Bevægelses - kampe

Fr

08

Dez

2017

”Vi må forblive farlige og konfrontatoriske”

Interview med en aktivist som er del af de systemkritiske venstre-radikale miljøer og som syg er fanget i jobcentersystemet.

Omdrejningspunktet for interviewet er en kritik af Enhedslistens fravalg af beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten efter kommunalvalget i København i november 2017.

” I mange af de fattiggjorte miljøer herskede der et håb, om at der ville ske virkelige forandringer indenfor for-valtningen, hvis Enhedslisten fik beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten. Så aktivistgrupper lagde store kræfter i mobiliseringskampagnen ”De stemmeløse kommer” og stillede op som stemmefiskere til arrangementer omkring Enhedslistens beskæftigelsespolitik ...”  

mehr lesen 0 Kommentare

Do

30

Nov

2017

Tyskland: Kampen om Hambach skoven

 • Interview med en økoaktivist

 I Hambach skoven forsøger omkring 400 aktivister at redde en af de sidste store blandingsskove i Midteuropa.                             En domstol har i sidste øjeblik, den 28. november 2017, udsat den allerede påbegyndte rydning indtil januar 2018, hvor der skal tages stilling til økoaktivisternes indsigelse. Rydningsstoppet gælder dog ikke for økoaktivisternes træhuse og fællescamp ...

 • Billeder af aktivisternes fantasifulde træhuse
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

30

Sep

2017

Spanien: Folkeafstemning om Cataloniens fremtid

”Votarem!” (”Vi vil stemme!”) råber aktivister fra taget af regionalregeringens bygning i Cataloniens hovedstad Barcelona og ruller et banner på engelsk ud:”We want to vote!“ Regeringspolitikerne i Madrid afviser enhver tanke om reformer og vil for enhver pris forhindre folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed. Istedet for dialog sendes Guardia Civil ind i de catalanske rådhuse. De anholder politikere og konfiskerer stemmesedler til den planlagte afstemning den 1. oktober 2017. Derudover har Rajoy-regeringen bebudet, at politienheder vil blokere indgangene til valglokalerne...

 • Aktuel kommentar af Pelle Dragsted fra Enhedslisten, der for tiden er i Barcelona som valgobservatør.

UPDATE – scroll ned til KORTE INFOs på forside

mehr lesen

Di

22

Aug

2017

Indien: Kvinders kamp for plads i det offentlige rum

_______________

Kvindeundertrykkelsen i Indien er stadig massiv. Men der er opbrud igang. Først og fremmest unge kvinder i storbyerne tilkæmper sig synlighed og plads i det offentlige rum.

 • En reportage
mehr lesen

So

13

Aug

2017

Hvem var den basisdemokratiske opposition i DDR? – et interview

Venstreradikal, autonom blok i en kæmpe oppositionel demo i DDR, Østberlin 1989
Venstreradikal, autonom blok i en kæmpe oppositionel demo i DDR, Østberlin 1989

Den 12. og 13. august 1961 blev muren i DDR (Deutsche Demokratische Republik) bygget. En spærring af beton, pigtråd og elektrisk hegn  som holdt DDRs befolkning fra at kunne færdes frit efter eget ønske.      Muren faldt den 9. november 1989 og med den stats – og partibureaukratiet. 

 • I dagens anledning genoptrykker vi et interview med en østtysk venstreradikal, der deltog i folkeopstandens progressive fløj. 
mehr lesen 0 Kommentare

Di

11

Jul

2017

Politiets amokløb under G20-topmødet i Hamburg

En kommentar fra to aktivister, der deltog i den venstreradikale, autonome ”Welcome to Hell" demo

       _______________

* Danske medier gav den hele armen - og dele af venstrefløjen trak i samme retning.

* ”Welcome to Hell" demo – hvad skete der? 

 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

28

Jun

2017

G20 topmøde i Hamburg: ”'Welcome to Hell–demoen' bliver den største sorte blok nogensinde i Europa ...”

INTERVIEW med 2 ældre autonome om anti-G20 demoen i Hamburg den 6. juli 2017.

- Peter har siden 1977 boet i by-delen Schanzenviertel i Hamburg - Andreas er advokat for aktivistcenteret ”Rote Flora” i byen. De repræsenterer den autonome ”Welcome to hell“ – mobilisering.

mehr lesen

Sa

03

Jun

2017

Topmødemodstand – et tilbageblik

Den 7. og 8. juli 2017 sætter G20-topmødet byen Hamburg på den anden ende.

Mobiliseringerne mod de imperiale topmøder – det nærmeste man kan komme en slags prokapitalistisk verdensregering - har altid været et spejlbillede af venstrefløjens sammen- hængskraft, dens op – og nedture.

Vi vil i det følgende formidle et indtryk og give bedre forståelse for de historiske erfaringer med forløbene og deres følgevirkninger for de kræfter, der stod bag modstanden. Samt de skiftende alliancer mellem den reformorienterede og udenomsparlamentariske venstrefløj. Artiklen baserer delvist på konkrete og personlige erfaringer.

 • Fællestræk for topmødemodstanden - en kritisk reflektion
mehr lesen

Fr

05

Mai

2017

Zapatisterne holder konference: ”Kapitalens mure – venstrefløjens brudflader”

Den 11. – 17. april 2017 holdt zapatisterne konference i byen San Cristóbal i den sydøstlige mexicanske provins Chiapas. Konferencen var del af den igang-værende kampagne “Faced with the walls of capital: resistance, rebellion, solidarity and support for below and to the left”.                                       Tema var bl.a. kritikken af venstre-fløjens parlamentsfiksering og dens ageren indenfor systemets rammer.

mehr lesen

Di

25

Apr

2017

Global klassekamp fra neden – en venstreradikal analyse

I takt med globaliseringen af produktionen har arbejderklassen i de såkaldte ”Newly Industrialized Countries” – Brasilien, Mexico, Tyrkiet, Kina, Malaysia, Indien, Sydafrika, m.fl., fået en strategisk position.

Flere arbejderkampe i disse lande har med kollektive strejke – og blokadeaktioner fra neden opnået bedre arbejdsvilkår og højere lønninger. Udenom de traditionelle og kompromissøgende fagforeningsapparater.

 • Spørgsmålet er så, hvornår og i hvilket omfang strejkekampene ’fra neden’, med afsæt i dele af Latinamerika, Asien og Afrika, også breder sig i EUropa. Og dermed kan blive en central forbundsfælle i de sociale bevægelsers kampe ...
mehr lesen

Sa

08

Apr

2017

Tidsdoku. Portugal, april 1974: Da revolutionen vendte tilbage til Europa

________________

- en personlig beretning

april 1974 blev det fascistiske diktatur i Portugal væltet.

Længe havde det ulmet i landets befolkning. Da en gruppe venstreorienterede officerer, der var præget af krigen mod befrielsesbevægelserne i Angola, Mozambique og Guinea Bissau, i foråret 1974 gjorde oprør, tændte de en lunte, der blev til en vulkan i udbrud.      

 • Venstrefløjens forskellige grupperinger under revolutionen
mehr lesen

Do

06

Apr

2017

Spanien:"Bevægelse mod tvangs-udsættelser" - reform eller revolution?

___________

En aktivist fra det autonome portugisiske kollektiv ”Guilhotina info” var på besøg hos Nabohjælps- organisationen mod tvangsudsættelserPAH (”Plataforma de afectados por la hipoteca”) i Spanien.

mehr lesen

Mo

27

Mär

2017

Hviderusland: Massiv repression mod regeringskritiske protester

Protesterne mod præsident Alexander Lukashenko's regime er de største i 10 år.

Demonstrationerne startede sidste måned og har varet ved indtil i dag. På trods af massive politiindsatser, anholdelser i flæng og lynprocesser. Protesterne blev udløst af et dekret, der skal tvinge arbejdsløse til at betale en skat på omregnet 1100 kroner om året, svarende til en gennemsnitlig månedsindtægt for en lønarbejder.

 • Sidespor: Mange borgere følger for tiden præsident Alexander Lukashenko’s opfordring til at ”udvikle sig og arbejde!”, hvilket oversat til russisk betyder ”tag tøjet af og arbejd”. Som føjelige borgere færdes nu mange derfor uden tøj på arbejds- pladserne og dokumenterer dette på instagram ... 
mehr lesen

Sa

18

Mär

2017

Tidsdoku. Pariserkommunen, der rystede Europas magthavere

Den 18. marts 1871 rejste befolkningen i Paris sig imod den forhadte burgøjserregering og skabte et selvforvaltet bysamfund.

Dette samfundsstyre fra neden blev efter 2½ måned blodigt knust af en fransk-tysk militæralliance. Over 30.000 kommunarder blev myrdet under kampene i maj 1871. Mellem 40.000 – 60.000 kommunarder blev efter  nederlaget idømt fængselsstraf eller blev tvangsforflyttet til de franske kolonier.

- Hvordan fungerede Pariserkommunen, hvad var dens karakteristika og hvilke problemer stod man overfor? 

 • Her er Pariserkommunens historie
mehr lesen

Mo

06

Mär

2017

Berlin: ”Der opstår hele tiden protestbevægelser og folk har for længst fået nok”

BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"
BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"

Interview med Lene, som i foråret 1992 opsagde sin etværelses i København Nordvest og tog til Berlin for at starte livet som bz’er.

Hun fortæller om dagliglivet og de jævnlige konflikter, der udspiller sig mellem stærke boligspekulantlobbyer og en spraglende, uregerlig modstand fra neden.

For et år siden startede hun sit eget ”one-women guide firma”, som for små penge tilbyder Berlin-besøgende vandreture gennem byen med dens dramatiske historie, særegenheder og aktuelle problematikker. 

mehr lesen

Mi

08

Feb

2017

Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner

Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton
Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile, de er den største indigene gruppe i landet. Deres oprindelige stamme- område er i stor udstrækning overtaget af udenlandske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.            I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation.

mehr lesen

So

05

Feb

2017

Wien: Store protester imod højreekstremisternes årlige ”Akademikerball”

Hvert år i starten af februar byder højreekstreme studenter sammen med det højrepopulistiske parti FPÖ op til dans. Det såkaldte ”Akademikerball” finder sted i den tidligere kejserresidens ”Hofburg” i Wiens historiske bydel.                  Ballet er samlingssted for den østrigske højrefløjselite samt deres ligesindede fra hele Europa.

 • Omkring 4000 demonstranter forsøgte i fredags, d. 3. februar, at blokere for højreekstremisternes fest med spontane blokader.
mehr lesen

Do

02

Feb

2017

G20-topmøde i Hamburg: "Det bliver en festival af protester"

Interview med Emily, en anti-G20 aktivist

Med 'G20-Aktionskonferenz' den 3.- 4. december 2016 faldt startskuddet. 600 aktivister mødtes i Hamburg for at forberede protesterne mod G20-topmødet, der i år finder sted i Hamburg den 7.- 8. Juli 2017.

