiske organiseringer og anti-atom-kraftkampagner samt forsvar        af fristeder dækket over den generelle tilbagegang for den revolutionære og autonome venstrefløj i Tyskland.

I de seneste år er der opstået nogle venstreradikale alliancer. Med hvert sit udgangspunkt forsøger de at udvikle en antikapitalistisk praksis, der når ud til bredere dele af befolkningen.

 • Et oplæg af en aktivist fra autonom infoservice, ifm. Internationalt Forum's anti-imperialistiske møderække, d. 20. februar 2015.
mehr lesen 0 Kommentare

Di

10

Feb

2015

Blockupy Frankfurt: "Vi crasher festen!"

OPRÅB – 18. marts 2015: Internationale aktioner mod Den Europæiske Centralbanks åbningsgalla

" Den 18. marts 2015 har Den Europæiske Centralbank tænkt sig at åbne sit nye hovedkvarter i Frankfurt am Main.

1,3 milliarder euro er blevet brugt på den 185 meter høje fæstnings- lignende bygning, der er omringet af hegn og en vaskeægte voldgrav. Denne arkitektur, der emmer af magt, er et perfekt symbol på afstanden mellem EU’s politiske og finansielle elite og Unionens befolkninger. 

 • Medarbejderne og kontorerne er allerede begyndt at rykke over i den nye bygning, og gallaåbningen – med adskillige europæiske statsledere og den europæiske finanstop på gæstelisten – er nu blevet annonceret til onsdag den 18. marts... "
mehr lesen 0 Kommentare

Do

25

Dez

2014

Anmeldelse: Ny roman om revolution og kontrarevolution i Spanien

Anarko-syndikalistiske militsfolk i Barcelona
Anarko-syndikalistiske militsfolk i Barcelona

Den revolutionære forfatter Andreas Bülow har skrevet en spændende og bevægende roman om 30’ernes Spanien:  ”Midnat i århundredet”. Romanen tager udgangspunkt i to unge danske trotskisters spontane rejse til Spanien, hvor de deltager i modstanden mod generalissimo Francos militære kup mod den folkevalgte republik.

I modsætning til de allerfleste bøger om Den Spanske Borgerkrig, der er udkommet på dansk, så giver Andreas Bülows roman et kvalificeret indblik i de dramatiske konflikter indenfor den antifascistiske lejr. Konflikter der var af afgørende betydning for, at fascisterne sejrede.

 • Ekstra: Facts om konflikterne i den antifascistiske lejr under borgerkrigen
mehr lesen 0 Kommentare

Di

16

Dez

2014

Berlin: 'Pappsatt' - et aktivistisk projekt, der forener sociale bevægelser med aktionskunst.

Samtale med kunst - og aktionskollektivet “Pappsatt”.

Berlin er ligesom de fleste europæiske storbyer ramt af gentrificeringsbølgen. Gamle huse opkøbes og moderniseres, hvorefter de sælges eller udlejes til pengestærke folk.

Imens de oprindelige beboere i kvartererne må søge til byens randområder. Til de endeløse rækker af triste højhuskomplekser med relativ billig husleje.

 • I bydelene Friedrichshain og Kreuzberg er modstanden mod gentrificeringen præget af en mangeårig og ihærdig mobilisering. En af drivkræfterne i bydelen er kunst – og aktionskollektivet ”Pappsatt”
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

31

Mär

2014

Alexis Tsipras: ”Vi har brug for aktiv deltagelse og mobilisering – hver eneste dag”

INTERVIEW med Alexis Tsipras, formand for det græske venstresocialistiske parti  Syriza.

____________________

Som noget enestående i hele Europa står et græsk parti med en antikapitalistisk profil til at vinde valget til EU-parlamentet den 25. maj i år.

I interviewet fortæller den 39-årige revolutionære socialist om Syrizas muligheder, om sammenslutningsprocessen på den notorisk opsplittede græske venstrefløj og det ambivalente forhold til EU.

mehr lesen

Do

20

Mär

2014

Ukraine: ”Venstrefløjen har ikke mere end 1.000 aktivister ...”

Anarkosyndikalistisk Føderation i Ukraine (Saporoshje)
Anarkosyndikalistisk Føderation i Ukraine (Saporoshje)

Interview med sociologen Volodimyr Ischtschenko om venstrefløjens fremtid i Ukraine.