Mobiliseringen og de konkrete forberedelser skal skabe  rammerne for de titusindvis af aktivister fra hele Europa, der kommer til Hamburg i juli for at konfrontere G20-topmødet med et hav af modstands - og solidaritsaktioner.

 • Læs programmet for den næste forberedelseskonference i Hamburg, d. 11. februar 2017.  
mehr lesen

Mo

30

Jan

2017

”Trump har vundet valget – men kampen er først begyndt”

Den amerikanske præsident Donald Trump fik i weekenden sit første nederlag.

En domstol i New York indefrøs lørdag nat foreløbigt Trumps dekret om bl.a. et indrejsestop for  borgere fra syv stater med et overvejende muslimsk flertal. 

Med denne domsafgørelse opnåede borgerretsbevægelserne en første vigtig delsejr i kampen mod Trumps fremstød mod mindretalsrettigheder.

 • Tusinder demonsterede i landets lufthavne for at løslade flere hunderede tilbageholdte såvel flygtninge som rejsende fra muslimske lande. 
mehr lesen

So

22

Jan

2017

’Women’s March’ mod højrepopulisme og sexisme

LGBTQ-demoblok i Washington DC.
LGBTQ-demoblok i Washington DC.

I Washington samledes lørdag d. 21. januar 2017 op mod 750.000 mennesker til ”Women’s March”. Som protest mod den nyvalgte højrepopulist Donald Trump.

Demonstrationen var domineret af paroler mod sexisme, homofobi, racisme og korruption. For kvinders rettigheder og for mindretalsbeskyttelse.

Protesterne i hele USA samlede ifølge amerikanske medier omkring 2,9 millioner mennesker i 50 forbundsstater. På linje med 1970´ernes og 80’ernes antikrigs-demonstrationer var de en af de største folkelige tilkendegivelser i landets historie.

 • Se et lille udpluk af billeder fra de 914 “Sisters Marches” i såvel andre amerikanske byer som på globalt plan.
mehr lesen

Mi

18

Jan

2017

USA: ”Act up! Fight hate! Fight Trump!”

Efter Trumps valgsejr har de sociale bevægelser og den organiserede venstrefløj fået et mærkbart opsving i USA.

I forbindelse med indsættelsen af Donald Trump som USAs 45. præsident den 20. januar 2017, er der planlagt store protester og aktioner over hele USA og i flere lande i verden, herunder Danmark. 

Lørdag, d. 21. januar vil ”Million Women March” indtage Washington DC. Denne  dag vil der være kvindedemonstrationer mod Trump på globalt plan.

mehr lesen

So

15

Jan

2017

Splittelse i den anarko-syndikalistiske Internationale (IWA)

I december 2016 blev tre anarko-syndikalistiske fagforeninger ekskluderet fra ”International Workers' Association” (IWA).

Det drejer sig om: Spaniens Confederación Nacional del Trabajo (CNT), Italiens Unione Sindacale Italiana (USI) og Tysklands Freie Arbeiter und Arbeiterinnen Union’  (FAU). Dermed har IWA sagt farvel til mindst 90 procent af deres organiserede medlemmer.

 • Læs de tyske anarkosyndikalisters forklaring af konflikten
 • Kort intro om anarkosyndikalisternes Internationale
mehr lesen

Sa

12

Nov

2016

Tidsdoku. "Til våben, borgere!"

Et kulturhistorisk strejftog i kaffehusenes betydning for samfundskritiske debatter og revolutionære sammenkomster.

Fra den franske revolution til de russiske eksil-revolutionære i Schweiz og Østrig og over 1968-oprøret til bz-bevægelsen i Berlin, ... 

Den franske revolutionær Camille Desmoulins fra Cordelierklubben gik ind i historien, da han den 12. juli 1789 sprang op på bordet foran Café de Foy - i den ene hånd hans hat i den anden to pistoler - og råbte ud til den store menneskemængde: ”Til våben borgere! Til våben!” . Pladsen foran caféen ved Palais Royal er godt valgt. Kvarteret er et af Paris’ revolutionære højborge...

mehr lesen

Sa

08

Okt

2016

Boganmeldelse: BZ historier og et egotrip

Lad os sige det direkte: Der er mange problematiske og forkerte udsagn i Øvigs bog.

Man kan sagtens læse bogen alligevel, alene fordi de personlige skildringer fra de deltagende bz’ere på sin vis formidler et billede af en broget bevægelse, sådan som den faktisk var:

* Hvor fællesskabsfølelse, selvværd og indbyrdes solidaritet oplevedes side om side med uskønne brudflader og personlige nederlag.

* De mange fotografier illustrerer en fascinerende opbrudsstemning på forskellig vis - vittigt og uhøjtideligt ...

- af nogle autonome

mehr lesen

Di

27

Sep

2016

BZ-bevægelsen for 30 år siden: ”Hvor vi kæmper er der liv!”

I anledning af 30-året for rydningen af det besatte hus Ryesgade 58 på Østerbro – og Peter Øvig Knudsens bog om bz-bevægelsen, der udkommer den 4. oktober, bringer vi brudstykker af bevægelsens overordnede historie. Som vi selv som autonome var aktive deltagere i.

I en efterfølgende artikel vil vi anmelde Peter Øvigs 600 siders bog og supplere og kommentere den med nogle af vores egne historier om denne turbulente tid.   

 • BZ - bevægelsens historie og sociale bevægelseskampe i Danmark
 • Nogle autonome gruppers historie 
mehr lesen

Mo

13

Jun

2016

Paris: ”Den nye storm på Bastillen!” – anno 2016

"Paris debout, souleve toi“  (Paris rejs dig – stå op/gør oprør)

Mobiliseringen imod Hollande-regeringens nye arbejdslov (”Loi Travail”) når den 14. juni 2016 et nyt højdepunkt. Denne dag vil  sociale bevægelser, venstrefløjen og fagforeninger i fællesskab gennemføre en central stordemo i Paris, der ledsages af strejker og virksomhedsblokader over hele landet. Der forventes hundredetusinder af vrede protesterende i Paris’s gader. Nogle medier omtaler det folkelige oprør som ”Den nye storm på Bastillen”.

* Internationalt demo-opråb * Tips til Paris-rejsende fra Skandinavien  

 • UPDATE. Indtryk fra demoen den 14. juni 2016 – se under ’KORTE INFOS’ 
mehr lesen

Sa

04

Jun

2016

Frankrig: ”Lad os være uregerlige!”

De landsdækkende protester mod den nye arbejdslov har efterhånden radikaliseret sig til modstand mod det kapitalistiske system som sådan.

I de første uger af konflikten satte statsapparatet og mainstream- medierne mange ressourcer ind på at skabe et fjendebillede i form af det venstreradikale oprørsmiljø, der blev stigmatiseret som ’les ”Casseurs” / bøller’. Først og fremmest for at skræmme hovedparten af lønarbejderne fra at deltage i demonstrationerne. Dette forsøg mislykkedes. Nu er hovedfjenden udskiftet med de strejkende arbejdere.

 • Mens bevægelsen vokser og radikaliserer sig som helhed, er der første spæde tegn på, at fagforeningsledelsen fra landets største fagforening CGT er villig til at indlede forhandlinger med den stærkt pressede Hollande-regering, selvom regeringen fortsat afviser de hidtidigt opstillede betingelser...
mehr lesen

Di

03

Mai

2016

”Ulydighed en nødvendighed” – interview med to aktivister fra ”Ende Gelände”

Over 1.500 aktivister fra klimabevægelsen ”Ende Gelände” blokerede sidste år brunkulsminen Garzweiler i Ruhrområdet  ved grænsen til Holland. Ca. 300  aktivister fra hele Europa deltog i denne aktion.

Den 13. -16. maj 2016  tager ’Ende Gelände’ til Lausitz nær den tysk-polske grænse. Organisatorerne regner med endnu større international deltagelse end i 2015.

Hvorfor er ”Ende Gelände” et tema for aktivister fra så mange lande? Hvorfor har denne aktion, der i starten var helt lokal, nu fået et internationalt tilsnit ?

 • Det fortæller aktivisterne Juliette Rousseau og Petra Nemcová om i dette interview.  
mehr lesen

Mi

20

Apr

2016

Repressionsbølge mod autonome projekter i flere tyske byer

Politiets ransagninger af en hel række autonome venstrefløjs-projekter varsler en ny bølge af repression mod det venstre- radikale miljø i Tyskland.

Angrebene på fristederne sker i for- længelse af gentrificeringen, som betyder at bykernerne omformes til rigfolkskvarterer, hvor megadyre ejerlejligheder, forbrug og indkøbs- zoner har første prioritet.

 • Den 30. april mobiliserer venstreradikale miljøer til en overregional demonstration i Hamburg, til forsvar for de selvforvaltede frirum. 
mehr lesen

Fr

15

Apr

2016

Oprørerne fra ’Place de la République’

 • En beretning fra en fransk aktivist

Bevægelsen ”Nuit Debout” (Rejs jer om natten), der startede i forlængelse af de store demoer d. 31. marts 2016 mod Hollande – regeringens arbejdsgivervenlige lovinitiativ, har siden da bredt sig til talrige franske byer som Marseille, Nantes og Orléans...

Også i spanske og belgiske byer har ’Nuit Debout’ sat sine spor.

mehr lesen

Mi

06

Apr

2016

Frankrigs venstrefløj atter i offensiven – på gaden

Med Hollande-regeringens nye kapitalvenlige lovinitiativ bristede ethvert håb om, at socialdemokraterne vil indfri deres tidligere valgløfter.

I protest imod de planlagte forringelser har flere hundrede demonstranter siden torsdagens store demoer hver nat holdt Paris’s centrale ’Place de la République' besat. ”Nuit debout” (Rejs jer op om natten ) er sloganet for den spontant opståede bevægelse.

 • Det er ikke uden grund, at magthaverne er nervøse – i 1986, 1994, 1995 og 2006 forhindrede ungdomsrevolter sammen med fagforeninger skiftende regeringers omfangsrige nedskæringsprojekter...
mehr lesen

Do

31

Mär

2016

Hamburg: Beboere i  ’Schanzenviertel’ mobiliserer imod boligspekulanter

Beboerne i Hamburgs kulørte bydel ’Schanzenviertel’ ruster sig til aktion.

De går til modværge mod opsigelsen af ”Schanzenhof”, et stort selvfor- valtet kompleks, der har eksisteret i 26 år og rummer mange forskellige initiativer.

Den nye ejer – en socialdemokratisk  partifunktionær – har pr. 31. marts 2016 opsagt lejemålene. Hans planer: At forpagte Schanzenhof til en designsmart hotelkæde.