Venstrefløjen er et meget lille mindretal i Ukraine. Vi har ikke mere end 1.000 aktivister i hele landet. Venstrefløjen i Ukraine er desuden meget mangfoldig.  Sidste år kom det til udtryk i tre forskellige venstreorienterede 1. maj demonstrationer i Kiev ....” 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

19

Feb

2014

Berlin: Ken Loach plæderer for revolutionær samling i Europa

Sidste fredag trak den legendariske filminstruktør og aktivist Ken Loach fulde huse, da han holdt oplæg i Haus der Demokratie i Greifswalder Strasse, Berlin.

Temaet var: ”Hvordan kan den radikale venstrefløj positionere og organisere sig i den aktuelle krise i Europa?”

Dagen efter afholdt nogle forskellige venstrefløjs- grupper en kongres for dannelse af en revolutionær samling under navnet ”Neue Antikapitalistische Organisation” (NAO). Forud er der gået næsten tre år med diskussioner og fælles aktiviteter.

mehr lesen 0 Kommentare

So

12

Jan

2014

Rådsdemokrati på mexicansk

”Den zapatistiske hær for national befrielse”(EZLN), zapatisterne, er forblevet tro mod deres basis- demokratiske, libertære koncept.

Deres karismatiske talsmand sub- comandante Marcos har trukket sig mere og mere tilbage fra offentligheden, mens mediernes fokus er rettet ind på de indigene regioners bestræbelser på at fortsætte opbygningen af deres autonomi.

Zapatisterne er i flere omgange blevet erklæret for en død bevægelse. Men       de overrasker igen og igen verdensoffentligheden: Således marcherede i december 2012 -  i anledning af at deres Maya-forfædre angiveligt har forudsagt verdens ende på dette tidspunkt - 40.000 maskerede zapatistas tavse gennem de seks byer i Chiapas, som de indtog under den zapatistiske opstand i januar 1994.

 • Har zapatisterne maskeret sig i 1994 for endeligt at blive set, så marcherede de nu tavse for at skaffe sig gehør...
mehr lesen 0 Kommentare

Di

03

Dez

2013

Madrid: Politirazzia mod aktivister fra sociale bevægelser

Den 21. november gennemførte politienheder en stort anlagt razzia mod boliger tilhørende en række kendte aktivister fra Madrids sociale bevægelser.

Ifølge dagbladet El Pais begrundede politiets pressetalskvinde razziaen og de efterfølgende anholdelser af 30 aktivister med, at de anholdte angive- ligt havde deltaget i forstyrrelsen af et mindemøde for den afdøde fascistiske diktator Francisco Franco.

Dagen efter razziaen, fremlagde den konservative regering under Mariano Rajoy skærpede love, der skal inddæmme de mange sociale protester i landet...

mehr lesen 0 Kommentare

Do

26

Sep

2013

Weather underground – byguerillaens historie i USA (2.del)

Bernadine Dohrn, medlem af WeatherUnderground
Bernadine Dohrn, medlem af WeatherUnderground

For Weather Underground’ s medlemmer var revolutionen ensbetydende med en kamp   til støtte for de antikoloniale og anti-imperialistiske bevæg- elser i Afrika, Asien, Latin- amerika og Mellemøsten.

Målet var at vælte regeringen i USA og erstatte den med en socialistisk regering, der var på disse revolutionære bevægel- sers side.

Da Weather Underground så, at demonstrationer og happenings stadig oftere blev mødt med repression, omfattende kriminalisering og selektive henrettelser, gik mange af deres aktivister i undergrunden for at starte den væbnede kamp.

 • Her er anden del af Weather Undergrounds historie.
mehr lesen

Di

17

Sep

2013

Tysk valg 2013: Venstrefløjspartiet “Die Linke“ på koalitionskurs

Mens især den østtyske fløj af venstrefløjspartiet ”Die Linke” nu åbent appellerer til Social- demokratiet (SPD) og De Grønne om et samarbejde i tilfælde af et samlet flertal ved valget søndag den 22. sept., så er partiets vestlige mere radikale del yderst skeptisk overfor initiativet.

Både Socialdemokratiet og partiet De Grønne afviser dog et samarbejde, der inkluderer Die Linke. Mest på grund af partiets ”venstre-ekstremistiske” vesttyske fløj.

Politiets efterretningstjeneste (Verfassungsschutz) betegner i en fortrolig 48 siders rapport nogle af  Die Linke’s  parti-interne strømninger som ”ekstremistiske, statsfjendtlige sammenslutninger”, deriblandt 25 af partiets parlamentarikere.

mehr lesen 1 Kommentare

Mo

19

Aug

2013

Interview: Venstrefløjsmodstand mod Assad-regimet

- Hvordan forholder den syriske venstrefløj sig til Assad-regimet?

___________________

Ghayath Naissé fra den syriske organisation ”Revolutionære Venstre”, fortæller i interviewet om den syriske venstrefløjs historie, dens forskellige strømninger og holdninger til Assad-regimet.

Venstrefløjen har ingen politisk hegemoni i folkebevægelsen i Syrien – men det har andre politiske kræfter heller ikke. Relativt godt forankret er de venstreorienterede grupper og organisationer blandt studenter og akademikere samt i de fattige by- kvarterer ...

mehr lesen

Mo

05

Aug

2013

'Weather Underground' – militant modstand i USA

Nu har en ny film ”The Company You Keep” om den legendariske anti-imperialistiske byguerilla ”Weather Underground” nået biograferne i Europa.

Producent og hovedskuespiller er Robert Redford, som selv har deltaget i 1968-revolten i USA. Filmen tager udgangspunkt i en fiktiv aktion fra gruppen og udvikler sig hen ad vejen til en triviel og sentimental kitschfilm...

 • Hvem var ”Weather Underground” i virkeligheden? Hvordan opstod de og hvad var deres mål? 
 • Her er deres historie: 1. Del - Fra radikale protester til militant modstand.
mehr lesen

Di

25

Jun

2013

DIREKTE AKTION – på tryk!

__________

Anmeldelse

Et nyt revolutionært, antiautoritært tidsskrift, trykt på papir – det er efterhånden blevet en sjældenhed.

Ikke desto mindre har Libertære Socialister (LS) formået at realisere det. ”Direkte Aktion” hedder det nye blad. Med den titel skriver de sig unægtelig ind i en lang anarkistisk kamptradition.

For nyligt udkom det tredje nummer af LS’s ”Direkte Aktion”: Korte og letlæselige artikler, godt illustreret i et praktisk format. En lille indvending er dog: Skrift- typen burde være lidt større...

mehr lesen

Mi

15

Mai

2013

Spaniens ’Indignados’ på gaden igen

’Indignados’ demonstrerer i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicien
’Indignados’ demonstrerer i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicien

Under sloganet ”Fra forargelse til oprør” gik titusinder af ’Indignados’  ('De oprørte') på gaden sidste weekend for at manifestere, at det nu er to år siden Movimiento 15-M markerede sig som politisk bevæg- else for første gang.

Bevægelsen er rettet mod politisk umyndiggørelse, korruption og casinokapitalismens hærgen. Den er organiseret i sociale netværk, hvis vigtigste kraft er ”Democracia Real Ya!” ( Ægte demokrati NU!) 

mehr lesen 0 Kommentare

Do

02

Mai

2013

1.maj - demonstrationer i billeder

Her fortoner overpamperen Frank Jensens tale sig bag røgskyer
Her fortoner overpamperen Frank Jensens tale sig bag røgskyer

København og Århus:

Synlige og højlydte protester mod den politiske elite

I Fælledparken i København blev overborgmester Frank Jensen overdøvet og opgav i en periode at tale.

I Århus skete det samme for den neoliberale socialdemokratiske statsminister Helle Thorning. Det meste af hendes tale brugte hun på at angribe – Enhedslisten ...

 

 • Billeder fra 1. maj - demonstrationer i Berlin, Istanbul, Spanien, Italien, Grækenland, Georgien, Bangladesh, Indonesien, Mexico, Israel, ....
mehr lesen 3 Kommentare

Di

12

Mär

2013

” Det græske folk kan ikke vente på én, der kommer og redder dem ”

I Grækenland har der igen været general- strejke fornyligt. Effekt = 0. Nu kræver mange grækere, at fagforbundene tager mere radikale skridt, som går ud over de sædvanlige tidsbegrænsede strejke- ritualer.

I øjeblikkets stemningsbarometer svarer den radikale venstrefløjs politiske udspil langt bedre til mange grækeres ønsker om grundlæggende forandringer.