 • Update d 1. april 2016. Politistyrker har i går, torsdag den 31. marts 2016, ryddet Schanzenhof
mehr lesen

Di

29

Mär

2016

INTERVIEW med ”Istanbul Feminist Kolektif”: "Kvinder kræver deres liv tilbage"

Rødderne til Istanbul Feminist Kolektif (IFK) går tilbage til de store  feministiske protester og kampagner omkring 1978.

Med tiden har kollektivet udviklet sig til et sted, hvor der diskuteres feministisk politik og organiseres demoer, blandt andet 8. marts (Den internationale kvindekampdag) og 25. november (International kampdag: STOP vold mod kvinder).

 • 2010 igangsatte kollektivet kampagnen "Vi gør oprør mod kvindemord!". 2012 organiserede de store massedemonstrationer for retten til fri abort. 
mehr lesen

Mo

15

Feb

2016

De sociale bevægelsers forår – initiativer på europæisk plan

De fleste regeringer indenfor EU har fuldført en højredrejning på bekostning af flygtninge og formået at opsplitte befolkningen i indfødte og fremmede.

I kølvandet heraf gennemføres drastiske de-reguleringer og en omfattende spare- politik i den sociale sektor. Samtidig med at sikkerheds – og overvågningsapparatet  udbygges for at forebygge udviklingen af sociale protester fra neden.

For at komme ud af den aktuelle defensiv som den europæiske venstrefløj, med undtagelse af Spanien, befinder sig i, er der sat en masse europæiske initiativer i gang.

Et overblik over nogle europæiske initiativer i 2016:

 • * Ums Ganze! – ”Keep moving“ * Europæisk initiativ: ”Aktionsdag imod Fæstningen EUropa” * ‘Blockupy- Rådslagning’ i Berlin * “Democracy in Europe Movement 2025“ i Berlin * Plan B for Europe: Konference i Madrid * Transnational strejke “24-timer uden os!“ * “Austerexit” – europæisk konference for den sociale og politiske modstand * Alter Summit * Stop Austerity * Den Europæiske Kommune  
mehr lesen 1 Kommentare

Fr

12

Feb

2016

Tidsdoku. 12. februar 1934: Arbejderopstanden i Østrig

Den 12. februar 1934 er en skæbnesvanger dato i den østrigske arbejderklasses historie. En historisk pendant til den 30. januar 1933, da Hitler-fascismen tog magten i nabolandet Tyskland.  

I fire kolde februardage kæmpede de østrigske arbejdere med våben i hånd mod den varslede fascisme.

Det blev den mest omfattende klasse- konfrontation siden de store massestrejker og den politiske turbulens umiddelbart efter afslutningen på Første Verdenskrig.

Læs historien om den østrigske arbejderopstand

mehr lesen 2 Kommentare

Di

09

Feb

2016

Berlin: Kampen for frirum

"Forsvar de oprørske strukturer - skab solidariske bydele"
"Forsvar de oprørske strukturer - skab solidariske bydele"

Det skulle være en "kampberedt, kraftfuld demo“ til forsvar for byens socialrevolutionære og  antifascistiske frirum.

Og det blev det også. Omkring 4.000 mennesker demonstrerede lørdag, d. 6. februar 2016 mod bystyrets gentrificeringspolitik og politiets konstante overgreb.

 

mehr lesen

Fr

05

Feb

2016

Feminisme – en intro

 

-     af autonom infoservice / femi-redaktionen

Feminismen er død! Feminismen har sejret! Som begreb har feminismen til alle tider været genstand for strid. Hun er en uregerlig størrelse, der stritter i mange retninger.

 

 • Her et forsøg på en begrebsafklaring, som sætter fokus på kernen i det hele.
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

12

Dez

2015

Paris COP21 – protester og modstand

Venstrefløjsdemo mod COP21 i Paris, d. 29. nov. 2015
Venstrefløjsdemo mod COP21 i Paris, d. 29. nov. 2015

Umiddelbart efter 'Islamisk Stat" - anslagene i Paris den 13. nov. 2015 har politikerne etableret undtagelsestilstand i hele Frankrig – i første omgang indtil februar 2016.

Undtagelseslovgivningen udvider de franske myndigheders beføjelser. Og statsapparatet benytter sig i stort omfang af disse nye muligheder. I forbindelse med COP21 klima- konferencen blev samtlige demoer i og omkring byen forbudt ...

 • Video: Paris' centrum, d. 12. december: Slutdemonstration med omkring 15.000 deltagere 
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

30

Nov

2015

Paris i undtagelsestilstand: Søndagens klimademonstration brutalt opløst 

Paris, d. 29. 11. 2015: Politiet angriber klimademonstrationen
Paris, d. 29. 11. 2015: Politiet angriber klimademonstrationen

Omkring 200 demonstranter er blevet anholdt under gårsdagens kriminaliserede klimademonstration.

En større gruppe af klima- aktivster blev i dagene forud for demonstrationen sat under husarrest af det franske politi. De er anklaget for, at over- træde forbuddet mod at organisere protester under det kommende klimatopmøde. Dette skete med baggrund af undtagelseslovene, som blev sat i kraft efter terror- anslagene som dræbte 130 mennesker tidligere denne måned. 

 • Forfatteren og klimaforkæmperen, Naomi Klein, anklagede de franske myndigheder for “groft magtmisbrug, der vil gøre topmødet til en farce”. 

* INFO POINTS i Paris for udenlandske aktivister

mehr lesen 0 Kommentare

So

29

Nov

2015

Filmanmeldelse: ”Handlinger ikke ord!”

'Suffragette' er en stærk og bevægende spillefilm om en gruppe engelske kvinder, der kastede deres liv ind i kampen under sloganet ’Votes for women. Deeds not words’.

De danner konspirative netværk, laver sabotage aktioner og brandattentater mod magtens mænd og går i direkte aktion på gader og stræder. Filmen er et medrivende portræt af en kvindebevægelse, som har sat sine spor og kan inspirere den dag idag.

 • Bonus. 'Herstory: Sufragetternes guerillakrig i England' 
mehr lesen

So

01

Nov

2015

Spanien: 'PODEMOS' - basisdemokrati i praksis

Den 20.december 2015 er der parlamentsvalg i Spanien. Det nye venstreorienterede bevægelsesparti ”Podemos” (”Vi kan”) stormer frem i de spanske meningsmålinger. Podemos har en reel chance for at kunne afløse den konservative regering under ministerpræsident Mariano Rajoy, som siden 2011 har ført en benhård borgerlig krisepolitik.

 • Hvad står PODEMOS for og hvordan er forholdet til de sociale bevægelser?
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

12

Okt

2015

Paris: Aktivister mobilserer til modstand mod klimatopmødet COP21

Talrige aktivister er i disse dage i fuld gang med at mobilisere til omfattende protester mod det kommende klimatopmøde - COP21, som FN afholder i Paris fra 30. november til 12. december 2015.

Det er en bred alliance af græsrodsorganisationer og aktivist miljøer, som deltager i mobiliseringen. Gupper som ”Climate Justice Action”, ”350.org”, ”Attac France”, m.fl. tager del i organiseringen af “Climate Games”, der bl.a. omfatter 10 blokadeaktioner med forskellige temaer. 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

23

Sep

2015

Brasiliens sociale bevægelser atter på gaden

De ”Boligløse arbejderes bevægelse”
De ”Boligløse arbejderes bevægelse”

Fagforeninger og sociale bevægelser mobiliserer imod den brasilianske regerings omfattende spareplaner.

Det går mest ud over en lang række tilkæmpede sociale programmer og den almen- nyttige boligsektor.

Brasiliens største fagforbund CUT indkaldte den 15. sept. til demonstration i São Paulo i protest mod regeringens spareplaner. Dagen efter initierede de ”Boligløse arbejderes bevægelse” (MTST) også en landsdækkende demonstration med titusinder af deltagere.

 • I starten af september 2015 har aktivister fra faglige og sociale bevægelser samt fra forskellige venstrefløjspartier dannet "Frente Brasil Popular" for at agere i fællesskab for bedre sociale og faglige forhold og for grundlæggende samfundsforandringer.
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

28

Aug

2015

For 25 år siden: Anarkiets korte sommer i DDR

Beboerfest i Østberlins Mainzerstrasse i 1990
Beboerfest i Østberlins Mainzerstrasse i 1990

Det er nu 25 år siden, at det tidligere DDR blev indlemmet i den vesttyske forbundsrepublik, BRD.

Snart vil de vestlige medier flyde over i begejstringen for markedsdiktaturets triumftog i disse år. Vi vil fortælle et par andre historier fra tiden omkring murens fald.

________________

I et interview fortæller en tidligere bz’er som var medlem af bz-rådet om de vilde dage i Østberlin og de efterfølgende hårde konfrontationer med den vesttyske statsmagt.

mehr lesen

Di

04

Aug

2015

Bolivia: Vrede minearbejdere protesterer med dynamit

De bolivianske minearbejderes repræsentanter afbrød onsdag den 22. juli 2015 forhandlingerne med regeringspartiet "Bevægelse for socialisme” (MAS). Minearbejdernes 50 repræsentanter forlod i protest Indenrigsministeriet. Foran bygningen ventede flere hundrede vrede minearbejdere. Da de fik at vide, at forhandlingerne med regeringen måtte afbrydes, fordi politikerne nu på tredje uge blot forhalede forhandlingsprocessen, gik de i aktion: Med deres medbragte dynamitstænger sprængte demonstranterne ministeriets døre og knuste en del vinduer.... 

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

05

Jun

2015

25.000 politifolk i indsats ved weekendens G7 topmøde i Tyskland

Den 7. og 8. juni 2015 mødes stats– og regeringsledere fra de 7 førende vestlige industrinationer.

Mødet finder sted i Schloss Elmau, højt oppe i de bayriske alper. Der hersker undtagelsestilstand i området.

25.000 politifolk, et 16 km langt hegn i skovene omkring Elmau, samt massive kontrolforanstaltninger skal sørge for at holde demonstranterne på lang afstand af topmødet.

Dette 2-dages magtspektakel vil koste den tyske befolkning 360 millioner euro (ca. 2,7 milliarder kroner) ...

 • Bonus: Højdepunkter for modstanden mod verdenselitens topmøder i Europa
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

16

Mai

2015

Chile: Hundredtusinder af studenter og lærere demonstrerer imod regeringen

Demonstranter i kampen mod politiet i Santiago (14.5).
Demonstranter i kampen mod politiet i Santiago (14.5).

Torsdag d. 14. maj 2015 gik såvel studerende som lærere på gaden i den chilenske hovedstad Santiago, i Valparaiso og en række andre byer.

Demonstranterne kræver gratis ud-  dannelse til alle og konkret indflydelse på den planlagte uddannelsesreform.