Således kræver venstrefløjsalliancen Syriza, at regeringen øjeblikkeligt træder tilbage - og de opfordrer grækerne til at tage aktivt hånd om deres skæbne. Formanden for Syriza sagde forleden i græsk TV, at ” det græske folk ikke kan vente på en, der kommer og redder dem”, - og opfordrede til øget selvorganisering og modstand fra neden.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

28

Feb

2013

INTERVIEW med aktivister fra Ægyptens black bloc

I Ægypten vokser de anarkistiske miljøer i takt med den voksende desillusion over revolutionen, der startede imod diktatoren Mubarak for to år siden.

I dag møder demonstranter de samme brutale sikkerhedsstyrker og det samme politi, nu bare under islamisk herredømme. Som en aktivist udtalte: “Vi er stadig regeret af uhyrer”.

 • "Vi vil ikke gå det mindste skridt tilbage ift. landvindingerne af den 25. januar 2011. Vi har gjort op med samtlige indskrænkninger af organisations – og ytringsfriheden og gør modstand mod alle repressionstiltag."
mehr lesen

Mi

13

Feb

2013

“Den revolutionære proces i Tunesien er ikke afsluttet”

INTERVIEW med Omeya Seddik, aktiv i NGO’en Al-Muqaddima  

_______________

“ Hovedårsagen til befolkningens oprør er og forbliver de sociale forhold. Generalstrejken sidste fredag var en advarsel til de traditionelle politiske eliter.”

 • I interviewet fortæller Omeya Seddik om baggrunden for og konsekvens- erne af mordet på Chokri Belaïd, en af landets mest populære venstre- fløjspolitikere. 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

06

Feb

2013

Da filosoffen Jean-Paul Sartre besøgte RAF-medlemmet Andreas Baader

Paris: Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir uddeler det forbudte mao-spontaneistiske blade "La cause du peuple"
Paris: Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir uddeler det forbudte mao-spontaneistiske blade "La cause du peuple"

Den 4. december 1974 drog den 69-årige filosof Jean-Paul Sartre til højsikkerhedsfængslet Stammheim ved Stuttgart for at besøge den fængslede Andreas Baader, der var en af grundlæggerne af byguerillagruppen Rote Armee Fraktion –RAF.

______________

PROTOKOL. Det tyske forbundskriminalpoliti (LKA) har nu frigivet protokollerne fra dette legendariske møde mellem eksistentialismens mest berømte repræsentant og en fængslet aktivist fra den tyske 68-generations mest militante fløj.

mehr lesen

Mi

23

Jan

2013

Italien: Folkelig selvorganisering imod krisen

Ligesom i de fleste europæiske lande lever et stadigt voksende antal mennesker i alle aldre under prekære forhold i Italien.

Sidste år blev alene i Rom omkring 2250 familier smidt ud af deres bolig.

Stadig flere folk i alle aldre slutter sig sammen og bz’er i koordinerede direkte aktioner tomme bygninger.

I forbindelse med en strejkeaktion i december 2012, initieret af basisfagforeningen FIOM, bz’atte fagforeningsfolk sammen med studerende og bz-kollektiver flere tomme husblokke i Rom og skabte boliger til 3000 personer, deriblandt 800 familier.

mehr lesen 0 Kommentare

So

16

Dez

2012

Sverige: Forstædernes unge organiserer sig som ”Black Panthers”

I Göteborgs forstad Biskops- gården har unge, fortrinsvis fra indvandrermiljøet, i starten af 2011 dannet den antiracistiske organisation "Pantrarna”.

Inspireret af den sorte selvfor- svarsbevægelse Black Panther Party i 1960’ernes USA. Lige- som deres forbillede kæmper "Pantrarna” for social retfærdig- hed og selvbestemmelse.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

06

Dez

2012

Statsterror mod sociale bevægelser i Indien

Anti-atomkraft protest i Mumbai
Anti-atomkraft protest i Mumbai

Ifølge indiske aktivister er Indien idag præget af en ikke-proklameret und- tagelsestilstand.

I statens sigtekorn kommer alle, som protesterer mod de statslige investeringsplaner og hastigt bevilgede indust- rielle storprojekter, som regeringen misvisende betegner som ”udviklings- projekter”.  

Protesterende aktivister fra bondebevægelsen, oprørske slumbeboere, arbejdere, fiskere, etc. bliver socialt diskrimineret og fængslet, mens kritiske journalister, læger, kunstnere, videnskabsfolk ofte bliver anklaget med opfundne lovovertrædelser.