I Santiago, hvor demonstrationen samlede op til 150.000 mennesker, gik politiet til angreb med vandkanoner og tåregas.

 • I Valparaiso samlede demonstrationen omkring 6.000 deltagere. Her blev to demonstranter skudt ned og dræbt, da de sprayede paroler... 
mehr lesen 0 Kommentare

Di

12

Mai

2015

Iran: Masseprotester i Mahabad

Demonstranter sætter hotellet 'Tara' i brand
Demonstranter sætter hotellet 'Tara' i brand

Den 7. maj 2015 begik den 25 årige kurdiske kvinde Ferînaz Xosrewani selvmord i Mahabad i Østkurdistan/ Vestiran for at undgå at blive vold- taget af en iransk embedsmand. Tusinder af byens omkring 280.000 beboere af overvejende kurdisk af- stamning reagerede med omfattende protester og satte bl.a. hotel Tara, hvor den unge kvinde var ansat, i brand.

Ifølge de nyeste beretninger har det iranske regimes sikkerhedsapparat såret flere end 50 demonstranter. To er blevet dræbt og mindst 30 protesterende er blevet anholdt. 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

29

Apr

2015

”Vi vil genpolitisere universiteterne”

Blokadeaktion på Århus universitet
Blokadeaktion på Århus universitet

Et INTERVIEW med Esben Bøgh Sørensen, aktivist i den nye studenter- bevægelse.

En ny basisdemokratisk studenterbevægelse under navnet ”Et andet universitet” er ved at tage form på flere af landets universiteter.

Med medievirksomme blokadeaktioner for- søger bevægelsen at mobilisere en modstand mod de nye erhversorienterede "reformer" som regeringen har pålagt universiteterne.

 • ”Generelt er begge reformer et udtryk for udviklingen af universiteterne fra frie videns- institutioner til vidensfabrikker, hvis eneste formål er at producere vidensarbejdere til erhvervslivet. Dermed bliver erhvervslivets krav dominerende på universiteterne” 
mehr lesen 0 Kommentare

So

19

Apr

2015

Baskerlandet: "Free Arnaldo Otegi, free them all!"

En række kendte personligheder  fra 17 forskellige lande har som de første skrevet under på et internationalt opråb, der kræver løsladelse af den politiske fange Arnaldo Otegi fra Baskerlandet.

Kampagnen kræver desuden, at de ialt knap 500 baskiske politiske fanger, som idag er indespærret i fængsler meget langt fra deres hjemegn overflyttes til fængsler i Baskerlandet.  

Indespærring i fængsler langt væk fra Baskerlandet, ofte i isolation, er bevidst politik. Med det formål at straffe fangernes familier, der tvinges til at rejse meget langt for at besøge deres pårørende hedder det i en erklæring fra kampagnen ”Free Arnaldo Otegi, free them all!”.

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

08

Apr

2015

Spanien: Repression mod anarkister

Den 30. marts 2015 slog politiet til i Madrid, Barcelona, Palencia og Granada. 

13 aktivister blev arresteret og anklaget for at tilhøre en ”kriminel organisation med terroristiske hensigter”. Kort efter foretog politiet en række raids mod seks sociale centre og elleve private boliger.

I den forbindelse blev yderligere 14 aktivister arresteret – anklaget for modstand mod "embedsmænd i funktion".

 • Anarkosyndikalisterne i CNT- AIT i Madrid påpegede, at repressionsbølgen udelukkende har til formål at kriminalisere den anarkistiske bevægelse. 
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

28

Mär

2015

Tyskland: G7 topmøde 2015 vil møde massiv modstand

Den 7. og 8. juni 2015 mødes repræsentanter fra ”7 lande - gruppen” (G7) på slot Elmau i de bayriske alper.

Her vil stats- og regerings-ledere fra Tyskland, USA, Japan, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada diskutere udenrigspolitiske temaer, verdensøkonomien, klima og ”udviklingen” i det hele taget.

Forskellige antikapitalistiske og samfundskritiske grupper og alliancer vil under topmødet på mangfoldig vis synliggøre modstanden mod G-7 landenes politik og pege på samfundsmæssige alternativer.

 • Opstarten på protesterne finder allerede sted, når G-7 landenes udenrigs-ministre den 14. og 15. april 2015 mødes i den nordtyske handelsby Lübeck. Aktionsalliancen ”Stop G7 Lübeck” vil sørge for en varm velkomst. 
mehr lesen 8 Kommentare

Sa

20

Sep

2014

Interview: Hvordan videre efter Gezi-park oprøret?

I den asiatiske del af Istanbul ligger bydelen Kadiköy-Yeldegirmeni. Her mødtes den neomarxististiske teoretiker Michael Hardt i maj i år med bz-aktivister fra kvarteret.

I det bz'atte sociale kulturcenter ”Don Kisot” diskuterede de den folkelige opstand mod de samfundsmæssige magtforhold i Tyrkiet.

____________

 • Vores gruppe ”Fælleden” er som de fleste andre fora opstået efter Gezi-park protesterne. Som mange andre plena måtte vi på et eller andet tidspunkt konstatere, at der kom færre og færre folk til vores forsamlinger. Med BZ-aktionen kunne vi genoplive vores struktur... ,  fortæller ’Baris’ fra gruppen.
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

12

Sep

2014

De vilde år omkring DDRs sammenbrud

2. del af interviewet med en tidl. østtysk BZ’er

____________________

” Jeg havde den indstilling: Staten i DDR er bedre end staten i Vesten – især når det drejer sig om de økonomiske eksistensbetingelser.

Men i takt med mit politiske engagement måtte jeg erkende, at et valg mellem staten i Øst og staten i Vest var som et valg mellem ’pest og kolera’.

 • Da jeg havde beskæftiget mig med spørgsmål som stalinisme, repression i DDR, anarkisme og alternative samfundsmodeller kom jeg ganske hurtigt frem til en grundlæggende statsmagtskritik...”
mehr lesen 0 Kommentare

Di

02

Sep

2014

'ROTE FLORA' i Hamburg - 25 år med alternativ kultur og oprør

"Rote Flora" i Hamburgs bydel "Schanzenviertel"
"Rote Flora" i Hamburgs bydel "Schanzenviertel"

Ingen lejekontrakt, ingen vicevært, ingen kontakt til bygningens ejer. Rote Flora er Tysklands længst bzatte kulturcentrum.

For 25 år siden overtog autonome bydelsaktivister det tidligere teater ”Flora” – og har holdt det indtil i dag.

________________

”Den som køber 'Rote Flora', må kunne lide stress”

(Citatet stammer fra en konservativ byrådspolitiker i Hamburg)

mehr lesen 0 Kommentare

Di

17

Jun

2014

Indien: De sociale og religiøse konflikter forstærkes

Politiet angriber feministisk demo mod voldtægt i Dehli
Politiet angriber feministisk demo mod voldtægt i Dehli

Ved parlamentsvalget i Indien, der blev afsluttet den 16. maj 2014, vandt det højreorienterede ”Nationaldemokratisk Alliance”  (NDA) under ledelse af det ”Hindu -nationalistiske Indiske Folke- parti” (BJP).

Den store taber var Gandhi-klanens ”Kongresparti”, der har siddet på den centrale regerings magt i mange år.

Det nye regeringsprogram under premierminister Narenda Modi lægger op til eksplosive sociale konflikter, idet man vil afskaffe de hidtidige økonomiske støtteprogrammer for de fattigste lag i befolkningen og for de religiøse mindretal. 

 • Bonus: Den indiske stats krig mod den maoistisk orienterede Naxalit-landguerillabevægelse
mehr lesen

Fr

06

Jun

2014

VM-2014: ”Alene i Rio de Janeiro er 100.000 beboere blevet tvangsforflyttet ...”

INTERVIEW med Clara Hirt, aktivist i en lokal basiskomité i Rio de Janeiro

Rio de Janeiro er ikke bare en af de brasilianske byer, hvor der afholdes VM i fodbold fra den 12. juni 2014. Byen er også vært for de Olympiske Lege i 2016.

På grund af disse megastore sports- begivenheder er følgevirkningerne af de gigantiske ombygninger særlig markante for den fattige del af Rio de Janeiros befolkning.

Clara Hirt fortæller i interviewet om regeringens såkaldte ”revitalisering” af Brasiliens storbyer og de sociale bevægelsers modstand mod disse omstruktureringer. 

 • List of Anti-FIFA/World Cup Protests with Daily Updates
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

30

Mai

2014

Barcelona: Gadekampe efter rydning af det bz’atte hus “Can Vies”

Det autonome sociale center 'Can Vies'
Det autonome sociale center 'Can Vies'

Flere dage i træk har bz’ere og sympatisører nu protesteret imod politiets rydning af  det sociale center ”Can Vies” i Barcelonas arbejderkvarter Sants.

Bygningskomplekset har været besat i 17 år og var et slags ’vartegn’ for den catalanske bz- bevægelse.Mandag d. 26.maj ryddede store politienheder den bz’atte bygning og bulldozere ødelagde huset.

Dette udløste store protester og onsdag aften d. 28. maj eskalerede konflikten mellem op til 7000 demonstranter og riotpolitiet. Ifølge spanske medier blev mindst 30 demonstranter anholdt og 14 såret.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

01

Mai

2014

Bosnien-Hercegovina: Basisdemokratisk oprør mod nationalisme og fattigdom

______________________

En reportage af Krsto Lazarevic

Efter hårde konfrontationer med statsmagten og med nationalister i februar 2014 er der opstået basis- demokratiske strukturer i form af folkeforsamlinger i talrige byer i Bosnien-Hercegovina. De har opstillet en del sociale fælles krav og kræver regeringens afgang.

 • Det er første gang, at sociale protester går på tværs af de etniske folkegrupper.
mehr lesen

Fr

14

Mär

2014

Selvforvaltede virksomheder mødes i Frankrig

Fralib-arbejderne har bz'at deres virksomhed siden 2011
Fralib-arbejderne har bz'at deres virksomhed siden 2011

EN REPORTAGE

I starten af februar 2014 mødtes repræsentanter fra arbejderkontrollerede, selv- forvaltede virksomheder i Europa og Latinamerika i en bz’at fabrik i industriområdet ikke langt fra havnebyen Marseille.

Ligesom ved deres sidste sammenkomst i byen Joao Pessoa i det nordlige Brasilien, var hovedtemaerne 'udviklingen af og begrænsningerne i alternativ økonomi' og 'demokratiske produktionsforhold indenfor det kapitalistisk dominerede marked'.

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

20

Jan

2014

Hamburg: 6000 demonstrerer for “retten til byen“

Lørdag, den 18. januar drog omkring 6000 mennesker i en spraglet demonstration gennem Hamburgs bydele St.Pauli, Altona og Schanzen- viertel.