 • Som regel bliver samfundskritisk engagement bragt i forbindelse med de landløses væbnede grupper, der opererer i de østlige dele af landet og som Premierminister Manmohan Singh betegner som den ”største trussel for det indiske demokrati”.
mehr lesen 0 Kommentare

Di

27

Nov

2012

Libertære Socialister: ”Vi har brug for en organisering som forbinder de kampe vi har haft ...”

INTERVIEW med to aktivister fra Libertære Socialister

__________

Janus og Martin er aktive i organisationen Libertære Socialister.

I interviewet fortæller de bl.a. om deres politiske udvikling, anarko- syndikalismens centrale udsagn og strategier, forholdet til den parlamentariske venstrefløj og organisationens arbejde.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

23

Nov

2012

Tyskland: Politiets drab på en ung antifascist - et tilbageblik

”Conny er død - Gør vrede og sorg til modstand”
”Conny er død - Gør vrede og sorg til modstand”

For 20 år siden, den 21. november 1992, blev bz-aktivisten Silvio Meier dræbt i Berlin.

Det var en tilfældighed, at Silvio på U-bahnhof Samariter- strasse stødte på en ung nazist, som stak ham ned med en kniv. Det møde blev hans død.

Der er også venstrefløjsaktivister, som er blevet myrdet af politiet i forbindelse med demonstrationer.

 • Her er historien om den 24-årige antifascist Kornelia ”Conny” Wessmann. Hun blev i forbindelse med en antifascistisk demonstration i universitetsbyen Göttingen jaget af civilklædt politi. Ud på en stærkt trafikeret vej, hvor hun blev kørt ned af en bil og dræbt.
mehr lesen 0 Kommentare

Di

30

Okt

2012

En antikapitalistisk ø i Frankrig

I den nordvestlige franske region Bretagne kæmper mere end 200 aktivister og lokale beboere imod planerne om at ødelægge området med byggeriet af en lufthavn og dertil hørende motorveje.

Bønder, autonome aktivister og økofolk har i over fire år levet sammen på det område, der er udpeget til den fremtidige lufthavn. For to uger siden indledte politi og militær rydningen af det største besatte område i Europa. 

 • Siden rydningerne begyndte for to uger siden, er der kommet flere bz-aktivister til området: ”Lufthavnen er kun et symbol, for os drejer det sig om meget mere” , lyder det i en erklæring fra aktivisterne.
mehr lesen 3 Kommentare

Do

27

Sep

2012

Latinamerikas progressive regeringer ved skillevejen

I mange latinamerikanske lande med progressive regeringer vokser protesterne fra sociale og indigene bevægelser.

Det synliggør revner i de eksisterende alliancer mellem de sociale bevægelser og de progressive regeringer.

Regeringernes reformpolitik står for de fleste landes vedkommende ved en skillevej: Enten radikaliserer de sig og åbner op for gennemgribende forandringer eller de tilpasser sig de internationale finansmarkeders diktater.

mehr lesen

So

23

Sep

2012

Tyskland: Retsopgør med 1970´ernes militante modstand

Solidaritetsmanifestation foran retsbygningen i Frankfurt/a.M.
Solidaritetsmanifestation foran retsbygningen i Frankfurt/a.M.

For et år siden, d. 14. september 2011, blev de to revolutionære socialister Sonja S. (79) og Christian G. (71) udleveret fra Frankrig til Tyskland, hvor de straks blev varetægtsfængslet. 

De anklages for at have været medlem af det autonome byguerilla-netværk Revolutionäre Zellen (1) og for at have deltaget i en række militante aktioner, der fandt sted i 1970’erne.

Christian G. blev holdt varetægts- fængslet, selvom han efter et hjerte- stop i 1997 led under alvorlige neurospsykologiske forstyrrelser. Efter flere interventioner fra hans advokaters side blev han midlertidigt skånet for fængsling. Sonja S. har siddet i varetægtsfængsel indtil idag.  

 • Den 21. september 2012 startede retsprocessen mod Sonja og Christian ved domstolen i Frankfurt am Main.
mehr lesen

Mi

19

Sep

2012

Tyrkisk statsterror mod kurderne

Med tåregas og vandkanoner opløste tyrkiske politistyrker mandag d. 17. september 2012 demonstrationer i flere kurdiske byer.

Arrangør bag de fredelige demonstrationer for retten til undervisning i det kurdiske sprog var Partiet for fred og demokrati - BDP. Et socialistisk kurdisk parti som p.t. har 36 repræsentanter i det tyrkiske parlament.