_______________________

Det var disse kvarterer, som politiledelsen fra den 3. til den 13. januar egenrådigt havde erklæret for ”farezoner” med deraf følgende visitationer og pålæg om opholdsforbud.

På trods af politiets massive tilstedeværelse med vandkanoner, barrikade rydningskøretøjer og enheder til hest, lod demonstranterne sig ikke provokere og demonstrationen forløb uden konfrontationer.

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

15

Jan

2014

Autonome i Hamburg: "Der har ophobet sig en enorm vrede i byen"

INTERVIEW med autonome aktivister om deres syn på konfrontationerne omkring det rydningstruede kulturcenter Rote Flora i Hamburg.

________________

Den 21. december 2013 mobili- serede det venstreradikale miljø i Tyskland omkring 10.000 del- tagere til en demonstration i Hamburg til forsvar for det autonome kulturcenter Rote Flora. Det selvstyrede  kulturcenter ligger i hjertet af bydelen Schanzenviertel. Det har været BZat i næsten 25 år og er et symbol på det tyske autonome miljøs kontinuitet.

Udløseren var en anmodning fra den officielle ejer af Rote Flora. Han har fornyligt opkøbt huset og har bedt kommunen om at fjerne brugerne af huset fra hans nyerhvervede ejendom...

mehr lesen 0 Kommentare

So

12

Jan

2014

Rådsdemokrati på mexicansk

”Den zapatistiske hær for national befrielse”(EZLN), zapatisterne, er forblevet tro mod deres basis- demokratiske, libertære koncept.

Deres karismatiske talsmand sub- comandante Marcos har trukket sig mere og mere tilbage fra offentligheden, mens mediernes fokus er rettet ind på de indigene regioners bestræbelser på at fortsætte opbygningen af deres autonomi.

Zapatisterne er i flere omgange blevet erklæret for en død bevægelse. Men       de overrasker igen og igen verdensoffentligheden: Således marcherede i december 2012 -  i anledning af at deres Maya-forfædre angiveligt har forudsagt verdens ende på dette tidspunkt - 40.000 maskerede zapatistas tavse gennem de seks byer i Chiapas, som de indtog under den zapatistiske opstand i januar 1994.

 • Har zapatisterne maskeret sig i 1994 for endeligt at blive set, så marcherede de nu tavse for at skaffe sig gehør...
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

26

Okt

2013

Lampedusa, Frontex og antiracistisk modstand

 • EU-landenes forskellige metoder til at inddæmme immigrationen.
 • Hvordan fungerer grænseagenturet Frontex?

Bonus: ” Vi er de overlevende fra flugten over Middelhavet. Men vi har set venner, børn, familie og andre drukne. Vi har ret til at være her ”           - en beretning om Hamburgs social- demokratiske bystyres racistiske kurs mod Lampedusa-flygtninge.

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

02

Okt

2013

Baskerlandet: Anti-repressionskomitéen 'Herrira' i statens sigtekorn

"Baskiske fanger hjem til Baskerlandet"
"Baskiske fanger hjem til Baskerlandet"

Mandag, d. 30. sept. 2013 gennemførte det spanske militærpoliti Guardia Civil   en omfattende razzia mod boliger og kontorer til- hørende fangesolidaritets- organisationen ”Herrira”  (baskisk: ”tilbage hjemad”).

15 medlemmer blev anholdt og Herrira’s kontorer blev lukket, mens komitéens bankkonti og internetsider er blevet blokeret.

Herrira blev grundlagt i 2012 – i kølvandet af en demonstration, hvor 100.000 mennesker demonstrerede i byen Bilbao i solidaritet med de omkring 800 politiske fanger fra Baskerlandet, der er fordelt over hele den spanske stats territorium.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

12

Sep

2013

Tyrkiet: Ny protestbølge mod Erdogan-regeringen

Efter en vis afmatning er protesterne mod den islamisk-konservative regering omkring Tayyip Erdogan nu igen på gaden.

Foranledningen til den nye protestbølge er området omkring Det tekniske Universitet i landets hovedstad Ankara. Det konservative bystyre vil fjerne en lille skov på universitetsområdet for at bygge en offentlig bilvej tværs igennem området.

 • Mandag d. 9. september blev den 22-årige Ahmet Atakan dræbt under en demonstration i byen Armutlu i Marmara - provinsen. Han blev ramt af tåregasgranat i ansigtet og døde senere på hospitalet. I vrede og protest demonstrerede tusinder af mennesker i flere tyrkiske byer.  
mehr lesen 0 Kommentare

So

21

Jul

2013

Frankrig: Højreekstremister forbydes efter mordet på antifascisten Clément Méric

Mindedemo for Clément Méric i Paris
Mindedemo for Clément Méric i Paris

Seks uger efter mordet på den 18-årige anti-fascist Clément Méric, der blev tævet ihjel af nazier, har den franske regering forbudt to højre- ekstremistiske organisationer og en nærtstående forening.


Det franske indenrigsminister- ium  har udstedt forbud mod Organisationerne "Troisiéme Voie" (Den tredje vej ) og "Jeunes nationalistes révolutionnaires" (Unge revolution- ære nationalister) samt foreningen Envie de rever ( Ønsket om at drømme ), der gennem længere tid har stillet lokaler til rådighed for højreekstremister i Paris.

 • Forbuddet er dog omstridt indenfor venstrefløjen. Nogle mener, at det er kun en symbolhandling med ringe effekt.
mehr lesen

Mi

17

Jul

2013

”En nationalistisk feber raser i Brasilien”

Brasiliens præsident og eks-guerillera Dilma Rousseff
Brasiliens præsident og eks-guerillera Dilma Rousseff

________________

INTERVIEW med folk fra redaktionen af det situationistiske tidsskrift SINAL de MENOS (”Minustegnet”) fra Sao Paulo.


” Den første protestbølge kom mellem februar og april i år i byen Porto Alegre og var vendt mod byudviklingspolitiken i forbindelse med forberedelserne til fodbold VM 2014. Protesten blev båret af en heterogen sammensætning af partiorienterede venstrefløjsfolk, anarkister, studentergrupper, m.fl.

 • Protestbevægelsen ændrede dog karakter. På initiativ af de etablerede medier blev en radikal venstreorienteret bevægelse forvandlet til en almen protest mod korruption.
 • Kravene om demokratisering af samfundet og alle de kapitalismekritiske elementer i de oprindelige protester opløstes i det blå...
mehr lesen 0 Kommentare

Do

11

Jul

2013

Rusland: Homofobi i de libertære miljøer

Libertær antifa-demo i Moskva
Libertær antifa-demo i Moskva

Bøsser, lesbiske og trans- seksuelle lever farligt i Rusland. Den nye lov, som kriminaliserer  ”homoseksuel propaganda”, giver den vidt udbredte homofobi i
landet vind i sejlene. Alene i maj og juni 2013 blev to bøsser myrdet. Som motiv nævnte myndighederne de dræbtes ”ikke-traditionelle seksuelle orientering”

 • Homofobi kombineret med nationalisme er ikke noget nyt fænomen i Rusland. Nyt er at den nu også har fået indflydelse i det antifascistiske, libertære miljø i Moskva....
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

28

Jun

2013

Brasilien: ”Dette er ikke vandalisme – dette er en revolte!”

Den 21. juni 2013 var der i Brasilien over en million demonstranter på gaderne. Det var de mest omfattende mobiliseringer siden 1992. 

Mens det for 21 år siden var arbejderpartiet Partido dos Trabalhadores og fagforening- erne der førte an med deres røde faner, så er demonstration- erne idag præget af et meget bredere politisk spektrum.

I kølvandet heraf, er der de seneste dage kommet flere beretninger frem om højre- orienterede nationalisters fysiske angreb på demonstranter, der bærer faner fra venstreorienterede partier.

 • INTERVIEW med Debora Dornelas Sobral fra Recife, Brasilien: Noget nyt er troen på muligheden for forandring” 
mehr lesen 0 Kommentare

Di

11

Jun

2013

Interview: Tyrkisk forår – revolte og håb

Kampe ml. politiet og demonstranter på Istanbuls Taksim Plads
Kampe ml. politiet og demonstranter på Istanbuls Taksim Plads

INTERVIEW med Cemal Weli

 ______________________

Cemal var aktiv på den revolutionære venstrefløj i Tyrkiet allerede i 1980´erne. Deltog i militante aktioner, var fængslet, senere i politisk eksil, nu tilbage i Istanbul.

 ” Der er intet der tyder på, at demon- stranterne vil standse deres oprør. Visse regeringsmedlemmer overvejer at oprette undtagelsestilstand i landet og på den måde forsøge at knække oprøret.”

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

15

Mai

2013

Spaniens ’Indignados’ på gaden igen

’Indignados’ demonstrerer i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicien
’Indignados’ demonstrerer i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicien

Under sloganet ”Fra forargelse til oprør” gik titusinder af ’Indignados’  ('De oprørte') på gaden sidste weekend for at manifestere, at det nu er to år siden Movimiento 15-M markerede sig som politisk bevæg- else for første gang.

Bevægelsen er rettet mod politisk umyndiggørelse, korruption og casinokapitalismens hærgen. Den er organiseret i sociale netværk, hvis vigtigste kraft er ”Democracia Real Ya!” ( Ægte demokrati NU!) 

mehr lesen 0 Kommentare

Do

25

Apr

2013

Berlin: Tvangsudsættelse med døden til følge

Sørgedemo for Rosemarie i Berlin
Sørgedemo for Rosemarie i Berlin

To dage efter at folkepensionisten Rosemarie Fliess (67) den 9.april 2013 blev smidt ud af sin bolig, døde hun under endnu ikke afklarede omstændigheder.

Forud for hendes død havde en læge erklæret, at hun var for syg til at kunne klare en tvangsudsættelse.

En sørgedemonstration med over 800 mennesker blev brutalt angrebet af politistyrker. En demonstrant blev slået bevidstløs og flere andre blev såret. Demo-arrangørerne fik på trods af flere henvendelser ingen begrundelse for denne politi-indsats.

mehr lesen 1 Kommentare

Fr

15

Mär

2013

”Rend-mig-i-røven” – bevægelsen blev tredjestærkeste kraft i Italien

Den radikale kritik af de politiske eliters magtarrogance, korruption og selvglæde har sikret ”Movimento 5 Stelle”, med eks-komikeren Beppe Grillo i spidsen, den store valg- succes i Italien.

Det var ikke kun Beppe Grillos bevægelse, der glædede sig over valgsuccesen, men også mange fra Italiens radikale venstrefløj.

For eksempel udtalte Toni Negri sig med begejstring om Grillos sejr, da han kommenterede valget til det post-operaistiske netværk ”Uninomade”.  Fem-stjerne-bevægelsens radikalitet tolkes som et bidrag til ”uregerligheden” og det dermed forbundne nederlag til den EUropæiske borgerlige krisepolitik.

mehr lesen 0 Kommentare

Di

12

Mär

2013

” Det græske folk kan ikke vente på én, der kommer og redder dem ”

I Grækenland har der igen været general- strejke fornyligt. Effekt = 0. Nu kræver mange grækere, at fagforbundene tager mere radikale skridt, som går ud over de sædvanlige tidsbegrænsede strejke- ritualer.

I øjeblikkets stemningsbarometer svarer den radikale venstrefløjs politiske udspil langt bedre til mange grækeres ønsker om grundlæggende forandringer.

Således kræver venstrefløjsalliancen Syriza, at regeringen øjeblikkeligt træder tilbage - og de opfordrer grækerne til at tage aktivt hånd om deres skæbne. Formanden for Syriza sagde forleden i græsk TV, at ” det græske folk ikke kan vente på en, der kommer og redder dem”, - og opfordrede til øget selvorganisering og modstand fra neden.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

28

Feb

2013

INTERVIEW med aktivister fra Ægyptens black bloc

I Ægypten vokser de anarkistiske miljøer i takt med den voksende desillusion over revolutionen, der startede imod diktatoren Mubarak for to år siden.

I dag møder demonstranter de samme brutale sikkerhedsstyrker og det samme politi, nu bare under islamisk herredømme. Som en aktivist udtalte: “Vi er stadig regeret af uhyrer”.

 • "Vi vil ikke gå det mindste skridt tilbage ift. landvindingerne af den 25. januar 2011. Vi har gjort op med samtlige indskrænkninger af organisations – og ytringsfriheden og gør modstand mod alle repressionstiltag."
mehr lesen

Mi

23

Jan

2013

Italien: Folkelig selvorganisering imod krisen

Ligesom i de fleste europæiske lande lever et stadigt voksende antal mennesker i alle aldre under prekære forhold i Italien.

Sidste år blev alene i Rom omkring 2250 familier smidt ud af deres bolig.

Stadig flere folk i alle aldre slutter sig sammen og bz’er i koordinerede direkte aktioner tomme bygninger.

I forbindelse med en strejkeaktion i december 2012, initieret af basisfagforeningen FIOM, bz’atte fagforeningsfolk sammen med studerende og bz-kollektiver flere tomme husblokke i Rom og skabte boliger til 3000 personer, deriblandt 800 familier.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

04

Jan

2013

Argentina: Gadekampe og tag-selv-aktioner i 40 byer

Politifolk skyder med skarpt på folk, som deltog i en tag-selv-aktion
Politifolk skyder med skarpt på folk, som deltog i en tag-selv-aktion

En bølge af tag-selv-aktioner løb som en steppebrand gennem Argentina omkring juletid.

Flere end 300 super- markeder i 40 byer blev tømt for fødevarer.

Ved politiets indgriben blev to mennesker skudt, 500 demonstranter blev anholdt og utallige såret.

Oprøret ligner på mange måder anti-regeringsdemonstrationerne og de talrige tag-selv-aktioner i 2001 i kølvandet af finanskrisen og bankkrakkene. Det folkelige pres væltede dengang Argentinas daværende neoliberale præsident Fernando de la Rúa fra magten. Han flygtede fra hovedstaden i en helikopter...

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

24

Dez

2012

Spanien: Folkelig modstand mod tvangsudsættelser

Ikke overraskende er den sociale nedtur for store dele af den spanske be- folkning fortsat under den ultra konservative Rajoy-regering.

I dagens Spanien bliver hver dag 532 familier sat ud af deres boliger. I 1,7 millioner husholdninger er der ikke et eneste familiemedlem, som har nogen indtægt...

 • Titusinder har sluttet sig sammen i naboskabskomitéer ”Plataforma de afectados por la hipoteca” for at hjælpe hinanden i tilfælde af tvangs-udsættelser og for at opbygge en modstand nedefra imod regeringens asociale spareplaner. 
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

12

Nov

2012

Tusinder af kurdiske fanger i sultestrejke

Istanbul, d. 4. november 2012: Politiet angriber fangesolidaritetsdemonstration med tåregas og vandkanoner
Istanbul, d. 4. november 2012: Politiet angriber fangesolidaritetsdemonstration med tåregas og vandkanoner

”Fra mandag den 5. nov.  vil samtlige kurdiske fanger i Tyrkiet og Nord- kurdistan tilslutte sig sultestrejken ”, udtalte fangernes pressetals- mand, Deniz Kaya. Dermed stiger antallet af sultestrejkende fanger til 10.000.

”Med vores kroppe vil vi kæmpe til døden for en fredelig og demokratisk løsning på det kurdiske spørgsmål og for en værdig sameksistens blandt de forskellige folkeslag”, sagde Kaya.

Flere af de omkring 700 fanger, som har sultestrejket i 62 dage befinder sig nu i akut livsfare. Blandt de sultestrejkende befinder der sig også to fængslede parlaments-medlemmer og en borgmester fra ’Partiet for Fred og Demokrati’ (BDP) samt ni journalister.

mehr lesen 0 Kommentare

Di

30

Okt

2012

En antikapitalistisk ø i Frankrig

I den nordvestlige franske region Bretagne kæmper mere end 200 aktivister og lokale beboere imod planerne om at ødelægge området med byggeriet af en lufthavn og dertil hørende motorveje.

Bønder, autonome aktivister og økofolk har i over fire år levet sammen på det område, der er udpeget til den fremtidige lufthavn. For to uger siden indledte politi og militær rydningen af det største besatte område i Europa. 

 • Siden rydningerne begyndte for to uger siden, er der kommet flere bz-aktivister til området: ”Lufthavnen er kun et symbol, for os drejer det sig om meget mere” , lyder det i en erklæring fra aktivisterne.
mehr lesen 3 Kommentare

Fr

12

Okt

2012

Sydafrika: Bristede illusioner – brud med ANC

Verdens største platinproducent ”Anglo American Platinum“ har i de seneste uger fyret 12.000 strejkende minearbejdere i Sydafrika. 

Koncernledelsens begrundelse    

for fyringerne er ifølge presse- agenturet dpa, at koncernen angiveligt har mistet 700 millioner rand (480 millioner kroner) efter tre ugers strejke.

I flere måneder har klassekampe raset i Sydafrikas forskellige samfundssektorer. I øjeblikket strejker minearbejdere i guldminerne samt lastbilchauffører og transport- arbejdere.

mehr lesen

So

08

Jul

2012

“Vi overvåger immigranternes kontrollører!“

INTERVIEW med en aktivist fra ”Boats 4 People” - kampagnen

______________________

Kampagnen “Boats 4 People“ starter i disse dage en flotille tværs over det vestlige Middelhav, fra Palermo til Tunis og Monastir til Lampedusa.

Kampagnens mål er at sætte offentlighedens fokus på de mange dødsofre som resultat af EU-staternes flygtningepolitik og kriminaliseringen af immigration. Bag kampagnen står et netværk af europæiske og afrikanske antiracistiske grupper.

 • I et interview fortæller Nicanor Haon, en af aktivisterne bag initiativet, om immigranternes usle forhold og om deres selvorganiserede modstand.
mehr lesen

Fr

01

Jun

2012

Indymedia-journalisten Brad Wills formodede morder anholdt

Næsten seks år efter mordet           på journalisten Brad Will i byen Oaxaca i Mexico, er hans formodede morder nu blevet anholdt.

Det erklærede guvernøren i Mexicos sydlige provins Oaxaca, Gabino Cué, fredag d. 25. maj 2012.

Med fængslingen af gerningsmanden Lenin O. Ortega er statsadvokatens undersøgelser nu afsluttet, meddelte guvernøren.  

Brad Will, der var journalist på Indymedia – New York, deltog i 2006 i demonstrationer organiseret af ”Folkeforsamlingen af Oaxacas beboere“ (APPO) i provinsen Oaxaca’s hovedstad Oaxaca-by. Forud for politistormen i oktober 2006 overtog folkemagtsorganer Oaxaca-by, der fungerede selvforvaltet i næsten 5 måneder.

 • Brad Will døde den 27. oktober 2006 ved en barrikade i bydelen Calicanto. Her blev han ramt af et skud i hoften og et skud i maven.  
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

23

Mai

2012

NATO topmødet satser på et fælles oprustningskoncept

I weekenden d. 18. – 20. maj 2012 afholdt NATO topmøde i Chicago med deltagelse af mere end 60 stats – og regeringschefer.

Øverst på dagsordenen stod tilbage- trækning fra Afghanistan indtil slutningen af 2014, oprettelse af et missilskjold ved Europas grænser, samt et fælles oprustningskoncept - ”Smart Defence” - for NATOs 28 medlemsstater.

 • Topmødet blev ledsaget af heftige protester med op til 20.000 demonstranter, der vendte sig imod NATO som militært redskab for Vestens imperialistiske ageren rundt omkring i verden.
mehr lesen 0 Kommentare

Di

10

Apr

2012

Da fredsdemonstranter stormede parlamentet i Sarajevo

Sarajevos beboere under beskydning, april 1992
Sarajevos beboere under beskydning, april 1992

I weekenden d. 7. – 8. april 2012 stillede Sarajevos beboere 11.541 røde stole     op i byens centrum for at mindes hver eneste beboer, der døde under det serbiske militærs belejring, der varede 44 måneder. Flere hundrede små stole skal minde om de snigmyrdede børn.

Krigen startede den 5. april 1992, da serbiske snigskytter skød ind i en anti-nationalistisk fredsdemonstration og dræbte to demonstranter.

Her er historien om Sarajevos tragedie.

mehr lesen

Mi

28

Mär

2012

Baskisk fagbevægelse i statens sigtekorn

"Strejke!"
"Strejke!"

INTERVIEW med Igor Urrutikoetxea, international sekretær for Baskerlandets største fagforening LAB

________________________
Under sloganet ”Den 29. marts - alle ud på gaden!” kalder de baskiske fagforeninger og talrige grupper og organisationer på den baskiske venstrefløj til general- strejke. Deriblandt den baskiske fagforening LAB, hvis mangeårige formand, Rafa Díez, i september sidste år blev dømt til 10 års fængsel i den såkaldte ”Bateragune-proces” pga. af ”forbindelse” til den baskiske undergrundsorganisation ETA.
I interviewet fortæller fagforeningsaktivisten Igor Urrutikoetxea om den latente fare for kriminalisering, som venstreorienterede baskere er udsat for pga. de såkaldte ”anti-terrorisme” – love.

mehr lesen

Mo

12

Dez

2011

Rusland i bevægelse

Et interview med en anarkist, der deltog i demoen mod Putin-styret i Moskva den 10. december 2011.