Særlig hårdt gik det til i den kurdiske by Sirnak, hvor politiet brutalt angreb en demonstration, der blev anført af skoleelever.

mehr lesen

Di

18

Sep

2012

Den amerikanske venstrefløj og valget 2012

En kommentar  til valget i USA fra ”Solidarity” - en amerikansk antiracistisk, feministisk og socialistisk organisation.

              ______________________          

” Republikanerne og Demokraterne er indenrigs- politisk stort set enige om en gennemgribende nedskæringspolitik og på det udenrigspolitiske plan går de begge ind for at bruge militær magtudøvelse til at forsvare amerikanske koncerninteresser i andre lande.”


Ekstra: Video-interview med Tariq Ali

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

10

Sep

2012

Philippinernes revolutionære venstrefløj

Venstrefløjen på Philippinnerne er Sydøstasiens socialt bedst forankrede revolutionære bevægelse. Skønt den for længe siden har mistet tidligere tiders politiske indflydelse og ikke længere formår at sætte den politiske dagsorden i landet.

Den vigtigste årsag til at venstrefløjen på Philippinerne er blevet svækket, er den yderst sekteriske kurs, som det philippinske kommunistparti CCP af maoistisk observans, har ført overfor andre venstrefløjsstrømninger.

 • En kort gennemgang af venstrefløjens historie
 •  ”Who is who” på den philippinske venstrefløj
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

25

Jun

2012

Syndikalismens genkomst i Spanien

I de seneste ti år har den spanske anarkosyndikalisme oplevet en overraskende renæssance.

__________________________

Vellykkede strejkeaktioner og kampagner har ført til en tilnærmelse mellem de tre indbyrdes konkurrerende libertære syndikalistiske fagforeninger.

Aktuelt agerer anarkosyndikalisterne i fællesskab med de sociale bevægelser for en ubegrænset generalstrejke imod den konservative regerings neoliberale hærgen.

mehr lesen 3 Kommentare

Fr

15

Jun

2012

Modstand og repression i Grækenland

INTERVIEW med nogle aktivister fra den venstreradikale gruppe Crisis Mirror.

____________________

Du kan blandt andet læse om den græske venstrefløjs sammensætning og indflydelse, om de politiske kræfter der dominerer indenfor politiet og om de politiske fanger.  

                       

                    

mehr lesen 2 Kommentare

Fr

08

Jun

2012

Venstrefløjspartiet ”Die Linke” efter kongressen i Göttingen

DIE LINKEs netop over- ståede partikongres i Göttingen den 2. – 3. juni 2012 var præget af interne stridigheder mellem partiets to hovedstrøm-ninger – den østlige reformfløj og den vestlige fundamentalopposition.

Den truende splittelse blev til sidst undgået og partiet valgte som dobbeltfor- mandsskab to moderate repræsentanter fra de to rivaliserende fløje: Østtyskeren Katja Kipping og vesttyskeren Bernd Riexinger. 

 • I et interview betoner den nyvalgte partiformand og fagforeningsaktivist Bernd Riexinger nødvendigheden af at styrke de udenomsparlamentariske bevægelseskampe. 
mehr lesen 0 Kommentare

So

27

Mai

2012

Arrivederci "Il Manifesto"? Venstrefløjspressens sidste mohikaner

Europas sidste partiuafhængige, venstreradikale dagblad, det italienske Il Manifesto, er efter 41 år ved at smide håndklædet i ringen.  

Den 12. maj 2012 fremsatte Il Manifesto’s redaktion en længe frygtet salut til sine læsere: ”Et hårdt slag har ramt os ....”. Heri meddeles det, at bladets print- udgave højst sandsynligt vil blive indstillet. 

mehr lesen

Fr

18

Mai

2012

"Inside occupy-bevægelsen" - Et interview

INTERVIEW med David Graeber, amerikansk anarkist, forfatter og aktivist i Occupy-bevægelsen

____________________________ 

” Om Occupy er slut? Vi havde to mål: 

For det første at afsløre de eksisterende korrupte regerings- strukturer og gøre opmærksom på, at 1% af befolkningen rent faktisk har den totale kontrol over det politiske system. 

For det andet vil Occupy skabe en ægte demokratisk kultur – uden denne fusion af penge og magt, som finanskapitalen har sat igennem.

Det første mål er nået i vid udstrækning. Der gør ikke noget, når medierne ikke fejrer os sådan som i starten. For at nå det andet mål er det vigtigt, at vi opbygger bredere alliancer... "