Den 4. 12. 2011 var der parlamentsvalg i Rusland. Som det er blevet sæd- vane gennem det seneste årti, var valget præget af massiv valgsvindel til fordel for regeringspartiet ”Forenet Rusland”. Denne gang har det udløst de største protestbølger i mange år. Iagttagere beretter, at mange mennesker som aldrig tidligere har været politisk aktive, nu går på gaden.

 • Den 10. december var der anmeldt protestdemonstrationer i mange russiske byer. Den største fandt sted i Moskva. På trods af et voldsomt politiopbud på 50.000 cops, demonstrerede op til 100.000 mennesker i den russiske hovedstad. Anarkister var også blandt deltagerne. Vi bringer her et interview med anarkisten Olga, der var med.
mehr lesen

Do

08

Dez

2011

Oprør og undtagelsestilstand i Peru

Styrkeprøven mellem regeringen og de lokale protester i det nordlige Peru er ved at eskalere efter at Perus Præsident Ollanta Humala søndag, den 4.december 2011 i en TV-tale har proklameret undtagelsestilstand i fire provinser.

Det er i denne region, at befolk- ningen siden den 24. november er gået på gaden for at protestere mod regeringens guldmineprojekt, der vil fratage tusinder af mennesker deres livsgrundlag.

 • Ifølge det peruanske venstrefløjstidsskrift Mariátegu er en af talspersonerne for protesten Wilfredo Saavedra blevet midlertidig anholdt og hans bolig er blevet ransaget af politiet. I regeringskredse og i landets dominerende medier bliver den folkelige modstand mod den truende forurening af bjergsøerne betegnet som ”terroristisk” og ”ekstremistisk”. De henviser bl.a. til, at Wilfredo Saavedra har været 10 år i fængsel på grund af mistanke om medlemskab i den guevaristiske guerilla- bevægelse ”Den Revolutionære Bevægelse Túpac Amaru” (MRTA), der var aktiv i 1980’erne og 90´erne.
mehr lesen

So

16

Okt

2011

OCCUPY EVERYWHERE – en global bevægelse er født

Lørdag den 15. oktober 2011 gik millioner af mennesker i mere end 1.300 byer på gaden:

Fra New York og Chicago, over Manila, Hongkong, Seoul, Sydney, Rom, Berlin, Madrid, Paris, Wien - til Stockholm, Århus og København.

Mennesker fra vidt forskellige sociale lag og med forskellige politiske og religiøse tilhørs- forhold demonstrerede for at vise deres vrede over casinokapitalismens globale hærgen og dens ansvar for social deklassering, sult og håbløshed.

 •  Et udpluk af occupy-bevægelsens demonstrationer verden over
 • Billeder og videoer
mehr lesen

Fr

12

Aug

2011

Chiles ungdomsoprør får tilslutning fra strejkende arbejdere

Torsdag i sidste uge eskalerede de næsten to måneder lange protester fra Chiles studenter og elever i heftige konfrontationer med landets berygtede militær- politi.

Den konservative chilenske indenrigsminister Rodrigo Hinzpeter fra regeringspartiet ”National Fornyelse” forbød demonstrationerne efter, at studenter - og elevrådet havde tilbagvist regeringens reformforslag som”Kosmetisk propaganda-indslag”.

mehr lesen

Fr

06

Mai

2011

Det hele startede med netværket "Syrian Revolution"

Gadekampe mellem demonstranter og politiet i Daraa
Gadekampe mellem demonstranter og politiet i Daraa

De folkelige demonstrationer for sociale og politiske rettigheder der gennem de sidste måneder har fejet hen over landet har rystet Bashar al-Assad styret i Syrien.

I over en måned har de syriske magthavere med dødelig brutalitet forsøgt at få inddæmmet protesterne på gaden. I et interview fortæller en 34-årig aktivist fra Damaskus om, hvordan facebooknetværket ”The Syrian Revolution” satte gang i protesterne, der udviklede sig til en folkeopstand.

mehr lesen

So

13

Feb

2011

Ægyptens kvinder gør oprør

De massive protester fra millioner af ægyptiske kvinder og mænd har rystet Mubarak-regimet i sin grundvold.

Den gamle ’Farao’ er trådt tilbage. Forvist af en folke- opstand på gaden, hvor kvinderne var med hele vejen.

Dette har indledt en eksplosiv forandring af de traditionelle kønsroller og har rokket ved det herskende kvindesyn. Kvinderne har fået luft under vingerne.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

20

Jan

2011

Storm over Tunesien

Det har ulmet længe i Tunesien. Vreden over fattigdom, umyndig- gørelse og statslig repression eksploderede den 17. december og er siden vokset til en folke- opstand.

I løbet af de heftige konfrontationer med politiapparatet har de protest- erende udviklet spæde dobbelt- magtstrukturer i kvarterene og i virksomhederne.

Der er sket det, som aldrig før er sket i en arabisk stat: Gadens parlament har jaget deres diktator - præsident Ben Ali - ”Faraoen fra Karthago” - og de fire herskende familieklaner fra magten. Deres flugt til Saudiarabien satte punktum for 23 års vestligt støttet diktatur.

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

08

Nov

2010

Castor-atomtransport stoppet

Søndag aften ved 20:30-tiden stoppede Castor-transporten med 11 højtradioaktive beholdere omtrent 30 km fra atomdepotet i Gorleben. Politi- styrken kapitulerede derved for de massive blokader på togskinnerne. 

Dagen før demonstrerede op til 50.000 mennesker i Splietau ved byen Dannenberg. Bønderne deltog med over 150 traktorer. Det var det højeste antal demonstranter i Wendland-antiatomkraftmodstandens 30-årige historie.

mehr lesen

Di

19

Okt

2010

”Castor schottern” mod atomtransporten

Omkring 130 grupper i alliancen ”Castor schottern!” (”Undergrav Castor!”) er i fuld gang med at forberede masseaktioner mod atom- transporten, der formodentlig når frem til Wendland i Niedersachsen d. 7. nov. 2010.

”Castor schottern” går ud på at underminere togskinnerne ved at fjerne stenene under dem (se billede th.). Aktionen finder sted på togstrækningen mellem Lüneburg og Dannenberg, som kun benyttes af Castor-transporten. Det anbefales alle aktivister at medbringe skiftetøj, handsker og stabile sko.

 • Castor-modstandens brede aktionsvifte 
  *demonstrér *aktionér *sabotér
 • Bus fra København
mehr lesen

Do

16

Sep

2010

Tyskland: Atomkraftmodstanden ruster sig til et hedt efterår

atomtransport-blokade ved Gorleben
atomtransport-blokade ved Gorleben

Lørdag den 18. september 2010 sparker den tyske anti-atomkraftbevægelse en ny mobiliseringskampagne igang.

Ifølge arrangørene vil over 30.000 atomkraftmodstandere gå på gaden i Berlin. Demonstrationen danner optakten til et hedt efterår præget af blokadeaktioner og demonstrationer imod den konservative-liberale regerings pro-atomkraftpolitik. Baggrunden herfor er, at den tyske regering netop har besluttet at forlænge tidsrammen for afvikling af landets mest slidte atomkraftværker med endnu 8-14 år.  

 • Interview med to atomkraftmodstandsveteraner: Wolfgang Ehmke og Tadzio Müller
mehr lesen

Sa

21

Aug

2010

”En ny fase for modstanden i Nordirland”

En ny basismodstand tager form i de nordirske boligkvarterer.

Årsag: Den vedvarende sociale og økonomiske diskriminering af republikanere i Nordirland.

 • I et interview fortæller John McCathy, aktivist i den nordirske uafhængigheds- bevægelse ”32 County Sovereignty Movement”, om situationen i landet.
mehr lesen

Mo

02

Aug

2010

Perus feminister skaber tusindvis af folkekøkkener

Peru er kendt for sine folkekøkkener. Gennem de sidste 40 år har feministiske aktivister opbygget et omfattende netværk af folkekøkkener i fattigkvartererne i de større byer i Peru.

I 2003 blev der talt omkring 10.000 folkekøkkener i hele landet. Alene i hovedstaden Lima skønnes det, at ½ million mennesker spiser dagligt i folkekøkkenerne. Her fordeles mad, omsorg og sociale ydelser. Det er kvinder, som organiserer det hele. I bund og grund er folkekøkkenerne et feministisk projekt.

 • I interviewet fortæller den peruanske feminist Ana Tallada om folkekøkken-bevægelsens historie og udvikling i Peru.
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

16

Jun

2010

Et tilbageblik:”Når jeg ser en Shelltank brænde ....”

Om vredens dage mod Sydafrikas apartheid

_______________________

Al verdens øjne er rettet mod Sydafrika, hvor VM løber af stablen i disse uger. I den anledning bringer vi her historien om den militante anti-apartheid modstand i Danmark.

mehr lesen

Fr

08

Dez

2017

”Vi må forblive farlige og konfrontatoriske”

Interview med en aktivist som er del af de systemkritiske venstre-radikale miljøer og som syg er fanget i jobcentersystemet.

Omdrejningspunktet for interviewet er en kritik af Enhedslistens fravalg af beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten efter kommunalvalget i København i november 2017.

” I mange af de fattiggjorte miljøer herskede der et håb, om at der ville ske virkelige forandringer indenfor for-valtningen, hvis Enhedslisten fik beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten. Så aktivistgrupper lagde store kræfter i mobiliseringskampagnen ”De stemmeløse kommer” og stillede op som stemmefiskere til arrangementer omkring Enhedslistens beskæftigelsespolitik ...”  

mehr lesen 0 Kommentare

Do

30

Nov

2017

Tyskland: Kampen om Hambach skoven

 • Interview med en økoaktivist

 I Hambach skoven forsøger omkring 400 aktivister at redde en af de sidste store blandingsskove i Midteuropa.                             En domstol har i sidste øjeblik, den 28. november 2017, udsat den allerede påbegyndte rydning indtil januar 2018, hvor der skal tages stilling til økoaktivisternes indsigelse. Rydningsstoppet gælder dog ikke for økoaktivisternes træhuse og fællescamp ...

 • Billeder af aktivisternes fantasifulde træhuse
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

30

Sep

2017

Spanien: Folkeafstemning om Cataloniens fremtid

”Votarem!” (”Vi vil stemme!”) råber aktivister fra taget af regionalregeringens bygning i Cataloniens hovedstad Barcelona og ruller et banner på engelsk ud:”We want to vote!“ Regeringspolitikerne i Madrid afviser enhver tanke om reformer og vil for enhver pris forhindre folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed. Istedet for dialog sendes Guardia Civil ind i de catalanske rådhuse. De anholder politikere og konfiskerer stemmesedler til den planlagte afstemning den 1. oktober 2017. Derudover har Rajoy-regeringen bebudet, at politienheder vil blokere indgangene til valglokalerne...

 • Aktuel kommentar af Pelle Dragsted fra Enhedslisten, der for tiden er i Barcelona som valgobservatør.

UPDATE – scroll ned til KORTE INFOs på forside

mehr lesen

Di

22

Aug

2017

Indien: Kvinders kamp for plads i det offentlige rum

_______________

Kvindeundertrykkelsen i Indien er stadig massiv. Men der er opbrud igang. Først og fremmest unge kvinder i storbyerne tilkæmper sig synlighed og plads i det offentlige rum.

 • En reportage
mehr lesen

So

13

Aug

2017

Hvem var den basisdemokratiske opposition i DDR? – et interview

Venstreradikal, autonom blok i en kæmpe oppositionel demo i DDR, Østberlin 1989
Venstreradikal, autonom blok i en kæmpe oppositionel demo i DDR, Østberlin 1989

Den 12. og 13. august 1961 blev muren i DDR (Deutsche Demokratische Republik) bygget. En spærring af beton, pigtråd og elektrisk hegn  som holdt DDRs befolkning fra at kunne færdes frit efter eget ønske.      Muren faldt den 9. november 1989 og med den stats – og partibureaukratiet. 

 • I dagens anledning genoptrykker vi et interview med en østtysk venstreradikal, der deltog i folkeopstandens progressive fløj. 
mehr lesen 0 Kommentare

Di

11

Jul

2017

Politiets amokløb under G20-topmødet i Hamburg

En kommentar fra to aktivister, der deltog i den venstreradikale, autonome ”Welcome to Hell" demo

       _______________

* Danske medier gav den hele armen - og dele af venstrefløjen trak i samme retning.

* ”Welcome to Hell" demo – hvad skete der? 

 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

28

Jun

2017

G20 topmøde i Hamburg: ”'Welcome to Hell–demoen' bliver den største sorte blok nogensinde i Europa ...”

INTERVIEW med 2 ældre autonome om anti-G20 demoen i Hamburg den 6. juli 2017.

- Peter har siden 1977 boet i by-delen Schanzenviertel i Hamburg - Andreas er advokat for aktivistcenteret ”Rote Flora” i byen. De repræsenterer den autonome ”Welcome to hell“ – mobilisering.

mehr lesen

Sa

03

Jun

2017

Topmødemodstand – et tilbageblik

Den 7. og 8. juli 2017 sætter G20-topmødet byen Hamburg på den anden ende.

Mobiliseringerne mod de imperiale topmøder – det nærmeste man kan komme en slags prokapitalistisk verdensregering - har altid været et spejlbillede af venstrefløjens sammen- hængskraft, dens op – og nedture.

Vi vil i det følgende formidle et indtryk og give bedre forståelse for de historiske erfaringer med forløbene og deres følgevirkninger for de kræfter, der stod bag modstanden. Samt de skiftende alliancer mellem den reformorienterede og udenomsparlamentariske venstrefløj. Artiklen baserer delvist på konkrete og personlige erfaringer.

 • Fællestræk for topmødemodstanden - en kritisk reflektion
mehr lesen

Fr

05

Mai

2017

Zapatisterne holder konference: ”Kapitalens mure – venstrefløjens brudflader”

Den 11. – 17. april 2017 holdt zapatisterne konference i byen San Cristóbal i den sydøstlige mexicanske provins Chiapas. Konferencen var del af den igang-værende kampagne “Faced with the walls of capital: resistance, rebellion, solidarity and support for below and to the left”.                                       Tema var bl.a. kritikken af venstre-fløjens parlamentsfiksering og dens ageren indenfor systemets rammer.

mehr lesen

Di

25

Apr

2017

Global klassekamp fra neden – en venstreradikal analyse

I takt med globaliseringen af produktionen har arbejderklassen i de såkaldte ”Newly Industrialized Countries” – Brasilien, Mexico, Tyrkiet, Kina, Malaysia, Indien, Sydafrika, m.fl., fået en strategisk position.

Flere arbejderkampe i disse lande har med kollektive strejke – og blokadeaktioner fra neden opnået bedre arbejdsvilkår og højere lønninger. Udenom de traditionelle og kompromissøgende fagforeningsapparater.

 • Spørgsmålet er så, hvornår og i hvilket omfang strejkekampene ’fra neden’, med afsæt i dele af Latinamerika, Asien og Afrika, også breder sig i EUropa. Og dermed kan blive en central forbundsfælle i de sociale bevægelsers kampe ...
mehr lesen

Sa

08

Apr

2017

Tidsdoku. Portugal, april 1974: Da revolutionen vendte tilbage til Europa

________________

- en personlig beretning

april 1974 blev det fascistiske diktatur i Portugal væltet.

Længe havde det ulmet i landets befolkning. Da en gruppe venstreorienterede officerer, der var præget af krigen mod befrielsesbevægelserne i Angola, Mozambique og Guinea Bissau, i foråret 1974 gjorde oprør, tændte de en lunte, der blev til en vulkan i udbrud.      

 • Venstrefløjens forskellige grupperinger under revolutionen
mehr lesen

Do

06

Apr

2017

Spanien:"Bevægelse mod tvangs-udsættelser" - reform eller revolution?

___________

En aktivist fra det autonome portugisiske kollektiv ”Guilhotina info” var på besøg hos Nabohjælps- organisationen mod tvangsudsættelserPAH (”Plataforma de afectados por la hipoteca”) i Spanien.

mehr lesen

Mo

27

Mär

2017

Hviderusland: Massiv repression mod regeringskritiske protester

Protesterne mod præsident Alexander Lukashenko's regime er de største i 10 år.

Demonstrationerne startede sidste måned og har varet ved indtil i dag. På trods af massive politiindsatser, anholdelser i flæng og lynprocesser. Protesterne blev udløst af et dekret, der skal tvinge arbejdsløse til at betale en skat på omregnet 1100 kroner om året, svarende til en gennemsnitlig månedsindtægt for en lønarbejder.

 • Sidespor: Mange borgere følger for tiden præsident Alexander Lukashenko’s opfordring til at ”udvikle sig og arbejde!”, hvilket oversat til russisk betyder ”tag tøjet af og arbejd”. Som føjelige borgere færdes nu mange derfor uden tøj på arbejds- pladserne og dokumenterer dette på instagram ... 
mehr lesen

Sa

18

Mär

2017

Tidsdoku. Pariserkommunen, der rystede Europas magthavere

Den 18. marts 1871 rejste befolkningen i Paris sig imod den forhadte burgøjserregering og skabte et selvforvaltet bysamfund.

Dette samfundsstyre fra neden blev efter 2½ måned blodigt knust af en fransk-tysk militæralliance. Over 30.000 kommunarder blev myrdet under kampene i maj 1871. Mellem 40.000 – 60.000 kommunarder blev efter  nederlaget idømt fængselsstraf eller blev tvangsforflyttet til de franske kolonier.

- Hvordan fungerede Pariserkommunen, hvad var dens karakteristika og hvilke problemer stod man overfor? 

 • Her er Pariserkommunens historie
mehr lesen

Mo

06

Mär

2017

Berlin: ”Der opstår hele tiden protestbevægelser og folk har for længst fået nok”

BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"
BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"

Interview med Lene, som i foråret 1992 opsagde sin etværelses i København Nordvest og tog til Berlin for at starte livet som bz’er.

Hun fortæller om dagliglivet og de jævnlige konflikter, der udspiller sig mellem stærke boligspekulantlobbyer og en spraglende, uregerlig modstand fra neden.

For et år siden startede hun sit eget ”one-women guide firma”, som for små penge tilbyder Berlin-besøgende vandreture gennem byen med dens dramatiske historie, særegenheder og aktuelle problematikker. 

mehr lesen

Mi

08

Feb

2017

Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner

Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton
Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile, de er den største indigene gruppe i landet. Deres oprindelige stamme- område er i stor udstrækning overtaget af udenlandske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.            I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation.

mehr lesen

So

05

Feb

2017

Wien: Store protester imod højreekstremisternes årlige ”Akademikerball”

Hvert år i starten af februar byder højreekstreme studenter sammen med det højrepopulistiske parti FPÖ op til dans. Det såkaldte ”Akademikerball” finder sted i den tidligere kejserresidens ”Hofburg” i Wiens historiske bydel.                  Ballet er samlingssted for den østrigske højrefløjselite samt deres ligesindede fra hele Europa.

 • Omkring 4000 demonstranter forsøgte i fredags, d. 3. februar, at blokere for højreekstremisternes fest med spontane blokader.
mehr lesen

Do

02

Feb

2017

G20-topmøde i Hamburg: "Det bliver en festival af protester"

Interview med Emily, en anti-G20 aktivist

Med 'G20-Aktionskonferenz' den 3.- 4. december 2016 faldt startskuddet. 600 aktivister mødtes i Hamburg for at forberede protesterne mod G20-topmødet, der i år finder sted i Hamburg den 7.- 8. Juli 2017.

Mobiliseringen og de konkrete forberedelser skal skabe  rammerne for de titusindvis af aktivister fra hele Europa, der kommer til Hamburg i juli for at konfrontere G20-topmødet med et hav af modstands - og solidaritsaktioner.

 • Læs programmet for den næste forberedelseskonference i Hamburg, d. 11. februar 2017.  
mehr lesen

Mo

30

Jan

2017

”Trump har vundet valget – men kampen er først begyndt”

Den amerikanske præsident Donald Trump fik i weekenden sit første nederlag.

En domstol i New York indefrøs lørdag nat foreløbigt Trumps dekret om bl.a. et indrejsestop for  borgere fra syv stater med et overvejende muslimsk flertal. 

Med denne domsafgørelse opnåede borgerretsbevægelserne en første vigtig delsejr i kampen mod Trumps fremstød mod mindretalsrettigheder.

 • Tusinder demonsterede i landets lufthavne for at løslade flere hunderede tilbageholdte såvel flygtninge som rejsende fra muslimske lande. 
mehr lesen

So

22

Jan

2017

’Women’s March’ mod højrepopulisme og sexisme

LGBTQ-demoblok i Washington DC.
LGBTQ-demoblok i Washington DC.

I Washington samledes lørdag d. 21. januar 2017 op mod 750.000 mennesker til ”Women’s March”. Som protest mod den nyvalgte højrepopulist Donald Trump.

Demonstrationen var domineret af paroler mod sexisme, homofobi, racisme og korruption. For kvinders rettigheder og for mindretalsbeskyttelse.

Protesterne i hele USA samlede ifølge amerikanske medier omkring 2,9 millioner mennesker i 50 forbundsstater. På linje med 1970´ernes og 80’ernes antikrigs-demonstrationer var de en af de største folkelige tilkendegivelser i landets historie.

 • Se et lille udpluk af billeder fra de 914 “Sisters Marches” i såvel andre amerikanske byer som på globalt plan.
mehr lesen

Mi

18

Jan

2017

USA: ”Act up! Fight